Ser na grilla
Przepis na ser na grilla krok po kroku
Ser pokrój na grube plastry.
Każdy plaster zawiń osobno w folię aluminiową,
Ułóż je na rozgrzanym ruszcie na 3 minuty, po tym czasie odwróć na drugą stronę i odczekaj kolejne 3 minuty. Zdejmij z rusztu i zjedz na ciepło.
Więcej informacji na temat sera na grilla
Coraz popularniejsze staje się przyrządzanie sera na ruszcie. Obecnie gości on już na wielu grillach. Ale jaki ser na grilla najlepiej wybrać? W Internecie możesz znaleźć wiele przepisów na serek pleśniowy, camembert, brie czy halloumi na grilla. Jak zrobić camembert na grillu lub inny ser tego typu? Sprawa jest bardzo prosta - wystarczy położyć je na ruszt i chwilę podpiec. A jak to wygląda z przypadku innych serów? Jest to troszkę bardziej skomplikowane. Zatem jak grillować ser żółty? Gdybyśmy ułożyli wybrany ser żółty bezpośrednio na ruszcie najprawdopodobniej po chwili spłynąłby nam z grilla, a tego raczej byśmy chcieli uniknąć. Na szczęście jest prosta metoda jak tego uniknąć. Poznaj nasz przepis na ser grillowany.
Są dwie kluczowe sprawy, o których musisz pamiętać przy przygotowywaniu sera żółtego na grilla. Po pierwsze pokrój ser na naprawdę grube plastry, ponieważ cienkie się zdecydowanie nie sprawdzą. Druga również istotna sprawa, o której lepiej żebyś nie zapomniał/a to, by nie kłaść sera bezpośrednio na ruszt, a zawinąć go (koniecznie każdy plaster osobno) w folię aluminiową. Ewentualnie – kiedy nie masz folii – możesz wyłożyć ser na tacki do grillowania. Takie postępowanie powinno zapewnić Ci sukces i możliwość zjedzenia pysznego sera żółtego na ciepło.
Dodatkowe wskazówki, które możesz wykorzystać, gdy chcesz przyrządzić ser z grilla:
Wskazówka numer 1. Zamiast tradycyjnego sera możesz wykorzystać ser wędzony lub ten z czosnkiem w zależności od Twoich preferencji smakowych. Możesz też posypać zwykły ser wybranyi przyprawami, na przykład ostrą papryką, tymiankiem lub papryką wędzoną. Możesz również doprawić solą i pieprzem, jednak pamiętaj że sery zawierają już dużą ilość soli, więc uważaj by nie przesadzić z tym dodatkiem.
Wskazówka numer 2. Kiedy pogoda nie dopisuje albo sezon grillowy już się skończył, a Ty masz ochotę na serek na ciepło to śmiało możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Jest to naprawdę dobra (i zdrowa!) alternatywa dla tradycyjnego grillowania.
Alergeny w serze na grilla
Lista alergenów dla sera na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
Wartości odżywcze sera na grilla
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.