Schab ze śliwką zapiekany z serem
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (50 g)
- Pieczarki marynowane (50 g)
- Marchewka (45 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Majonez z oliwą z oliwek (50 g)
- Ser gouda (100 g)
- Czosnek (50 g)
Przepis na schab ze śliwką zapiekany z serem krok po kroku
Schab zalej wodą tak by całe mięso było przykryte. Dodaj 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżkę soli oraz czosnek w całości. Pozostaw schab na 24 godziny w lodówce.
Po tym czasie po środku schabu zrób nacięcie przez całą długość. W kieszonkę nakładaj na przemian śliwki, pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz posiekane pieczarki.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na brzegi i na spód wyłóż pokrojone w większą kostkę warzywa. Warzywa posyp przyprawami i wymieszaj. Dodaj schab.
Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz schab przez 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia schab posmaruj majonezem i posyp startym serem. Piecz aż ser się ładnie zarumieni.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat schabu ze śliwką zapiekanego z serem
Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem, śliwkami ale również dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny smak, a boczek sprawia, że schab jest bardzo soczysty i pysznie współgra z całą resztą. Dodatek majonezu oraz sera żółtego niesamowicie odmienia danie.
Taka postać schabu faszerowanego śliwką pasuje świetnie do puree z ziemniaków oraz papryki konserwowej. Można również zamiast ziemniaków podać ryż lub kasze. Pieczeń ze schabu idealnie nadaje się na obiad. Z pieczywem również będzie pasowało zarówno na zimno jak i na ciepło, więc warto spróbować i znaleźć swoją ulubioną wersję.
Alergeny w schabie ze śliwką zapiekanym z serem
Lista alergenów dla Schabu ze śliwką zapiekanego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez z oliwą z oliwek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze schabu ze śliwką zapiekanego z serem
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.