Schabowy z kalafiora
- Kalafior - 1 sztuka (600 g)
- Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
- Bułka tarta - 5 łyżek (50 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Cytryna - 1 sztuka (100 g)
Przepis na schabowego z kalafiora krok po kroku
Odetnij liście z kalafiora, włóż do miski, zalej wodą i dodaj sok z całej cytryny. Odstaw na 10-15 minut, aby kalafior dokładnie się oczyścił.
Pokrój kalafiora na plastry grubości ok. 3-4 cm.
W głębokim talerzu widelcem roztrzep jajko.
Na dwóch małych talerzach rozsyp mąkę i bułkę tartą.
Każdy plaster kalafiora dopraw solą i pieprzem i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety obustronnie, do zarumienienia.
- Fasola po bretońsku
- Ratatuj
- Pasztet wegetariański
- Zupa czosnkowa
- Flaczki z boczniaków
- Kotlet z kaszy gryczanej
- Fuczki
- Placki z kabaczka
- Małdrzyki
- Spaghetti neapolitana
- Cannoli ze szpinakiem
- Tartaletki z warzywami
- Risotto ze szparagami
- Kotleciki z ziemniaków
- Kotlety z brokułów
- Makaron z tofu
- Ryż z jajkiem
- Cukinia z piekarnika
- Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat schabowego z kalafiora
Schabowy z kalafiora to pomysł na bardzo szybkie i proste a przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i zdrowe danie wegetariańskie bez mięsa, idealne na obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie 4 składników – świeżego kalafiora, jajek, mąki pszennej oraz bułki tartej. Przepis na schabowe z kalafiora nie wymaga ani zaawansowanego sprzętu, ani dużych umiejętności kulinarnych, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Kotlet z kalafiora to dobre rozwiązanie dla osób lubiących warzywne, zdrowe, sycące dania bez mięsa, które można przygotować w mniej niż pół godziny. Jak zrobić schabowe z kalafiora? Dokładnie oczyszczonego, pozbawionego liści kalafiora wystarczy pokroić w plastry o grubości około 2-3 centymetrów, obtoczyć kolejno w roztrzepanym jajku, mące pszenne i bułce tartej i smażyć na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym. Jak widzisz to nic trudnego ani skomplikowanego. Schabowy z kalafiora możesz podawać z ziemniakami, makaronem, dowolną kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do tradycyjnego schabowego, kotlet z kalafiora ma zdecydowanie mniejszą zawartość białka, dlatego do obiadu warto dodać tofu lub nasiona roślin strączkowych. Mimo że kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera też substancje antyodżywcze, zwane goitrogenami, które w dużych ilościach blokują wychwyt jodu przez tarczycę, a tym samym mogą zaburzać jej pracę. Dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny uważać, aby warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, czy również brokuł, nie pojawiały się w diecie za często, zwłaszcza w formie nieugotowanej. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić schabowego z kalafiora koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w schabowym z kalafiora
Lista alergenów dla schabowego z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze schabowego z kalafiora
Osoby z niewyrównaną niedoczynnością tarczycy powinny uważać na zbyt duże ilości kalafiora w diecie/
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.