Schabowe w sosie
- Schab wieprzowy bez kości - około 8-10 plastrów (1000 g)
- Cebula - mała cebula (50 g)
- Mąka pszenna typ 1850 - 1 łyżka (6 g)
- Natka pietruszki - łyżeczka posiekanej natki (5 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Papryka czerwona - pół dużej lub jedna mała (110 g)
Przepis na schabowe w sosie krok po kroku
Schab pokrój w plastry o równej grubości.
Zagotuj około pół litra wody w garnku i wrzuć do niej plastry schabu.
Dodaj przekrojoną na pół cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, dwa ziela angielskie, 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę kminku i natkę pietruszki.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne oraz białe błony, pokrój w paski i dodaj do schabu.
Schab gotuj przez 25 minut na bardzo małym ogniu.
Po tym czasie rozmieszaj mąkę z wodą i dodaj do sosu. Zagotuj.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Ryż z warzywami
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat schabowych w sosie
Schabowe w sosie to najszybszy i najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos paprykowy idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać
z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Tak przygotowany obiad będzie idealną propozycją na co dzień, święta lub uroczystość.
Przepis na schab w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki pominięciu obsmażania mięsa, danie jest łatwo strawne. Delikatna zawiesina z wody i mąki, która zagęszcza sos nie jest przeciwskazaniem w tej diecie. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12%, śmietanki 30% lub przecieru pomidorowego. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Plastry schabu
w sosie własnym z cebulą i papryką przypadną do gustu wielu osobom.
Jak zrobić sos ze schabu? Nic w tym trudnego. Sos możesz przygotować na wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie warzywnym. Jeśli masz wywar z warzyw obowiązkowo użyj go do przygotowania sosu, będzie on bardziej wyrazisty w smaku. Jednak ten przygotowany na wodzie z dodatkiem przypraw i warzyw wcale nie jest gorszy. Ważne aby sos przygotowany na wodzie dobrze doprawić solą, pieprze, zielem angielskim, liściem laurowym, natką pietruszki. Do gotowania koniecznie dodaj cebulę. Możesz również eksperymentować ze smakiem i dodać czosnek, włoszczyznę, suszone warzywa czy selera naciowego. Sos możesz zagęścić mąką
z ciecierzycy, dzięki temu danie będzie miało jeszcze niższy indeks i ładunek glikemiczny oraz będą mogły spożywać je osoby na diecie eliminującej gluten. W sosie możesz przygotować nie tylko duszony schab ale również pieczone kotlety. Należy jednak pamiętać, że mięso z piekarnika nie potrzebuje już gotowania w sosie.
Kotlety ze schabu w sosie to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie duszenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w schabowych w sosie
Lista alergenów dla schabowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze schabowych w sosie
Schabowe w sosie własnym to pyszne danie z gotowanego mięsa, które idealnie sprawdzi się w trakcie diety łatwo strawnej. Na pewno przypadnie do gustu również dzieciom i osobom starszym. Schab jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu dlatego może być często spożywany.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.