Przepis na ser na grilla krok po kroku
Ser pokrój na grube plastry.
Każdy plaster zawiń osobno w folię aluminiową,
Ułóż je na rozgrzanym ruszcie na 3 minuty, po tym czasie odwróć na drugą stronę i odczekaj kolejne 3 minuty. Zdejmij z rusztu i zjedz na ciepło.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Ser na grilla - cechy przepisu
Więcej o serze na grilla
Coraz popularniejsze staje się przyrządzanie sera na ruszcie. Obecnie gości on już na wielu grillach. Ale jaki ser na grilla najlepiej wybrać? W Internecie możesz znaleźć wiele przepisów na serek pleśniowy, camembert, brie czy halloumi na grilla. Jak zrobić camembert na grillu lub inny ser tego typu? Sprawa jest bardzo prosta - wystarczy położyć je na ruszt i chwilę podpiec. A jak to wygląda z przypadku innych serów? Jest to troszkę bardziej skomplikowane. Zatem jak grillować ser żółty? Gdybyśmy ułożyli wybrany ser żółty bezpośrednio na ruszcie najprawdopodobniej po chwili spłynąłby nam z grilla, a tego raczej byśmy chcieli uniknąć. Na szczęście jest prosta metoda jak tego uniknąć. Poznaj nasz przepis na ser grillowany.
Są dwie kluczowe sprawy, o których musisz pamiętać przy przygotowywaniu sera żółtego na grilla. Po pierwsze pokrój ser na naprawdę grube plastry, ponieważ cienkie się zdecydowanie nie sprawdzą. Druga również istotna sprawa, o której lepiej żebyś nie zapomniał/a to, by nie kłaść sera bezpośrednio na ruszt, a zawinąć go (koniecznie każdy plaster osobno) w folię aluminiową. Ewentualnie – kiedy nie masz folii – możesz wyłożyć ser na tacki do grillowania. Takie postępowanie powinno zapewnić Ci sukces i możliwość zjedzenia pysznego sera żółtego na ciepło.
Dodatkowe wskazówki, które możesz wykorzystać, gdy chcesz przyrządzić ser z grilla:
Wskazówka numer 1. Zamiast tradycyjnego sera możesz wykorzystać ser wędzony lub ten z czosnkiem w zależności od Twoich preferencji smakowych. Możesz też posypać zwykły ser wybranyi przyprawami, na przykład ostrą papryką, tymiankiem lub papryką wędzoną. Możesz również doprawić solą i pieprzem, jednak pamiętaj że sery zawierają już dużą ilość soli, więc uważaj by nie przesadzić z tym dodatkiem.
Wskazówka numer 2. Kiedy pogoda nie dopisuje albo sezon grillowy już się skończył, a Ty masz ochotę na serek na ciepło to śmiało możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Jest to naprawdę dobra (i zdrowa!) alternatywa dla tradycyjnego grillowania.
Wartości odżywcze sera na grilla
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w serze na grilla
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ser na grilla
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ser na grilla
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serze na grilla
Lista alergenów dla sera na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski