Schabowy z kością

Opublikowano: 27.04.2021 r., 14:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowy z kością znajduje się na drewnianej desce. Obok ustawione są różne przyprawy.
Schabowy z kością
Schabowy z kością idealnie nadaje się na obiad. To mięso można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Sprawdź, jak wygląda przepis na dobre schabowe z kością!
Przygotowanie 40 min
569 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bułka tarta 3/4 szklanki (160 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 6 łyżek (72 ml)
  • Wieprzowina schab surowy z kością 4 kawałki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy

Przepis na schabowy z kością krok po kroku

Kotlety delikatnie roztłucz, zaczynając od miejsca tuż przy kości.

Mięso posyp solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 15-20 min.

Kotlety obtocz w rozbełtanych jajkach, a potem w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej.

Zacznij smażyć kotlety na większej mocy, a gdy obie strony będą już zarumienione, zmniejsz moc i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

Usmażone kotlety umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na schabowy z kością
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat schabowego z kością

Schabowy z kością różni się smakiem od kotletów schabowych bez kości. Różnica jest zauważalna, więc jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, to warto się na to pokusić. Kotlet schabowy z kością możesz zrobić na obiad, ale idealnie sprawdzi się również na grilla. Jeśli jednak nie ma sezonu letniego, możesz go przygotować na patelni grillowej.

Jak zrobić schab z kością? Tak naprawdę można go przygotować w podobny sposób, jak schabowe bez kości. Różnice są tak naprawdę dwie. Kotlety schabowe z kością należy delikatnie utłuc, zaczynając od mięsa znajdującego się najbliżej kości. Druga różnica polega na dłuższym smażeniu tych kotletów. Najpierw należy je usmażyć na większej mocy, a pod koniec należy sprawdzić, czy grubszy fragment przy kości jest już usmażony. Zazwyczaj trzeba zmniejszyć moc kuchenki i na małym ogniu jeszcze chwilę podsmażać.

Jak przyrządzić dobre schabowe? Kotlety schabowe z kością możesz zamarynować. Opcji jest wiele. Możesz nasmarować je mieszanką płynnego miodu z ostrą musztardą (możesz zdecydować się tylko na musztardę, jeśli nie lubisz słodkiej nuty w mięsie), ale też możesz przez kilka godzin trzymać je w zalewie z cebulą i czosnkiem. Kotlety w marynacie należy odłożyć do lodówki na minimum 1-2 h, ale najlepiej zostawić je na całą noc i przygotować dopiero na drugi dzień.

Te kotlety równie dobrze możesz przygotować po prostu w panierce. Odpowiednia będzie także ta podwójna. Utłuczone kotlety możesz najpierw obtoczyć w mące (może być wymieszana z jakąś przyprawą, np. czerwoną papryką ostrą lub słodką), a potem w jajku, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Przepis na kotlet schabowy z kością jest prosty. Schabowy z kością może być smażony na patelni, ale dobry będzie także z piekarnika. Jeśli nie chcesz smażyć kotletów na oleju rzepakowym, możesz pokusić się na smalec, masło klarowane lub olej kokosowy. Kotlety schabowe z kością warto podawać z ziemniaki oprószonymi koperkiem oraz mizerią z ogórka lub surówką z czerwonych buraczków.

Alergeny w schabowym z kością

Lista alergenów dla schabowego z kością przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze schabowego z kością

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
271.05
569.21
Białko (g)
16.67
35.01
Fenyloalanina (mg)
0.65
1.37
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
12.31
25.86
Węglowodany przyswajalne (g)
11.55
24.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
16.66
34.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.01
12.62
Tłuszcze nienasycone (g)
10.65
22.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.40
15.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.25
6.82
Cholesterol (mg)
80.38
168.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
19.96
41.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.68
1.43
Witamina E (mg)
0.33
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.96
41.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.17
10.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.66
49.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
176.58
370.82
Potas (mg)
264.06
554.52
Wapń (mg)
53.55
112.45
Fosfor (mg)
180.45
378.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.35
49.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
2.94
Cynk (mg)
1.58
3.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego z kością 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowego z kością

Koszt składników
35.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
72 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 72 ml
Wieprzowina schab surowy z kością
600 g
4 kawałki
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Koszt składników
35.80