Ser po gruzińsku
- Ser twarogowy tłusty (400 g)
- Ogórki kiszone (120 g)
- Cebula czerwona 1 średnia sztuka (70 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Majonez (150 g)
- Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
- Czosnek 3 ząbki (15 g)
Przepis na ser po gruzińsku krok po kroku
Twaróg pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i włóż do miseczki.
W drugiej miseczce wymieszaj 2 szklanki wody, 3 łyżeczki sosu sojowego oraz pół łyżeczki soli. Zalewę przelej do miseczki z twarogiem i wstaw do lodówki na dobę.
Po tym czasie ser odsącz z zalewy i ułóż na półmisku.
W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, 3 łyżeczki sosu sojowego, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sosem zalej twaróg leżący na półmisku.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę.
Następ pietruszki umyj, osusz i posiekaj drobno.
Ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki posyp na wierzchu sera w sosie.
Całość wstaw do lodówki na około godzinę i po tym czasie podawaj jako przystawkę lub przekąskę.
-
Pierogi ruskie
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Placuszki twarogowe
-
Sernik z wiaderka
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Sernik bez spodu
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Mini serniczki
-
Sernik z białą czekoladą
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Krokiety ziemniaczane
-
Drożdżówki z serem
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Burek
-
Małdrzyki
-
Sernik z malinami
-
Dania z twarogiem
Więcej informacji na temat sera po gruzińsku
Ser po gruzińsku to doskonały pomysł na przystawkę lub dodatek do śniadania. Domowy ser twarogowy marynowany bez obawy możesz zabrać ze sobą do pracy. Sprawdzony przepis na ser po gruzińsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy tłusty, ogórki kiszone, cebula czerwona, natka pietruszki, majonez, jogurt naturalny, czosnek, sól oraz sos sojowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić ser po gruzińsku? Twaróg pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i włóż do miseczki. W drugiej miseczce wymieszaj 2 szklanki wody, 3 łyżeczki sosu sojowego oraz pół łyżeczki soli. Zalewę przelej do miseczki z twarogiem i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie ser odsącz z zalewy i ułóż na półmisku. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, 3 łyżeczki sosu sojowego, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalej twaróg leżący na półmisku. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę. Następ pietruszki umyj, osusz i posiekaj drobno. Ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki posyp na wierzchu sera w sosie. Całość wstaw do lodówki na około godzinę i po tym czasie podawaj jako przystawkę lub przekąskę.
Twaróg tłusty to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się go z mleka krowiego, poddając go działaniu drobnoustrojów probiotycznych. Twaróg jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Jest także substratem do produkcji hormonów białkowych takich jak prolaktyna i insulina oraz enzymów niezbędnych do przebiegu metabolizmu wielu substancji.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczny ser po gruzińsku w domu. Pyszny ser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Marynowany ser twarogowy stanowi doskonałą propozycję na pyszną przekąskę - warto podać go podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.
Alergeny w serze po gruzińsku
Lista alergenów dla sera po gruzińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Jogurt naturalny 2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze sera po gruzińsku
Ser po gruzińsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Danie zawiera sporą ilość soli, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.