Ser na grilla

Opublikowano: 08.04.2021 r., 12:21 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowany ser na drewnianej desce
Ser na grilla
Zastanawiasz się jak grillować ser aby wyszedł smaczny i nie rozpłynął się? Poznaj przepis na ser na grilla i dowiedz się jaki ser najlepiej wykorzystać.
Przygotowanie 10 min
357 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser edamski (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
folia aluminiowa

Przepis na ser na grilla krok po kroku

Ser pokrój na grube plastry.

Każdy plaster zawiń osobno w folię aluminiową,

Ułóż je na rozgrzanym ruszcie na 3 minuty, po tym czasie odwróć na drugą stronę i odczekaj kolejne 3 minuty. Zdejmij z rusztu i zjedz na ciepło.

Jak oceniasz przepis na ser na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sera na grilla

Coraz popularniejsze staje się przyrządzanie sera na ruszcie. Obecnie gości on już na wielu grillach. Ale jaki ser na grilla najlepiej wybrać? W Internecie możesz znaleźć wiele przepisów na serek pleśniowy, camembert, brie czy halloumi na grilla. Jak zrobić camembert na grillu lub inny ser tego typu? Sprawa jest bardzo prosta - wystarczy położyć je na ruszt i chwilę podpiec. A jak to wygląda z przypadku innych serów? Jest to troszkę bardziej skomplikowane. Zatem jak grillować ser żółty? Gdybyśmy ułożyli wybrany ser żółty bezpośrednio na ruszcie najprawdopodobniej po chwili spłynąłby nam z grilla, a tego raczej byśmy chcieli uniknąć. Na szczęście jest prosta metoda jak tego uniknąć. Poznaj nasz przepis na ser grillowany.

Są dwie kluczowe sprawy, o których musisz pamiętać przy przygotowywaniu sera żółtego na grilla. Po pierwsze pokrój ser na naprawdę grube plastry, ponieważ cienkie się zdecydowanie nie sprawdzą. Druga również istotna sprawa, o której lepiej żebyś nie zapomniał/a to, by nie kłaść sera bezpośrednio na ruszt, a zawinąć go (koniecznie każdy plaster osobno) w folię aluminiową. Ewentualnie – kiedy nie masz folii – możesz wyłożyć ser na tacki do grillowania. Takie postępowanie powinno zapewnić Ci sukces i możliwość zjedzenia pysznego sera żółtego na ciepło.

Dodatkowe wskazówki, które możesz wykorzystać, gdy chcesz przyrządzić ser z grilla:

Wskazówka numer 1. Zamiast tradycyjnego sera możesz wykorzystać ser wędzony lub ten z czosnkiem w zależności od Twoich preferencji smakowych. Możesz też posypać zwykły ser wybranyi przyprawami, na przykład ostrą papryką, tymiankiem lub papryką wędzoną. Możesz również doprawić solą i pieprzem, jednak pamiętaj że sery zawierają już dużą ilość soli, więc uważaj by nie przesadzić z tym dodatkiem.

Wskazówka numer 2. Kiedy pogoda nie dopisuje albo sezon grillowy już się skończył, a Ty masz ochotę na serek na ciepło to śmiało możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Jest to naprawdę dobra (i zdrowa!) alternatywa dla tradycyjnego grillowania.

Alergeny w serze na grilla

Lista alergenów dla sera na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Wartości odżywcze sera na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
357.00
357.00
Białko (g)
25.00
25.00
Fenyloalanina (mg)
1.43
1.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.43
1.43
Węglowodany przyswajalne (g)
1.43
1.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.60
28.60
Tłuszcze nasycone (g)
19.81
19.81
Tłuszcze nienasycone (g)
8.79
8.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.12
8.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.67
Cholesterol (mg)
89.00
89.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
243.00
243.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
1.54
1.54
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.50
Witamina E (mg)
0.24
0.24
Retinol (µg (mcg))
242.00
242.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.39
0.39
Niacyna (mg)
0.08
0.08
Foliany (µg (mcg))
16.00
16.00
Beta karoten (µg (mcg))
11.00
11.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
973.00
973.00
Potas (mg)
188.00
188.00
Wapń (mg)
731.00
731.00
Fosfor (mg)
536.00
536.00
Magnez (mg)
30.00
30.00
Żelazo (mg)
0.44
0.44
Cynk (mg)
3.75
3.75
Miedź (mg)
0.04
0.04
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny sera na grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera na grilla

Koszt składników
7.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser edamski
200 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 200 g
Koszt składników
7.20