Przepis na schabowy z kością krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy

Kotlety delikatnie roztłucz, zaczynając od miejsca tuż przy kości.

Mięso posyp solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 15-20 min.

Kotlety obtocz w rozbełtanych jajkach, a potem w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej.

Zacznij smażyć kotlety na większej mocy, a gdy obie strony będą już zarumienione, zmniejsz moc i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

Usmażone kotlety umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Schabowy z kością znajduje się na drewnianej desce. Obok ustawione są różne przyprawy.
Schabowy z kością
Koszt przygotowania dania
15.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Schabowy z kością - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabowym z kością

Schabowy z kością różni się smakiem od kotletów schabowych bez kości. Różnica jest zauważalna, więc jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, to warto się na to pokusić. Kotlet schabowy z kością możesz zrobić na obiad, ale idealnie sprawdzi się również na grilla. Jeśli jednak nie ma sezonu letniego, możesz go przygotować na patelni grillowej.

Jak zrobić schab z kością? Tak naprawdę można go przygotować w podobny sposób, jak schabowe bez kości. Różnice są tak naprawdę dwie. Kotlety schabowe z kością należy delikatnie utłuc, zaczynając od mięsa znajdującego się najbliżej kości. Druga różnica polega na dłuższym smażeniu tych kotletów. Najpierw należy je usmażyć na większej mocy, a pod koniec należy sprawdzić, czy grubszy fragment przy kości jest już usmażony. Zazwyczaj trzeba zmniejszyć moc kuchenki i na małym ogniu jeszcze chwilę podsmażać.

Jak przyrządzić dobre schabowe? Kotlety schabowe z kością możesz zamarynować. Opcji jest wiele. Możesz nasmarować je mieszanką płynnego miodu z ostrą musztardą (możesz zdecydować się tylko na musztardę, jeśli nie lubisz słodkiej nuty w mięsie), ale też możesz przez kilka godzin trzymać je w zalewie z cebulą i czosnkiem. Kotlety w marynacie należy odłożyć do lodówki na minimum 1-2 h, ale najlepiej zostawić je na całą noc i przygotować dopiero na drugi dzień.

Te kotlety równie dobrze możesz przygotować po prostu w panierce. Odpowiednia będzie także ta podwójna. Utłuczone kotlety możesz najpierw obtoczyć w mące (może być wymieszana z jakąś przyprawą, np. czerwoną papryką ostrą lub słodką), a potem w jajku, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Przepis na kotlet schabowy z kością jest prosty. Schabowy z kością może być smażony na patelni, ale dobry będzie także z piekarnika. Jeśli nie chcesz smażyć kotletów na oleju rzepakowym, możesz pokusić się na smalec, masło klarowane lub olej kokosowy. Kotlety schabowe z kością warto podawać z ziemniaki oprószonymi koperkiem oraz mizerią z ogórka lub surówką z czerwonych buraczków.

Wartości odżywcze schabowego z kością

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
271.05 kcal
569.21 kcal
Białko
16.67 g
35.01 g
Fenyloalanina
0.65 mg
1.37 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w schabowym z kością

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
12.31 g
25.86 g
Węglowodany przyswajalne
11.55 g
24.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
16.66 g
34.99 g
Tłuszcze nasycone
6.01 g
12.62 g
Tłuszcze nienasycone
10.65 g
22.37 g
Tłuszcze jednonasycone
7.40 g
15.55 g
Tłuszcze wielonasycone
3.25 g
6.82 g
Cholesterol
80.38 mg
168.80 mg

Witaminy w przepisie na schabowy z kością

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
19.96 µg (mcg)
41.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.47 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.68 µg (mcg)
1.43 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
19.96 µg (mcg)
41.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.46 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.17 mg
10.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.66 µg (mcg)
49.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schabowy z kością

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
176.58 mg
370.82 mg
Potas
264.06 mg
554.52 mg
Wapń
53.55 mg
112.45 mg
Fosfor
180.45 mg
378.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.35 mg
49.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.40 mg
2.94 mg
Cynk
1.58 mg
3.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego z kością 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabowym z kością

Lista alergenów dla schabowego z kością przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania schabowego z kością

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
72 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 72 ml
Wieprzowina schab surowy z kością
600 g
4 kawałki
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Koszt składników
35.80
Jak oceniasz przepis na schabowy z kością
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób