Przepis na schabowe w cieście krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
rózga, miska, tłuczek do mięsa, szczypce kuchenne, patelnia głęboka

W misce za pomocą rózgi wymieszaj na gładką masę mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia z dodatkiem sporej szczypty soli i pieprzu.

Kotlety rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kotlety.

Na patelni mocno rozgrzej olej. Oleju musi być tyle aby po włożeniu kotlet się cały zanurzył.

Kotleta zanurz w cieście i przełóż na patelnię.

Smaż, aż ciasto będzie złote.

Często zadawane pytania

Schabowe w cieście podane na białym talerzu, na drewnianym białym stole.
Schabowe w cieście
Koszt przygotowania dania
9.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Schabowe w cieście - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabowych w cieście

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii, jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem, dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u, kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Kotlet schabowy w cieście to propozycja urozmaicenia tradycyjnego schabowego. Schab przygotowany w cieście naleśnikowym to danie, które nie jest jeszcze popularne. Jednak warto przygotować je chociaż raz i poznać ten smak. Ciasto naleśnikowe do schabowego jest tak samo łatwe w przygotowaniu, jak ciasto na naleśniki. Należy pamiętać, że ciasto musi być gęste aby odpowiednio pokryło kawałek mięsa. Utworzy ono dość grubą panierkę, która z zewnątrz będzie chrupiąca a w środku puszysta i miękka. Ciasto możesz wykonać też bardzo rzadkie. Wtedy powinno ono być mocno schłodzone aby po kontakcie z gorącym olejem stworzyło niezwykle chrupiącą panierkę. Przepis na kotlety schabowe w cieście to łatwy i szybki przepis, który wykonasz w podobnym czasie jak klasycznego schabowego. Schab możesz wykonać w cieście z mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej, mąki kukurydzianej czy mąki z ciecierzycy.

Schabowe w cieście to fajny i oryginalny przepis, który sprawdzi się na niedzielny obiad.

Wartości odżywcze schabowych w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kalorie)
271.01 kcal
314.37 kcal
Białko
11.61 g
13.46 g

Węglowodany w schabowych w cieście

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany
13.17 g
15.28 g
Węglowodany przyswajalne
12.90 g
14.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz
18.69 g
21.68 g
Tłuszcze nasycone
2.93 g
3.40 g
Tłuszcze nienasycone
15.76 g
18.29 g
Tłuszcze jednonasycone
11.20 g
12.99 g
Tłuszcze wielonasycone
4.57 g
5.30 g
Cholesterol
83.88 mg
97.30 mg

Witaminy w przepisie na schabowe w cieście

Na 100g
Na porcję
(116g)
Witamina A
36.12 µg (mcg)
41.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
36.12 µg (mcg)
41.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.93 mg
4.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.71 µg (mcg)
42.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.18 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schabowe w cieście

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód
47.71 mg
55.34 mg
Potas
273.14 mg
316.84 mg
Wapń
67.32 mg
78.10 mg
Fosfor
193.42 mg
224.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.04 mg
18.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.62 mg
1.88 mg
Cynk
0.94 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych w cieście 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabowych w cieście

Lista alergenów dla schabowych w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania schabowych w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
250 g
5 kotletów
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
105 g
7 łyżek
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 105 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
27.40
Jak oceniasz przepis na schabowe w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób