Scones

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:59 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże scones na talerzyku
Scones
Scones to angielskie bułeczki, które są bardzo proste do przygotowania. Można je zjeść m.in. z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym. Sprawdź, jak zrobić scones!
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
116 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (320 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
  • Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Mleko 2% - 2/5 szklanki (100 ml)
  • Żółtko jajka - 1 żółtko rozmiar M (1 szt.)
  • Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, drewniana łyżka

Przepis na scones krok po kroku

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem wanilinowym.

Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników. Dłońmi rozetrzyj je, aż powstaną grudki (jak do kruszonki). Następnie dodaj 1 jajko, 1 żółtko i mleko. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy w miarę się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i szybko wyrób (do połączenia składników).

Ciasto rozwałkuj na placek ok. 2 cm grubości. Następnie wytnij kółka za pomocą szklanki z ostrymi brzegami. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie nieco rozwałkuj oraz wytnij.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 15-18 min.

Jak oceniasz przepis na scones
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat scones

Scones to bardzo szybkie bułeczki, które przygotowuje się bez drożdży. Te bułeczki można zjeść na ciepło i na zimno. Można je podać na deser, ale będą też idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia albo na wycieczce (np. na pikniku). Można je jeść m.in. z dżemem, syropem daktylowym, marmoladą, masełkiem, jogurtem, kremem czekoladowym lub miodem.

Jak zrobić scones? Masło, jajko, żółtko i mleko powinny być schłodzone. Najlepiej wyjmować je z lodówki bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Należy zacząć od wymieszania suchych składników. Gdy mąką, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia będą połączone, można do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Należy je rozetrzeć tak, jakby się robiło kruszonkę. Gdy powstaną grudki, trzeba dodać mleko, żółtko i jajko. Na początku warto wymieszać składniki za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, a dopiero po ich wstępnym połączeniu wyrabiać ręcznie. Ciasta nie należy zbyt długo zagniatać.

Scones są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Gdy masa na kruche bułeczki jest gotowa, wystarczy ją rozwałkować. Ciasto musi być grube! Odpowiednia grubość to ok. 2 cm. Kółka można naciąć dowolnym narzędziem o ostrych brzegach. Ważne, aby bułeczki nie miały zbyt dużej średnicy. Wycięte (ale nie wykręcone, aby zachować odpowiednią strukturę bułeczki) krążki trzeba umieścić na blaszce z papierem do pieczenia. Bułeczki należy piec do momentu, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.

Ten przepis na scones jest bardzo podstawowy, więc jeśli chcesz, możesz go zmodyfikować, aby te angielskie bułeczki bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Możesz dodać mniej proszku do pieczenia, ale za to dodać nieco sody oczyszczonej, aby na pewno wyrosły. Mleko możesz zamienić na maślankę – maślanka sprawia, że bułeczki stają się wilgotniejsze. Zamiast cukru wanilinowego możesz dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii. Możesz pokusić się na przygotowanie scones z rodzynkami, z wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Alergeny w scones

Lista alergenów dla scones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze scones

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
332.56
116.40
Białko (g)
6.54
2.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
44.93
15.72
Węglowodany przyswajalne (g)
44.15
15.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
14.03
4.91
Tłuszcze nasycone (g)
8.84
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
5.19
1.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
1.47
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
0.35
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
117.13
41.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
140.58
49.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.51
48.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.03
1.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.19
33.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.63
8.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
85.23
29.83
Potas (mg)
207.13
72.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.83
30.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
171.63
60.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.27
3.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.67
1.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny scones 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania scones

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
100 ml
2/5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
26.50