Przepis na schabowego po cygańsku krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 500 g
  • Marchewka 200 g 2 sztuki
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Cukinia 150 g
  • Pieczarki marynowane 150 g
  • majonez light 50 g
  • Ser gouda 150 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, tłuczek do mięsa

Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na jednakowej grubości plastry. Lekko rozbij tłuczkiem do mięsa i obsyp z dwóch stron przyprawami.

Marchew, cebulę, cukinię oraz pieczarki obierz. Marchew, cukinię i cebulą pokrój na cienkie plastry, a pieczarki w drobną kostkę. Warzywa wymieszaj w jednej misce.

Do naczynia żaroodpornego włóż połowę warzyw i wyrównaj je na całe naczynie.

Plastry schabu ułóż na warzywach i ułóż na nich pozostałe warzywa.

Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sos majonezowy rozprowadź po całości warzyw w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem.

Naczynie żaroodporne (zakryte) wstaw do piekarnika i piecz przez około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni C.

5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie żaroodporne, aby ser z wierzchu się przypiekł.

Schab z warzywami podawaj z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.

Schabowy po cygańsku leży na białym talerzu. Polany jest sosem z warzywami.
Schabowy po cygańsku
Koszt przygotowania dania
20.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Schabowy po cygańsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabowym po cygańsku

Schabowy po cygańsku z warzywami to doskonała propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Kotlety schabowe po cygańsku możesz przygotować w wielu wersjach, np. z boczkiem, jednak w naszym przepisie wykorzystamy warzywa oraz sos na majonezu light i czosnku. Kotlety po cygańsku możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Możesz także przygotować surówkę, jednak możesz danie podać również z samymi upieczonymi warzywami. Przepis na schab po cygańsku z pieczarkami i serem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. A więc jak zrobić to pyszne danie? Niezbędne będą Tobie nastepujące produkty spożywcze: schab surowy bez kości, marchew, cebula, cukinia, pieczarki, majonez light, ser gouda w kawałku oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek). Schab oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, które później rozbij tłuczkiem. Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć je do jednej miski i dokładnie wymieszaj. Połowę warzyw ułóż do naczynia żaroodpornego, połóż na nich schab i przykryj go pozostałymi składnikami. Aby warzywa były w sosie czosnkowym wymieszaj majonez z czosnkiem i rozprowadź go po wierzchu warzyw. Całość posyp startym serem i piecz w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty jednak wymagający dużej ilości czasu, ponieważ samo pieczenie wymaga około 1,5 godziny.

Podsumowując schabowy po cygańsku to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Jest proste w przygotowaniu, jednak czasochłonne. Idealnie sprawdzi się z dodatkiem pieczonych lub gotowanych zimniaków, kaszy czy ryżu. Obecność warzyw w tej potrawie znacząco podniesie wartość odżywczą posiłku. Osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać na ilość spożywanie potrawy, ponieważ jest dość kaloryczna przez dodatek sera oraz majonezu. Czerwone mięso również nie powinno za często gościć w naszej diecie, dlatego warto włączyć ten przepis do swojego żywienia od czasu do czasu. W każdej dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce na tak pyszne danie.

Wartości odżywcze schabowego po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (260g)
Energia (kalorie)
123.73 kcal
321.70 kcal
Białko
11.92 g
30.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (260g)
Tłuszcz
6.81 g
17.70 g
Tłuszcze nasycone
3.61 g
9.38 g
Tłuszcze nienasycone
3.20 g
8.31 g
Tłuszcze jednonasycone
2.24 g
5.82 g
Brak danych dla: pieczarki marynowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
2.50 g

Witaminy w przepisie na schabowego po cygańsku

Na 100g
Na porcję (260g)
Witamina A
149.35 µg (mcg)
388.30 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, pieczarki marynowane.
czytaj dalej
Witamina B6
0.35 mg
0.91 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.51 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.76 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.47 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Niacyna
3.71 mg
9.64 mg

Składniki mineralne w przepisie na schabowego po cygańsku

Na 100g
Na porcję (260g)
Sód
157.19 mg
408.70 mg
Potas
285.88 mg
743.30 mg
Wapń
92.61 mg
240.79 mg
Fosfor
172.42 mg
448.30 mg
Magnez
19.15 mg
49.80 mg
Żelazo
0.39 mg
1.01 mg
Cynk
1.20 mg
3.11 mg
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego po cygańsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabowym po cygańsku

Lista alergenów dla schabowego po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, czosnek.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania schabowego po cygańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
39.70
Łączny koszt
20.93
Jak oceniasz przepis na schabowego po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób