Schabowe z boczniaków

Opublikowano: 03.02.2022 r., 1:01 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowe z boczniaków na talerzu
Schabowe z boczniaków
Schabowe z boczniaków to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, wegetariańskimi schabowymi to te przygotowane z grzybów nadadzą się idealnie!
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
181 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (50 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na schabowych z boczniaków krok po kroku

Boczniaki oczyść.

Dokładnie je posól i oprósz pieprzem.

W głębokim talerzu roztrzep jajka.

W następny talerz wsyp mąkę, a do trzeciego talerza bułkę tartą.

Boczniaki obtaczaj w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie złoto-brązowa.

Jak oceniasz przepis na schabowych z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat schabowych z boczniaków

Schabowe z boczniaków to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, wegetariańskimi schabowymi to te przygotowane z grzybów nadadzą się idealnie!

Przepis na schabowe z boczniaków przygotujesz podobnie jak tradycyjne kotlety. Na samym początku grzyby oczyść i umyj. Następnie dokładnie oprósz solą i pieprzem. Teraz wystarczy je zapanierować w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smaż na oleju, aż panierka zrobi się złocista. Mam nadzieję, że na pytanie „jak zrobić schabowe z boczniaków?” odpowiecie, że szybko i łatwo. Bo naprawdę niewiele potrzeba by przygotować te pyszne kotlety.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Alergeny w schabowych z boczniaków

Lista alergenów dla schabowych z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabowych z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
181.39
181.39
Białko (g)
7.33
7.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.04
18.04
Węglowodany przyswajalne (g)
16.41
16.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.18
9.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
7.34
7.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.98
4.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
2.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.51
83.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.81
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.89
3.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.65
55.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
116.06
116.06
Potas (mg)
278.22
278.22
Wapń (mg)
34.71
34.71
Fosfor (mg)
135.16
135.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.93
19.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
2.13
Cynk (mg)
0.94
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych z boczniaków 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowych z boczniaków

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
23.80