Schabowe w cieście

Opublikowano: 21.02.2022 r., 16:13 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowe w złocistym cieście
Schabowe w cieście
Wypróbuj najlepszy przepis na schabowe w cieście naleśnikowym. Ta tradycyjna potrawa w nowym wydaniu na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnego schabowego.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
314 kcal
Kcal w porcji
116 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 5 kotletów (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 7 łyżek (105 g)
  • Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
rózga, miska, tłuczek do mięsa, szczypce kuchenne, patelnia głęboka

Przepis na schabowe w cieście krok po kroku

W misce za pomocą rózgi wymieszaj na gładką masę mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia z dodatkiem sporej szczypty soli i pieprzu.

Kotlety rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kotlety.

Na patelni mocno rozgrzej olej. Oleju musi być tyle aby po włożeniu kotlet się cały zanurzył.

Kotleta zanurz w cieście i przełóż na patelnię.

Smaż, aż ciasto będzie złote.

Jak oceniasz przepis na schabowe w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat schabowych w cieście

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii, jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem, dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u, kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Kotlet schabowy w cieście to propozycja urozmaicenia tradycyjnego schabowego. Schab przygotowany w cieście naleśnikowym to danie, które nie jest jeszcze popularne. Jednak warto przygotować je chociaż raz i poznać ten smak. Ciasto naleśnikowe do schabowego jest tak samo łatwe w przygotowaniu, jak ciasto na naleśniki. Należy pamiętać, że ciasto musi być gęste aby odpowiednio pokryło kawałek mięsa. Utworzy ono dość grubą panierkę, która z zewnątrz będzie chrupiąca a w środku puszysta i miękka. Ciasto możesz wykonać też bardzo rzadkie. Wtedy powinno ono być mocno schłodzone aby po kontakcie z gorącym olejem stworzyło niezwykle chrupiącą panierkę. Przepis na kotlety schabowe w cieście to łatwy i szybki przepis, który wykonasz w podobnym czasie jak klasycznego schabowego. Schab możesz wykonać w cieście z mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej, mąki kukurydzianej czy mąki z ciecierzycy.

Schabowe w cieście to fajny i oryginalny przepis, który sprawdzi się na niedzielny obiad.

Alergeny w schabowych w cieście

Lista alergenów dla schabowych w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze schabowych w cieście

na 100g gotowej potrawy

Schabowe w cieście to oryginalna propozycja podania tradycyjnego schabowego. Jednak danie to powinno być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kcal)
271.01
314.37
Białko (g)
11.61
13.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany (g)
13.17
15.28
Węglowodany przyswajalne (g)
12.90
14.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz (g)
18.69
21.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
3.40
Tłuszcze nienasycone (g)
15.76
18.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.20
12.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.57
5.30
Cholesterol (mg)
83.88
97.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(116g)
Witamina A (µg (mcg))
36.12
41.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
0.76
Witamina E (mg)
0.22
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.12
41.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.93
4.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.71
42.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód (mg)
47.71
55.34
Potas (mg)
273.14
316.84
Wapń (mg)
67.32
78.10
Fosfor (mg)
193.42
224.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.04
18.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
1.88
Cynk (mg)
0.94
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych w cieście 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowych w cieście

Koszt składników
27.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
250 g
5 kotletów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
105 g
7 łyżek
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 105 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
27.40