Przepis na schabowe w cieście krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 250 g 5 kotletów
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 105 g 7 łyżek
- Mleko 1,5% 125 ml 0,5 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 100 ml
W misce za pomocą rózgi wymieszaj na gładką masę mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia z dodatkiem sporej szczypty soli i pieprzu.
Kotlety rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kotlety.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Oleju musi być tyle aby po włożeniu kotlet się cały zanurzył.
Kotleta zanurz w cieście i przełóż na patelnię.
Smaż, aż ciasto będzie złote.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galareta wieprzowa
-
Galaretka wieprzowa
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Flaczki
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Pilaw
-
Żeberka wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny

(liczba kalorii)
Schabowe w cieście - cechy przepisu
Więcej o schabowych w cieście
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii, jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem, dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u, kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.
Kotlet schabowy w cieście to propozycja urozmaicenia tradycyjnego schabowego. Schab przygotowany w cieście naleśnikowym to danie, które nie jest jeszcze popularne. Jednak warto przygotować je chociaż raz i poznać ten smak. Ciasto naleśnikowe do schabowego jest tak samo łatwe w przygotowaniu, jak ciasto na naleśniki. Należy pamiętać, że ciasto musi być gęste aby odpowiednio pokryło kawałek mięsa. Utworzy ono dość grubą panierkę, która z zewnątrz będzie chrupiąca a w środku puszysta i miękka. Ciasto możesz wykonać też bardzo rzadkie. Wtedy powinno ono być mocno schłodzone aby po kontakcie z gorącym olejem stworzyło niezwykle chrupiącą panierkę. Przepis na kotlety schabowe w cieście to łatwy i szybki przepis, który wykonasz w podobnym czasie jak klasycznego schabowego. Schab możesz wykonać w cieście z mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej, mąki kukurydzianej czy mąki z ciecierzycy.
Schabowe w cieście to fajny i oryginalny przepis, który sprawdzi się na niedzielny obiad.
Wartości odżywcze schabowych w cieście
Energia i białka
(116g)
Węglowodany w schabowych w cieście
(116g)
Tłuszcze
(116g)
Witaminy w przepisie na schabowe w cieście
(116g)
Składniki mineralne w przepisie na schabowe w cieście
(116g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabowych w cieście
Lista alergenów dla schabowych w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko