Schabowy z kością
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (72 ml)
- Wieprzowina schab surowy z kością - 4 kawałki (600 g)
Przepis na schabowy z kością krok po kroku
Kotlety delikatnie roztłucz, zaczynając od miejsca tuż przy kości.
Mięso posyp solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 15-20 min.
Kotlety obtocz w rozbełtanych jajkach, a potem w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej.
Zacznij smażyć kotlety na większej mocy, a gdy obie strony będą już zarumienione, zmniejsz moc i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Usmażone kotlety umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
- Barszcz ukraiński
- Spaghetti
- Quesadilla
- Kotlety jajeczne
- Kotlety ziemniaczane
- Krokiety z kapustą i grzybami
- Gulasz węgierski
- Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
- Schab ze śliwką pieczony
- Udziec z indyka
- Kotlety pożarskie
- Karkówka po cygańsku
- Łosoś pieczony
- Krokiety z pieczarkami i serem
- Kaczka z jabłkami
- Schab w sosie własnym
- Kurczak z warzywami
- Zupa szpinakowa
- Dania urodzinowe na ciepło
Więcej informacji na temat schabowego z kością
Schabowy z kością różni się smakiem od kotletów schabowych bez kości. Różnica jest zauważalna, więc jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, to warto się na to pokusić. Kotlet schabowy z kością możesz zrobić na obiad, ale idealnie sprawdzi się również na grilla. Jeśli jednak nie ma sezonu letniego, możesz go przygotować na patelni grillowej.
Jak zrobić schab z kością? Tak naprawdę można go przygotować w podobny sposób, jak schabowe bez kości. Różnice są tak naprawdę dwie. Kotlety schabowe z kością należy delikatnie utłuc, zaczynając od mięsa znajdującego się najbliżej kości. Druga różnica polega na dłuższym smażeniu tych kotletów. Najpierw należy je usmażyć na większej mocy, a pod koniec należy sprawdzić, czy grubszy fragment przy kości jest już usmażony. Zazwyczaj trzeba zmniejszyć moc kuchenki i na małym ogniu jeszcze chwilę podsmażać.
Jak przyrządzić dobre schabowe? Kotlety schabowe z kością możesz zamarynować. Opcji jest wiele. Możesz nasmarować je mieszanką płynnego miodu z ostrą musztardą (możesz zdecydować się tylko na musztardę, jeśli nie lubisz słodkiej nuty w mięsie), ale też możesz przez kilka godzin trzymać je w zalewie z cebulą i czosnkiem. Kotlety w marynacie należy odłożyć do lodówki na minimum 1-2 h, ale najlepiej zostawić je na całą noc i przygotować dopiero na drugi dzień.
Te kotlety równie dobrze możesz przygotować po prostu w panierce. Odpowiednia będzie także ta podwójna. Utłuczone kotlety możesz najpierw obtoczyć w mące (może być wymieszana z jakąś przyprawą, np. czerwoną papryką ostrą lub słodką), a potem w jajku, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Przepis na kotlet schabowy z kością jest prosty. Schabowy z kością może być smażony na patelni, ale dobry będzie także z piekarnika. Jeśli nie chcesz smażyć kotletów na oleju rzepakowym, możesz pokusić się na smalec, masło klarowane lub olej kokosowy. Kotlety schabowe z kością warto podawać z ziemniaki oprószonymi koperkiem oraz mizerią z ogórka lub surówką z czerwonych buraczków.
Alergeny w schabowym z kością
Lista alergenów dla schabowego z kością przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze schabowego z kością
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.