Schabowy zawijany
- Schab wieprzowy bez kości (600 g)
- Musztarda (40 g)
- Ser żółty (100 g)
- Papryka czerwona - pół średniej sztuki (100 g)
- Ogórek kiszony - 2 małe sztuki (80 g)
- Bułka tarta (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Przepis na schabowego zawijanego krok po kroku
Mięso podziel na 5 kawałków i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem.
Ser żółty podziel na 5 słupków.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i podziel na plasterki.
Ogórki kiszone pokrój w słupki.
Rozbite plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą. Następnie ułóż pokrojony ser, paprykę oraz ogórka kiszonego.
Ze schabu zawiń roladki.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
Roladki obtocz w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony na złoty kolor.
Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Gotowe schabowe zawijane podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Schab w sosie
-
Kotlet szwajcarski
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab w sosie musztardowym
-
Roladki schabowe w sosie
-
Schab w sosie kurkowym
-
Schab w kapuście
-
Kruchy schab w sosie
-
Schabowy na parze
-
Schab po szwajcarsku
-
Schab pieczony na kanapki
-
Schab pieczony w mleku
-
Schab w majonezie
-
Schab wolno pieczony
-
Roladki schabowe ze szpinakiem
-
Schab w sosie cebulowym
-
Schab z cukinią
-
Kruchy schab w cebuli
-
Obiad ze schabu
Więcej informacji na temat schabowego zawijanego
Schabowy zawijany z nadzieniem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne roladki ze schabu wieprzowego warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Przepis na schabowe zawijane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: schab wieprzowy, musztarda, ser żółty, papryka czerwona, ogórek kiszony, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić kotlety schabowe zawijane? Mięso podziel na 5 kawałków i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem. Ser żółty podziel na 5 słupków. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i podziel na plasterki. Ogórki kiszone pokrój w słupki. Rozbite plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą. Następnie ułóż pokrojony ser, paprykę oraz ogórka kiszonego. Ze schabu zawiń roladki. W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Roladki obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując wiesz już, jak przyrządzić schabowy zawijany. Pyszne roladki z papryką i ogórkiem kiszonym są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w schabowym zawijanym
Lista alergenów dla schabowego zawijanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze schabowego zawijanego
Schabowy zawijany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab wieprzowy stanowi dobre źródło białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.