Schabowy na parze
- Schab wieprzowy bez kości - plastry (500 g)
Przepis na schabowego na parze krok po kroku
Schab umyj, osusz przy pomocy ręczników papierowych i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa.
Schab posyp z dwóch stron przyprawą do mięsa i odstaw na około 30 minut, aby się zamarynował.
Plastry schabu ułóż w parowarze i gotuj go na parze przez około 30 minut.
W tym samym czasie możesz ugotować również warzywa na parze jako dodatek do obiadu.
-
Schab w sosie
-
Kotlet szwajcarski
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab w sosie musztardowym
-
Roladki schabowe w sosie
-
Schab w sosie kurkowym
-
Schab w kapuście
-
Kruchy schab w sosie
-
Schab po szwajcarsku
-
Schab pieczony na kanapki
-
Schab pieczony w mleku
-
Schab w majonezie
-
Schabowy zawijany
-
Schab wolno pieczony
-
Roladki schabowe ze szpinakiem
-
Schab w sosie cebulowym
-
Schab z cukinią
-
Kruchy schab w cebuli
-
Obiad ze schabu
Więcej informacji na temat schabowego na parze
Schabowy na parze to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Schab na parze to zdrowe i dietetyczne danie, które świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Pyszne danie warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz warzyw gotowanych również na parze lub z surówką z marchwi i jabłka. Prosty przepis na kotlety schabowe na parze nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości w plastrach oraz przyprawa do mięsa.
A jak zrobić schabowe na parze? Schab umyj, osusz przy pomocy ręczników papierowych i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Schab posyp z dwóch stron przyprawą do mięsa i odstaw na około 30 minut, aby się zamarynował. Plastry schabu ułóż w parowarze i gotuj go na parze przez około 30 minut. W tym samym czasie możesz ugotować również warzywa na parze jako dodatek do obiadu.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując najlepsze schabowe na parze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Mięso gotowane na parze jest lekkostrawne, dlatego warto włączyć je do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Schabowe na parze są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw i owoców. Do posiłku można podać również warzywa gotowane na parze. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów Spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w schabowym na parze
Lista alergenów dla schabowego na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze schabowego na parze
Schabowy na parze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab gotowany na parze jest lekkostrawny, dlatego może zostać włączony do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.