Przepis na scones krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 320 g 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
- Cukier 50 g 1/4 szklanki
- Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
- Sól 1 g 1/4 łyżeczki
- Masło 100 g 1/2 kostki
- Mleko 2% 100 ml 2/5 szklanki
- Żółtko jajka 1 szt. 1 żółtko rozmiar M
- Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem wanilinowym.
Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników. Dłońmi rozetrzyj je, aż powstaną grudki (jak do kruszonki). Następnie dodaj 1 jajko, 1 żółtko i mleko. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy w miarę się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i szybko wyrób (do połączenia składników).
Ciasto rozwałkuj na placek ok. 2 cm grubości. Następnie wytnij kółka za pomocą szklanki z ostrymi brzegami. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie nieco rozwałkuj oraz wytnij.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 15-18 min.

(liczba kalorii)
Scones - cechy przepisu
Więcej o scones
Scones to bardzo szybkie bułeczki, które przygotowuje się bez drożdży. Te bułeczki można zjeść na ciepło i na zimno. Można je podać na deser, ale będą też idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia albo na wycieczce (np. na pikniku). Można je jeść m.in. z dżemem, syropem daktylowym, marmoladą, masełkiem, jogurtem, kremem czekoladowym lub miodem.
Jak zrobić scones? Masło, jajko, żółtko i mleko powinny być schłodzone. Najlepiej wyjmować je z lodówki bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Należy zacząć od wymieszania suchych składników. Gdy mąką, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia będą połączone, można do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Należy je rozetrzeć tak, jakby się robiło kruszonkę. Gdy powstaną grudki, trzeba dodać mleko, żółtko i jajko. Na początku warto wymieszać składniki za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, a dopiero po ich wstępnym połączeniu wyrabiać ręcznie. Ciasta nie należy zbyt długo zagniatać.
Scones są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Gdy masa na kruche bułeczki jest gotowa, wystarczy ją rozwałkować. Ciasto musi być grube! Odpowiednia grubość to ok. 2 cm. Kółka można naciąć dowolnym narzędziem o ostrych brzegach. Ważne, aby bułeczki nie miały zbyt dużej średnicy. Wycięte (ale nie wykręcone, aby zachować odpowiednią strukturę bułeczki) krążki trzeba umieścić na blaszce z papierem do pieczenia. Bułeczki należy piec do momentu, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.
Ten przepis na scones jest bardzo podstawowy, więc jeśli chcesz, możesz go zmodyfikować, aby te angielskie bułeczki bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Możesz dodać mniej proszku do pieczenia, ale za to dodać nieco sody oczyszczonej, aby na pewno wyrosły. Mleko możesz zamienić na maślankę – maślanka sprawia, że bułeczki stają się wilgotniejsze. Zamiast cukru wanilinowego możesz dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii. Możesz pokusić się na przygotowanie scones z rodzynkami, z wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze scones
Energia i białka
(35g)
Węglowodany w scones
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy w przepisie na scones
(35g)
Składniki mineralne w przepisie na scones
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w scones
Lista alergenów dla scones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko