Przepis na schab ze śliwką zapiekany z serem krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 1000 g
  • Śliwki suszone 100 g
  • Boczek wędzony bez kości 50 g
  • Pieczarki marynowane 50 g
  • Marchewka 45 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Majonez z oliwą z oliwek 50 g
  • Ser gouda 100 g
  • Czosnek 50 g
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Schab zalej wodą tak by całe mięso było przykryte. Dodaj 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżkę soli oraz czosnek w całości. Pozostaw schab na 24 godziny w lodówce.

Po tym czasie po środku schabu zrób nacięcie przez całą długość. W kieszonkę nakładaj na przemian śliwki, pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz posiekane pieczarki.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na brzegi i na spód wyłóż pokrojone w większą kostkę warzywa. Warzywa posyp przyprawami i wymieszaj. Dodaj schab.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz schab przez 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia schab posmaruj majonezem i posyp startym serem. Piecz aż ser się ładnie zarumieni.

Schab ze śliwką zapiekany z serem
Schab ze śliwką zapiekany z serem
Koszt przygotowania dania
40.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Schab ze śliwką zapiekany z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Schabie ze śliwką zapiekanym z serem

Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem, śliwkami ale również dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny smak, a boczek sprawia, że schab jest bardzo soczysty i pysznie współgra z całą resztą. Dodatek majonezu oraz sera żółtego niesamowicie odmienia danie.

Taka postać schabu faszerowanego śliwką pasuje świetnie do puree z ziemniaków oraz papryki konserwowej. Można również zamiast ziemniaków podać ryż lub kasze. Pieczeń ze schabu idealnie nadaje się na obiad. Z pieczywem również będzie pasowało zarówno na zimno jak i na ciepło, więc warto spróbować i znaleźć swoją ulubioną wersję.

Wartości odżywcze Schabu ze śliwką zapiekanego z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (160g)
Energia (kalorie)
155.78 kcal
249.24 kcal
Białko
15.83 g
25.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (160g)
Tłuszcz
8.05 g
12.88 g
Tłuszcze nasycone
3.58 g
5.73 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
7.15 g
Tłuszcze jednonasycone
3.57 g
5.72 g
Brak danych dla: pieczarki marynowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
1.43 g

Witaminy w przepisie na schab ze śliwką zapiekany z serem

Na 100g
Na porcję (160g)
Witamina B6
0.54 mg
0.86 mg
Brak danych dla: majonez z oliwą z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.70 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.27 mg
Brak danych dla: majonez z oliwą z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
5.34 mg
8.54 mg

Składniki mineralne w przepisie na schab ze śliwką zapiekany z serem

Na 100g
Na porcję (160g)
Sód
153.99 mg
246.38 mg
Potas
318.87 mg
510.19 mg
Wapń
55.53 mg
88.84 mg
Brak danych dla: majonez z oliwą z oliwek.
czytaj dalej
Fosfor
192.35 mg
307.76 mg
Magnez
22.18 mg
35.48 mg
Żelazo
0.52 mg
0.84 mg
Brak danych dla: majonez z oliwą z oliwek.
czytaj dalej
Cynk
1.34 mg
2.15 mg
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Schabu ze śliwką zapiekanego z serem 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Schabie ze śliwką zapiekanym z serem

Lista alergenów dla Schabu ze śliwką zapiekanego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez z oliwą z oliwek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania Schabu ze śliwką zapiekanego z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Pieczarki marynowane
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Majonez z oliwą z oliwek
50 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
66.20
Łączny koszt
40.63
Jak oceniasz przepis na schab ze śliwką zapiekany z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób