Schab zawijany
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula (100 g)
- Ser żółty (150 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na schab zawijany krok po kroku
Schab pokrój w plastry i rozbij.
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę, Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki dopraw solą i pieprzem.
Na rozbity plaster schabu ułóż plaster sera, łyżkę pieczarek i paseczki papryki (możesz użyć papryk w różnych kolorach). Zwiń w roladkę, końce zabezpiecz wykałaczkami. Tak samo postępuj z resztą schabu.
Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch roladek możesz posmarować olejem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30-40 minut.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat schabu zawijanego
Schab zawijany to nic innego jak pyszne roladki ze schabu, które zachwycają aromatem i lekkością. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle eleganckie, więc można je również przygotować na imprezę. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.
Przepis na schab zawijany to doskonały pomysł na wspaniałe danie, które zrobisz w kilka chwil w piekarniku. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować farsz do nadziewania schabu, a także jak upiec go, by nie stracił na wartości. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab zawijany, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Schab pieczony z serem i pieczarkami jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy nie chcą siedzieć w kuchni zbyt długo. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami i serem. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.
Alergeny w schabie zawijanym
Lista alergenów dla schabu zawijanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze schabu zawijanego
To opcja, która zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych.
Energia i białka
(459g)
Węglowodany
(459g)
Tłuszcze
(459g)
Witaminy
(459g)
Składniki mineralne
(459g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.