Sękacz

Opublikowano: 29.05.2021 r., 21:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny polski sękacz na talerzu.
Sękacz
Sękacz to pyszne ciasto, które prezentuje się pięknie. I choć nie wygląda jak tradycyjna wersja to wciąż stanowi elegancką dekorację stołu. W dodatku świetnie smakuje.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 35 min
300 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na sękacz krok po kroku

W misce ubij masło z cukrem.

Dodawaj do masła po jednym żółtku jaja, wciąż ubijając. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną.

W osobnej misce ubij białka na gęstą pianę. Dodaj ją do miski z masą. Wymieszaj dokładnie łopatką.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód wyłóż pierwszą warstwę ciasta i wygładź ją nożem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 5 minut. Następnie wyłóż kolejną część i również ją upiecz. Postępuj dokładnie tak samo aż do wykorzystania całego ciasta.

Gotowe ciasto ostudź i podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na sękacz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat sękacza

Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, które niezwykle pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok. Bardzo często przygotowywane było na wesela ze względu na pyszny smak i dekoracyjny wygląd. Tradycyjnie ciasto to wykonuje się nad ogniem nakładając kolejne warstwy na rozgrzany metalowy drąg, jednak w takiej opcji nie jest możliwy do przygotowania w domu. Na szczęście to pyszne ciasto można też zrobić w bardziej tradycyjnej formie, i choć nie prezentuje się tak imponująco, to wciąż pięknie wygląda i jest naprawdę pyszne. Warto wykonać ten placek w domu i sprawdzić jak smaczne jest.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi ciasto sękacz w warunkach domowych to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Dowiesz się z niego jak zrobić sękacz, który nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. To ciasto jest naprawdę bardzo łatwe, choć może się wydawać dość skomplikowane. Z tym przepisem zobaczysz jako można przygotować go w naprawdę szybki i prosty sposób.

Choć jest domowy smakuje jak z najlepszych cukierni. Jest odpowiednio słodki, a także miękki i puszysty. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych słodkości. To ciasto idealnie nadaje się jako słodki deser do kawy, a także na uroczystości i przyjęcia. Choć jest bardzo proste smakuje naprawdę świetnie.

To ciasto w tym wydaniu powstaje z piekarnika, dzięki czemu można je również zrobić w warunkach zupełnie domowych, co byłoby niemożliwe dla tradycyjnej wersji. I choć ta opcja może nie wydawać się tak dekoracyjna, to wciąż pięknie wygląda ze względu na liczne warstwy, które wspaniale się prezentują.

Ten przepis odpowie na pytanie jak upiec tradycyjny i bardzo pyszny sękacz w swojej kuchni bez używania specjalnych sprzętów. To ciasto możesz przygotować i upiec w naprawdę ekspresowym tempie i na pewno w tak samo szybkim czasie zniknie ze stołu ze względu na wspaniały smak, którym się charakteryzuje. Ten przepis na ciasto sękacz zawsze się udaje i pozwala ci stworzyć najlepszy placek w domu, dzięki czemu możesz zaskoczyć wszystkich swoich gości.

Alergeny w sękaczu

Lista alergenów dla sękacza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sękacza

na 100g gotowej potrawy

Ciasto tak jak inne słodycze nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
361.54
300.08
Białko (g)
7.94
6.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
32.61
27.06
Węglowodany przyswajalne (g)
31.91
26.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
22.73
18.87
Tłuszcze nasycone (g)
14.47
12.01
Tłuszcze nienasycone (g)
8.26
6.86
Cholesterol (mg)
191.85
159.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
219.44
182.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.47
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.97
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
216.44
179.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.16
Ryboflawina (mg)
0.26
0.21
Niacyna (mg)
1.43
1.19
Foliany (µg (mcg))
43.88
36.42
Beta karoten (µg (mcg))
36.57
30.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
64.13
53.23
Potas (mg)
240.10
199.29
Wapń (mg)
57.50
47.72
Fosfor (mg)
151.08
125.40
Magnez (mg)
18.11
15.03
Żelazo (mg)
1.71
1.42
Cynk (mg)
0.74
0.61
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sękacza 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sękacza

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
22.10