Schabowe z pieczarkami i serem

Opublikowano: 13.05.2021 r., 15:36 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet schabowy z dodatkiem sera
Schabowe z pieczarkami i serem
Schabowe z pieczarkami i serem to ciekawe urozmaicenie zwykłych kotletów. Są one pieczone z grzybami oraz żółtym serem, co sprawia, że wyglądają apetycznie i są pyszne.
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Pieczenie 5 min
319 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (240 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (48 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (32 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2,5 łyżki (25 ml)
  • Pieczarki marynowane (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Ser gouda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, tłuczek do mięsa

Przepis na schabowe z pieczarkami i serem krok po kroku

Mięso na kotlety pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i posyp szczyptą soli i pieprzu.

W miseczkach przygotuj mąkę, jajko wymieszane ze szczyptą soli i bułkę tartą.

Kotlety opanieruj w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju.

W miedzy czasie pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.

Na drugiej patelni, na 0,5 łyżki oleju, podsmaż cebule z pieczarkami i szczyptą soli i pieprzu.

Ser zetrzyj na tarce

Na blachę do pieczenia, wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim kotlety, na wierzchu każdego kotleta farsz pieczarkowy i posyp serem.

Piecz w 180 C, przez 5 minut, aż ser się rozpuści.

Jak oceniasz przepis na schabowe z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat schabowych z pieczarkami i serem

Schabowe z pieczarkami i serem są świetnym urozmaiceniem zwykłych kotletów. Z pewnością zachwycą całą rodzinę. Dodatkowo szybko je przygotujesz, bo bazą do nich są zwykłe kotlety schabowe, które możesz przygotować, wykorzystując ten przepis na schabowego z pieczarkami i serem lub przepisu na schabowe w mleku. Wystarczy, że przygotujesz większą porcję kotletów i jednego dnia podasz je w tradycyjnej wersji, a następnego możesz zrobić z nich kotlety zapiekane z pieczarkami i serem. Dzięki temu Twoje dieta będzie bardziej różnorodna, a przygotowanie posiłków nie zajmie dużo czasu.

Nadzienie pieczarkowe przygotowuje z grzybami i cebulką, ponieważ te składniki świetnie do siebie pasują. Potem wykładam farsz na kotlety, posypuje startym żółtym serem i piekę. W międzyczasie, gdy kotlety się pieką, możesz przygotować sałatkę i kaszę lub ziemniaczki. Do kotletów schabowych pewnie najlepiej pasują Ci ziemniaczki. Z jednej strony gotowane ziemniaki są fajnym produktem, bo mają wysoki indeks sytości, ale z drugiej mają też wysoki indeks glikemiczny, który już nie jest ok. Żeby obniżyć ich indeks glikemiczny, możesz je ugotować, schłodzić, a potem upiec, ale to niestety obniży też ich indeks sytości.

Po wyjęciu z piekarnika kotletów można posypać je natką pietruszki i jeść.

Schabowe z pieczarkami i serem, mimo że są pieczone, to i tak są dosyć kalorycznym daniem, dlatego sięgaj po nie tylko od czasu do czasu. Żeby je trochę „odchudzić”, upiecz kotlety schabowe, zamiast smażyć. Bułkę tartą możesz zamienić na panier z ciecierzycy, ponieważ ma on niższy indeks glikemiczny, a mąkę jasną na pełnoziarnistą. Żółty ser, także jest dosyć kalorycznym dodatkiem, więc możesz zamienić go na mozzarelle light lub ser „Piórko” (znajdziesz go między innymi na wagę w sklepach Auchan, Carrefour, Tesco lub w mniejszych kostkach w Aldi, lub Piotrze i Pawle itp.).

Pamiętaj, że takie odchudzone danie będzie już trochę inne w smaku. Wystarczy, że spróbujesz kotleta smażonego i pieczonego - oba będą smaczne, ale ten smażony, pewnie będzie bardziej ci smakował.

Alergeny w schabowych z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla schabowych z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze schabowych z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Schabowe z pieczarkami i serem to wysokokaloryczne danie, które możesz odchudzić piekąc kotlety zamiast smażyć oraz używając odtłuszczonego sera.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
182.67
319.67
Białko (g)
13.17
23.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
10.28
17.98
Węglowodany przyswajalne (g)
9.68
16.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
9.68
16.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.48
6.09
Tłuszcze nienasycone (g)
6.20
10.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
7.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.71
2.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.31
154.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
36.75
64.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.39
2.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.68
64.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.99
6.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.59
50.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.85
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
130.39
228.19
Potas (mg)
239.79
419.63
Wapń (mg)
73.55
128.71
Fosfor (mg)
177.74
311.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.80
34.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
2.01
Cynk (mg)
1.23
2.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych z pieczarkami i serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowych z pieczarkami i serem

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
240 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 240 g
Mąka pszenna typ 550
48 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 48 g
Bułka tarta
32 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 32 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
25 ml
2,5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Pieczarki marynowane
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
40.00