Przepis na selerybę krok po kroku

Składniki
  • Seler korzeniowy 500 g
  • Wodorosty suszone 12 g 4-5 arkuszy (jak do sushi)
  • bulion warzywny 1000 ml
  • Bułka tarta 50 g do panierowania
  • Oliwa z oliwek 15 ml 1,5 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, patelnia

Selera obierz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.

Włóż selera do garnka z bulionem, 2 liśćmi laurowymi, 4 ziarnami ziela angielskiego, łyżką sosu sojowego i 2 arkuszami wodorostów.

Gotuj selera przez około 20-30 minut.

Przestudź selera.

Pokrój resztę wodorostów na kawałki wielkości plastrów selera i zwilż je wodą.

Przyklej po kawałku wodorostów na każdym kawałku selera.

Obtocz selera z wodorostami w mące i smaż na oliwie, aż mąka się zarumieni.

Kawałek seleryby, na białym talerzyku, z ugotowanymi ziemniakami i kawałkiem cytryny
seleryba
Koszt przygotowania dania
34.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Seleryba - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o selerybie

Seler jest powszechnie używanym warzywem, szczególnie często dodajemy seler do zupy, i sałatek jarzynowych. Przepis, z którego wyjdzie Ci aromatyczna seleryba, jest znacznie ciekawszy. Gotowa ryba z selera przypomina tą zwykłą rybę swoim wyglądem. Warto przygotować to danie, ponieważ poza swoim charakterystycznym aromatem i smakiem seler jest on także zdrowym warzywem, oczywiście nie dla każdego, ale do tego przejdziemy później :)

Seler korzeniowy, bo to właśnie z korzenia będziemy robić naszą zupę to niskokaloryczne warzywo zawierające jedynie 42 kcal w 100 g. Dodatkowo zawiera między innymi witaminę C, K, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Jest także źródłem fitochemikaliów, które mimo groźnie brzmiącej nazwy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Mogą one zapobiegać lub zmniejszać stan zapalny i uszkodzenia oksydacyjne. W rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego stres oksydacyjny i stany zapalne odgrywają istotną rolę, dlatego zwalczanie ich jest ważnym elementem dbania o swoje zdrowie. Korzeń selera ma także działanie moczopędne i znajduje zastosowanie w leczeniu kolki. Mam nadzieję, że to przekonało Cię, że seleryba jest warta wytestowania.

Niestety seler nie jest dobry dla każdego, ponieważ jest jednym z najczęściej uczulających warzyw. U osób z alergią na selera nawet po spożyciu przyprawy zawierającej to warzywo może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Zanim zaczniesz panikować i robić testy na nietolerancje lub eliminować seler, zwróć uwagę na to, że chodzi o osoby z alergią, jako jawną chorobą alergiczną, która występuje lub nasila się po kontakcie z alergenem, czyli w tym przypadku z selerem. Jeżeli teraz pobiegniesz sprawdzić, czy nie masz uczulenia na selera, jako genetycznej skazy, skłonności do alergii, czy pozytywnych wyników testów skórnych bądź sIgE, to może się okazać, że wynik będzie dodatni. W przypadku selera dane na temat częstości występowania pozytywnego wskaźnika uczulenia a alergią są bardzo rozbieżne. Badania pokazują, że uczulenie jest wykrywane nawet u 70% społeczeństwa, ale rzeczywista alergia pojawia się u jedynie 14%. Dlatego, jeżeli kiedykolwiek jadłaś selera lub chociaż trzymałaś go w dłoni i nie odnotowano u ciebie pokrzywki, napadu astmy, ani wstrząsu anafilaktycznego po kontakcie z nim, to nie masz czym się przejmować.

Jeśli już rozwiałam Twoje wątpliwości co do strachu przed selerem, to przejdźmy do wyjaśnienia jak zrobić rybę z selera. Jest to kotlet z gotowanego selera z wodorostami. Przepis na wegańską rybę z selera wymaga trochę pracy, ale poradzisz sobie z nim nawet bez profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Nasza wegańska ryba jest biała w środku, ma ciemną warstwę na wierzchu i jest opanierowana. Sprawdzi się nawet na święta jako wegańska ryba po grecku z selera, wystarczy podać ją z sosem warzywnym.

Wartości odżywcze seleryby

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (191g)
Energia (kalorie)
39.69 kcal
75.80 kcal
Białko
1.29 g
2.47 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w selerybie

Na 100g
Na porcję (191g)
Węglowodany
6.19 g
11.82 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.43 g
10.38 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (191g)
Tłuszcz
1.29 g
2.46 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
0.60 g
Tłuszcze nienasycone
0.98 g
1.86 g
Tłuszcze jednonasycone
0.75 g
1.44 g

Witaminy w przepisie na selerybę

Na 100g
Na porcję (191g)
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.55 mg
1.05 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na selerybę

Na 100g
Na porcję (191g)
Sód
247.01 mg
471.78 mg
Potas
122.86 mg
234.65 mg
Wapń
24.18 mg
46.18 mg
Fosfor
44.24 mg
84.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
12.01 mg
22.93 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
1.16 mg
Cynk
0.20 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seleryby 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w selerybie

Lista alergenów dla seleryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania seleryby

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Wodorosty suszone
12 g
4-5 arkuszy (jak do sushi)
11.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 12 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Bułka tarta
50 g
do panierowania
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
79.80
Łączny koszt
34.95
Jak oceniasz przepis na selerybę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób