Schabowy zawijany

Opublikowano: 28.01.2024 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowy schab nadziewany na talerzu
Schabowy zawijany
Schabowy zawijany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na roladki ze schabu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
401 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Papryka czerwona - pół średniej sztuki (100 g)
  • Ogórek kiszony - 2 małe sztuki (80 g)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, patelnia

Przepis na schabowego zawijanego krok po kroku

Mięso podziel na 5 kawałków i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem.

Ser żółty podziel na 5 słupków.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i podziel na plasterki.

Ogórki kiszone pokrój w słupki.

Rozbite plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą. Następnie ułóż pokrojony ser, paprykę oraz ogórka kiszonego.

Ze schabu zawiń roladki.

W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.

Roladki obtocz w jajku a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony na złoty kolor.

Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Gotowe schabowe zawijane podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schabowego zawijanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat schabowego zawijanego

Schabowy zawijany z nadzieniem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne roladki ze schabu wieprzowego warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Przepis na schabowe zawijane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: schab wieprzowy, musztarda, ser żółty, papryka czerwona, ogórek kiszony, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kotlety schabowe zawijane? Mięso podziel na 5 kawałków i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem. Ser żółty podziel na 5 słupków. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i podziel na plasterki. Ogórki kiszone pokrój w słupki. Rozbite plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą. Następnie ułóż pokrojony ser, paprykę oraz ogórka kiszonego. Ze schabu zawiń roladki. W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Roladki obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując wiesz już, jak przyrządzić schabowy zawijany. Pyszne roladki z papryką i ogórkiem kiszonym są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w schabowym zawijanym

Lista alergenów dla schabowego zawijanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze schabowego zawijanego

na 100g gotowej potrawy

Schabowy zawijany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab wieprzowy stanowi dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
200.99
401.98
Białko (g)
15.74
31.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.09
10.19
Węglowodany przyswajalne (g)
4.41
8.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.72
25.44
Tłuszcze nasycone (g)
4.27
8.54
Tłuszcze nienasycone (g)
8.45
16.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.20
12.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
4.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.81
131.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
38.87
77.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.75
23.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.73
Witamina E (mg)
0.35
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.56
47.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.86
9.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.67
29.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
156.27
312.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
277.29
554.58
Potas (mg)
259.53
519.07
Wapń (mg)
83.54
167.09
Fosfor (mg)
200.03
400.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.00
45.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.55
Cynk (mg)
1.40
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego zawijanego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowego zawijanego

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Papryka czerwona
100 g
pół średniej sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Ogórek kiszony
80 g
2 małe sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 80 g
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
50.50