Przepis na schabowych z boczniaków krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża

Boczniaki oczyść.

Dokładnie je posól i oprósz pieprzem.

W głębokim talerzu roztrzep jajka.

W następny talerz wsyp mąkę, a do trzeciego talerza bułkę tartą.

Boczniaki obtaczaj w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie złoto-brązowa.

Schabowe z boczniaków podany z zielonym puree, sałatką i sosem jogurtowym
Schabowe z boczniaków
Koszt przygotowania dania
7.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Schabowe z boczniaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabowych z boczniaków

Schabowe z boczniaków to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, wegetariańskimi schabowymi to te przygotowane z grzybów nadadzą się idealnie!

Przepis na schabowe z boczniaków przygotujesz podobnie jak tradycyjne kotlety. Na samym początku grzyby oczyść i umyj. Następnie dokładnie oprósz solą i pieprzem. Teraz wystarczy je zapanierować w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smaż na oleju, aż panierka zrobi się złocista. Mam nadzieję, że na pytanie „jak zrobić schabowe z boczniaków?” odpowiecie, że szybko i łatwo. Bo naprawdę niewiele potrzeba by przygotować te pyszne kotlety.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Wartości odżywcze schabowych z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
181.39 kcal
181.39 kcal
Białko
7.33 g
7.33 g

Węglowodany w schabowych z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
18.04 g
18.04 g
Węglowodany przyswajalne
16.41 g
16.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
1.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.18 g
9.18 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
1.84 g
Tłuszcze nienasycone
7.34 g
7.34 g
Tłuszcze jednonasycone
4.98 g
4.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.35 g
2.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
83.51 mg
83.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schabowych z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.81 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.89 mg
3.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.65 µg (mcg)
55.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schabowych z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
116.06 mg
116.06 mg
Potas
278.22 mg
278.22 mg
Wapń
34.71 mg
34.71 mg
Fosfor
135.16 mg
135.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.93 mg
19.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.13 mg
2.13 mg
Cynk
0.94 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych z boczniaków 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabowych z boczniaków

Lista alergenów dla schabowych z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta

Cena przygotowania schabowych z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
23.80
Jak oceniasz przepis na schabowych z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób