Schab ze śliwką zapiekany z serem

Opublikowano: 03.03.2021 r., 21:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekany schab ze śliwką i serem
Schab ze śliwką zapiekany z serem
Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem, śliwkami ale również dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny i ciekawy smak.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 80 min
249 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Pieczarki marynowane (50 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Majonez z oliwą z oliwek (50 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Czosnek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na schab ze śliwką zapiekany z serem krok po kroku

Schab zalej wodą tak by całe mięso było przykryte. Dodaj 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżkę soli oraz czosnek w całości. Pozostaw schab na 24 godziny w lodówce.

Po tym czasie po środku schabu zrób nacięcie przez całą długość. W kieszonkę nakładaj na przemian śliwki, pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz posiekane pieczarki.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na brzegi i na spód wyłóż pokrojone w większą kostkę warzywa. Warzywa posyp przyprawami i wymieszaj. Dodaj schab.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz schab przez 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia schab posmaruj majonezem i posyp startym serem. Piecz aż ser się ładnie zarumieni.

Jak oceniasz przepis na schab ze śliwką zapiekany z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat schabu ze śliwką zapiekanego z serem

Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem, śliwkami ale również dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny smak, a boczek sprawia, że schab jest bardzo soczysty i pysznie współgra z całą resztą. Dodatek majonezu oraz sera żółtego niesamowicie odmienia danie.

Taka postać schabu faszerowanego śliwką pasuje świetnie do puree z ziemniaków oraz papryki konserwowej. Można również zamiast ziemniaków podać ryż lub kasze. Pieczeń ze schabu idealnie nadaje się na obiad. Z pieczywem również będzie pasowało zarówno na zimno jak i na ciepło, więc warto spróbować i znaleźć swoją ulubioną wersję.

Alergeny w schabie ze śliwką zapiekanym z serem

Lista alergenów dla Schabu ze śliwką zapiekanego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez z oliwą z oliwek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze schabu ze śliwką zapiekanego z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
155.78
249.24
Białko (g)
15.83
25.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
4.52
7.24
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
6.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
8.05
12.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.58
5.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
7.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
5.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.43
Cholesterol (mg)
50.45
80.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
47.12
75.40
Witamina B6 (mg)
0.54
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.71
Witamina C (mg)
12.36
19.77
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.45
Witamina E (mg)
0.32
0.51
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.80
17.28
Tiamina (mg)
0.43
0.70
Ryboflawina (mg)
0.17
0.27
Niacyna (mg)
5.34
8.54
Foliany (µg (mcg))
7.30
11.67
Beta karoten (µg (mcg))
374.80
599.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
153.99
246.38
Potas (mg)
318.87
510.19
Wapń (mg)
55.53
88.84
Fosfor (mg)
192.35
307.76
Magnez (mg)
22.18
35.48
Żelazo (mg)
0.52
0.84
Cynk (mg)
1.34
2.15
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu ze śliwką zapiekanego z serem 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu ze śliwką zapiekanego z serem

Koszt składników
66.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Pieczarki marynowane
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Majonez z oliwą z oliwek
50 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
66.20