Przepis na scones krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 320 g 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
  • Cukier 50 g 1/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
  • Sól 1 g 1/4 łyżeczki
  • Masło 100 g 1/2 kostki
  • Mleko 2% 100 ml 2/5 szklanki
  • Żółtko jajka 1 szt. 1 żółtko rozmiar M
  • Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, drewniana łyżka

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem wanilinowym.

Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników. Dłońmi rozetrzyj je, aż powstaną grudki (jak do kruszonki). Następnie dodaj 1 jajko, 1 żółtko i mleko. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy w miarę się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i szybko wyrób (do połączenia składników).

Ciasto rozwałkuj na placek ok. 2 cm grubości. Następnie wytnij kółka za pomocą szklanki z ostrymi brzegami. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie nieco rozwałkuj oraz wytnij.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 15-18 min.

Bułeczki scones znajdują się na białym, kwadratowym talerzyku.
Scones
Koszt przygotowania dania
7.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
116 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Scones - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o scones

Scones to bardzo szybkie bułeczki, które przygotowuje się bez drożdży. Te bułeczki można zjeść na ciepło i na zimno. Można je podać na deser, ale będą też idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia albo na wycieczce (np. na pikniku). Można je jeść m.in. z dżemem, syropem daktylowym, marmoladą, masełkiem, jogurtem, kremem czekoladowym lub miodem.

Jak zrobić scones? Masło, jajko, żółtko i mleko powinny być schłodzone. Najlepiej wyjmować je z lodówki bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Należy zacząć od wymieszania suchych składników. Gdy mąką, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia będą połączone, można do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Należy je rozetrzeć tak, jakby się robiło kruszonkę. Gdy powstaną grudki, trzeba dodać mleko, żółtko i jajko. Na początku warto wymieszać składniki za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, a dopiero po ich wstępnym połączeniu wyrabiać ręcznie. Ciasta nie należy zbyt długo zagniatać.

Scones są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Gdy masa na kruche bułeczki jest gotowa, wystarczy ją rozwałkować. Ciasto musi być grube! Odpowiednia grubość to ok. 2 cm. Kółka można naciąć dowolnym narzędziem o ostrych brzegach. Ważne, aby bułeczki nie miały zbyt dużej średnicy. Wycięte (ale nie wykręcone, aby zachować odpowiednią strukturę bułeczki) krążki trzeba umieścić na blaszce z papierem do pieczenia. Bułeczki należy piec do momentu, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.

Ten przepis na scones jest bardzo podstawowy, więc jeśli chcesz, możesz go zmodyfikować, aby te angielskie bułeczki bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Możesz dodać mniej proszku do pieczenia, ale za to dodać nieco sody oczyszczonej, aby na pewno wyrosły. Mleko możesz zamienić na maślankę – maślanka sprawia, że bułeczki stają się wilgotniejsze. Zamiast cukru wanilinowego możesz dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii. Możesz pokusić się na przygotowanie scones z rodzynkami, z wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze scones

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (35g)
Energia (kalorie)
332.56 kcal
116.40 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w scones

Na 100g
Na porcję (35g)
Węglowodany
44.93 g
15.72 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
44.15 g
15.45 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (35g)
Tłuszcz
14.03 g
4.91 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.84 g
3.09 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na scones

Na 100g
Na porcję (35g)
Sód
85.23 mg
29.83 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
207.13 mg
72.49 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
86.83 mg
30.39 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
11.27 mg
3.95 mg
Brak danych dla: cukier, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.67 mg
1.28 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny scones 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w scones

Lista alergenów dla scones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania scones

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
100 ml
2/5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Razem
26.50
Łączny koszt
7.37
Jak oceniasz przepis na scones
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób