Schab zawijany

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab zawijany z warzywami
Schab zawijany
Schab zawijany to nic innego jak pyszne roladki ze schabu, które zachwycają aromatem i lekkością. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
597 kcal
Kcal w porcji
459 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Przepis na schab zawijany krok po kroku

Schab pokrój w plastry i rozbij.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę, Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki dopraw solą i pieprzem.

Na rozbity plaster schabu ułóż plaster sera, łyżkę pieczarek i paseczki papryki (możesz użyć papryk w różnych kolorach). Zwiń w roladkę, końce zabezpiecz wykałaczkami. Tak samo postępuj z resztą schabu.

Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch roladek możesz posmarować olejem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30-40 minut.

Jak oceniasz przepis na schab zawijany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat schabu zawijanego

Schab zawijany to nic innego jak pyszne roladki ze schabu, które zachwycają aromatem i lekkością. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle eleganckie, więc można je również przygotować na imprezę. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.

Przepis na schab zawijany to doskonały pomysł na wspaniałe danie, które zrobisz w kilka chwil w piekarniku. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować farsz do nadziewania schabu, a także jak upiec go, by nie stracił na wartości. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab zawijany, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Schab pieczony z serem i pieczarkami jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy nie chcą siedzieć w kuchni zbyt długo. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami i serem. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.

Alergeny w schabie zawijanym

Lista alergenów dla schabu zawijanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze schabu zawijanego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(459g)
Energia (kcal)
130.09
597.13
Białko (g)
14.75
67.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(459g)
Węglowodany (g)
1.81
8.30
Węglowodany przyswajalne (g)
1.36
6.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(459g)
Tłuszcz (g)
6.95
31.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.35
15.36
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
16.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
12.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
3.70
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.10
Brak danych dla: ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.83
210.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(459g)
Witamina A (µg (mcg))
20.02
91.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.85
26.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.21
Witamina E (mg)
0.15
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.95
64.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.39
24.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.14
41.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
62.82
288.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(459g)
Sód (mg)
94.84
435.31
Potas (mg)
315.81
1449.59
Wapń (mg)
63.10
289.61
Fosfor (mg)
193.80
889.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.99
91.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
2.09
Cynk (mg)
1.32
6.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu zawijanego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu zawijanego

Koszt składników
50.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
50.70