Ser po gruzińsku

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ser po gruzińsku podany na białym talerzu.
Ser po gruzińsku
Ser po gruzińsku to twaróg marynowany w sosie sojowym podany z dodatkiem cebuli oraz ogórków kiszonych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną przekąskę.
Przygotowanie 30 min
308 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Ogórki kiszone (120 g)
  • Cebula czerwona 1 średnia sztuka (70 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Majonez (150 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na ser po gruzińsku krok po kroku

Twaróg pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i włóż do miseczki.

W drugiej miseczce wymieszaj 2 szklanki wody, 3 łyżeczki sosu sojowego oraz pół łyżeczki soli. Zalewę przelej do miseczki z twarogiem i wstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie ser odsącz z zalewy i ułóż na półmisku.

W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, 3 łyżeczki sosu sojowego, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Sosem zalej twaróg leżący na półmisku.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę.

Następ pietruszki umyj, osusz i posiekaj drobno.

Ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki posyp na wierzchu sera w sosie.

Całość wstaw do lodówki na około godzinę i po tym czasie podawaj jako przystawkę lub przekąskę.

Jak oceniasz przepis na ser po gruzińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat sera po gruzińsku

Ser po gruzińsku to doskonały pomysł na przystawkę lub dodatek do śniadania. Domowy ser twarogowy marynowany bez obawy możesz zabrać ze sobą do pracy. Sprawdzony przepis na ser po gruzińsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy tłusty, ogórki kiszone, cebula czerwona, natka pietruszki, majonez, jogurt naturalny, czosnek, sól oraz sos sojowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić ser po gruzińsku? Twaróg pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i włóż do miseczki. W drugiej miseczce wymieszaj 2 szklanki wody, 3 łyżeczki sosu sojowego oraz pół łyżeczki soli. Zalewę przelej do miseczki z twarogiem i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie ser odsącz z zalewy i ułóż na półmisku. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, 3 łyżeczki sosu sojowego, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalej twaróg leżący na półmisku. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę. Następ pietruszki umyj, osusz i posiekaj drobno. Ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki posyp na wierzchu sera w sosie. Całość wstaw do lodówki na około godzinę i po tym czasie podawaj jako przystawkę lub przekąskę.

Twaróg tłusty to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się go z mleka krowiego, poddając go działaniu drobnoustrojów probiotycznych. Twaróg jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Jest także substratem do produkcji hormonów białkowych takich jak prolaktyna i insulina oraz enzymów niezbędnych do przebiegu metabolizmu wielu substancji.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczny ser po gruzińsku w domu. Pyszny ser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Marynowany ser twarogowy stanowi doskonałą propozycję na pyszną przekąskę - warto podać go podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.

Alergeny w serze po gruzińsku

Lista alergenów dla sera po gruzińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze sera po gruzińsku

na 100g gotowej potrawy

Ser po gruzińsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Danie zawiera sporą ilość soli, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
171.58
308.84
Białko (g)
6.27
11.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
4.67
8.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
7.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.13
25.43
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
7.99
Tłuszcze nienasycone (g)
9.69
17.44
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.05
Cholesterol (mg)
16.21
29.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
429.81
773.65
Potas (mg)
77.13
138.83
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
83.07
149.53
Żelazo (mg)
0.24
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny sera po gruzińsku 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera po gruzińsku

Koszt składników
25.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Ogórki kiszone
120 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Cebula czerwona
70 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
25.60