Schabowy z kalafiora

Opublikowano: 07.04.2022 r., 11:24 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierowany kalafior na talerzu
Schabowy z kalafiora
Schabowy z kalafiora to pomysł na smaczne, warzywne, wegetariańskie danie, które sprawdzi się dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
281 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalafior - 1 sztuka (600 g)
  • Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
  • Bułka tarta - 5 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Cytryna - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska, głęboki talerz, duży talerz

Przepis na schabowego z kalafiora krok po kroku

Odetnij liście z kalafiora, włóż do miski, zalej wodą i dodaj sok z całej cytryny. Odstaw na 10-15 minut, aby kalafior dokładnie się oczyścił.

Pokrój kalafiora na plastry grubości ok. 3-4 cm.

W głębokim talerzu widelcem roztrzep jajko.

Na dwóch małych talerzach rozsyp mąkę i bułkę tartą.

Każdy plaster kalafiora dopraw solą i pieprzem i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety obustronnie, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na schabowego z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat schabowego z kalafiora

Schabowy z kalafiora to pomysł na bardzo szybkie i proste a przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i zdrowe danie wegetariańskie bez mięsa, idealne na obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie 4 składników – świeżego kalafiora, jajek, mąki pszennej oraz bułki tartej. Przepis na schabowe z kalafiora nie wymaga ani zaawansowanego sprzętu, ani dużych umiejętności kulinarnych, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Kotlet z kalafiora to dobre rozwiązanie dla osób lubiących warzywne, zdrowe, sycące dania bez mięsa, które można przygotować w mniej niż pół godziny. Jak zrobić schabowe z kalafiora? Dokładnie oczyszczonego, pozbawionego liści kalafiora wystarczy pokroić w plastry o grubości około 2-3 centymetrów, obtoczyć kolejno w roztrzepanym jajku, mące pszenne i bułce tartej i smażyć na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym. Jak widzisz to nic trudnego ani skomplikowanego. Schabowy z kalafiora możesz podawać z ziemniakami, makaronem, dowolną kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do tradycyjnego schabowego, kotlet z kalafiora ma zdecydowanie mniejszą zawartość białka, dlatego do obiadu warto dodać tofu lub nasiona roślin strączkowych. Mimo że kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera też substancje antyodżywcze, zwane goitrogenami, które w dużych ilościach blokują wychwyt jodu przez tarczycę, a tym samym mogą zaburzać jej pracę. Dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny uważać, aby warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, czy również brokuł, nie pojawiały się w diecie za często, zwłaszcza w formie nieugotowanej. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić schabowego z kalafiora koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w schabowym z kalafiora

Lista alergenów dla schabowego z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabowego z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Osoby z niewyrównaną niedoczynnością tarczycy powinny uważać na zbyt duże ilości kalafiora w diecie/

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
112.52
281.29
Białko (g)
4.24
10.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.82
29.56
Węglowodany przyswajalne (g)
10.03
25.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
4.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.89
14.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
3.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.37
10.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
8.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.07
107.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
18.63
46.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.02
90.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
2.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.53
46.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.35
Ryboflawina (mg)
0.14
0.34
Niacyna (mg)
1.04
2.59
Foliany (µg (mcg))
55.86
139.66
Beta karoten (µg (mcg))
0.32
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
74.37
185.92
Potas (mg)
236.39
590.97
Wapń (mg)
33.79
84.47
Fosfor (mg)
67.61
169.03
Magnez (mg)
15.86
39.64
Żelazo (mg)
1.04
2.61
Cynk (mg)
0.46
1.15
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego z kalafiora 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowego z kalafiora

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
600 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
50 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
39.10