Ser smażony

Opublikowano: 27.09.2022 r., 16:44 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ser smażony
Ser smażony
Najlepszy, domowy ser smażony w panierce to czeski przysmak, który jest bardzo smaczny. Ten prosty przepis jest bardzo kaloryczny, ale warty grzechu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
1201 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser gouda (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy (700 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na ser smażony krok po kroku

Ser pokrój w 2-centymetrowe plastry. Jajko rozbełtaj z solą i pieprzem.

Każdy plaster sera zwilż wodą i zrób panierkę: mąka, jajko, mąka, jajko, bułka, jajko, bułka. Obtocz dokładnie z każdej strony, by ser podczas smażenia nie wypłynął z panierki.

Panierowany ser włóż do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej olej w głębokim naczyniu (do smażenia).

Ser wrzucaj na rozgrzany olej i smaż kilka minut na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na ser smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sera smażonego

Najlepszy, domowy ser smażony w panierce to czeski przysmak, który jest bardzo smaczny. Ten prosty przepis jest bardzo kaloryczny, ale warty grzechu. Nie wiesz, jak zrobić ser smażony na obiad? Przepis na ser smażony jest łatwy do zrobienia w domu, ponieważ nie ma tu nic skomplikowanego. Smażony ser to gruba i chrupiąca panierka, pod którą kryje się rozpływający się ser. To najlepszy pomysł na domowy fast-food. Z takim prostym przepisem łatwo i do tego szybko, zrobisz ciekawą potrawę na obiad albo kolację.

Jaki jest tradycyjny czeski fast-food? Ser smażony to must-have tamtejszych restauracji i barów, gdzie serwowany jest na obiady lub kolacje. Tradycyjny ser smażony wykonuje się z sera czeskiego o nazwie hermelín. Jest to ser typu camembert. Dobrze sprawdzi się także ser typu gouda i edam. Jak zrobisz ser smażony, podawaj go wyłącznie na gorąco. Tylko wtedy będzie najlepszy – chrupiąca panierka i ciągnący się ser. Najlepszym pomysłem na kompozycję dania jest podanie go z domowymi frytkami oraz surówką. Do tego dobrze jest zrobić w domu sos tatarski. Inna propozycja to dodatek ziemniaczanego puree oraz majonezu. Tak, to jest wysoce kaloryczne jedzenie. Jednak czasami można sobie pozwolić spróbować czegoś nowego.

Czeska kuchnia słynie z tego przysmaku. Ser smażony jest najlepszy pomysł na potrawę, którą tam tradycyjnie się serwuje. Jak zrobić ser smażony w domu? Ten prosty przepis polega na tym, by ser (w kawałku) pokroić na grube plastry. Plaster sera powinien mieć grubość minimum 2 centymetry. Przepis na ser smażony charakteryzuje się panierką. Ma być ona gruba i solidna. Tak więc każdy plaster sera należy najpierw zwilżyć wodą, następnie wykonać panierkę. Zanurz dokładnie plastry sera w kolejności: mąka, jajko, mąka, jajko, bułka, jajko, bułka. Obtaczaj ser dokładnie. Powinien być dobrze zabezpieczony (także z boku), by podczas smażenia nic nie wypłynęło poza panierkę. Gdy ser jest zapanierowany, należy go schować w lodówce, by panierka stała się bardziej zbita. Następnie rozgrzej olej. Smażyć należy w głębokim garnku. Smażony ser ma być przygotowywany na głębokim tłuszczu. Ser wrzucaj na dobrze rozgrzany olej. Jeżeli wrzucisz ser zbyt wcześnie (na zbyt zimny olej), wsiąknie on zbyt dużo tłuszczu i nie będzie zbyt chrupiący. Smażyć należy do momentu, w którym ser stanie się złoty. Jak widzisz ser smażony, jest łatwy i szybki do zrobienia, więc warto.

*Ilości użytych składników w przepisie na ser smażony są orientacyjne. Jeżeli jest potrzeba, dodaj mniej/więcej jajka/bułki tartej/mąki do panierki.

Alergeny w serze smażonym

Lista alergenów dla sera smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sera smażonego

na 100g gotowej potrawy

Smażony ser to potrawa wysokokaloryczna. Ser smażony jest na głębokim oleju. Potrawa zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, którego źródłem jest ser. Nadmiar NKT jest niewskazany w chorobach układu krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
632.31
1201.39
Białko (g)
8.87
16.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
11.62
22.08
Węglowodany przyswajalne (g)
11.28
21.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
61.04
115.97
Tłuszcze nasycone (g)
8.72
16.56
Tłuszcze nienasycone (g)
52.32
99.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
37.43
71.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.90
28.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.34
108.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
255.59
485.62
Potas (mg)
63.95
121.51
Wapń (mg)
180.43
342.81
Żelazo (mg)
0.99
1.89
Szacunkowy indeks glikemiczny sera smażonego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera smażonego

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gouda
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
700 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.90
Za 700 ml
Koszt składników
27.20