Schab ze śliwką pieczony
- Schab wieprzowy bez kości (2000 g)
- Śliwki suszone (300 g)
- Czosnek (50 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Bulion drobiowy (175 g)
Przepis na schab ze śliwką pieczony krok po kroku
Mięso umyj i wysusz. Wytnij nożem kieszonkę po środku schabu wzdłuż. Zrób nacięcie zostawiając około 4-5 cm od brzegów. W ten sposób powstaje nacięcie, w które trzeba włożyć śliwki suszone.
Tak przygotowane mięso trzeba teraz zamarynować. Olej połącz z 1 łyżką soli i majeranku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Czosnek posiekaj lub użyj praski do czosnku. Całe mięso dokładnie posmaruj marynatą, włóż do naczynia i przykryj folią. Zostaw mięso na całą noc w lodówce.
Po tym czasie mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz przez około pół godziny. Po 30 minutach obniż temperaturę do 175 st. C i następnie dodaj domowy bulion lub wodę.
Piecz w ten sposób około godzinę, a w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Co około 5-10 minut polewaj podczas pieczenia mięso sosem.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak schab do wystudzenia.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu ze śliwką pieczonego
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak i nadaje cudowny aromat tworząc przepyszną wędlinę. Zrobienie faszerowanego schabu ze śliwkami nie jest bardzo pracochłonne, wymaga jednak pozostawienia schabu na całą noc w marynacie, by mięso było soczyste.
Schab pokrojony jak wędlina jest najlepszym dodatkiem do świeżego i chrupiącego pieczywa tworząc przepyszną kanapkę. Koniecznie dodaj do niej musztardę, ponieważ skomponowana w taki sposób kanapka jest najlepszym połączeniem. Warto również spróbować wędliny jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw lub z ćwikłą.
Alergeny w schabie ze śliwką pieczonym
Lista alergenów dla Schabu ze śliwką pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze schabu ze śliwką pieczonego
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.