Przepis na schab z żurawiną krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Żurawina w słoiku 200 g
- Wino białe wytrawne 150 ml 1 kieliszek
- Czosnek 21 g 3 łyżki
- Olej rzepakowy 60 ml 6 łyżek
W środek schabu wbij długi nóż, tworząc kieszonkę.
W kieszonkę upchnij żurawinę.
W miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj łyżkę rozmarynu, łyżeczkę soli i pieprzu ziołowego, łyżkę ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki gyros i olej rzepakowy.
Gotową marynatą dokładnie natrzyj mięso z wierzchu i schowaj w zamkniętym pojemniku na noc do lodówki.
Następnego dnia na beztłuszczowej patelni podsmaż schab z każdej strony na złoty kolor.
Następnie włóż schab do naczynia żaroodpornego, wlej wino, zamknij naczynie i piecz przez około godzinę w 180 stopniach C.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Pieczeń rzymska
-
Gulasz z indyka
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Kapusta wigilijna
-
Świąteczny obiad

(liczba kalorii)
Schab z żurawiną - cechy przepisu
Więcej o schabie z żurawiną
Schab z żurawiną to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po godzinie w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie. Będzie smaczny na ciepło oraz na zimno, jako dodatek do kanapek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab z żurawiną, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że ten nadziewany schab będzie naprawdę dobry.
W naszym przepisie używamy całego kawałka schabu. Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem zrób kieszonkę i napakuj ją żurawiną. W tym miejscu możesz użyć żurawiny ze słoika lub suszonej. Następnie w miseczce wymieszaj składniki marynaty i dokładnie nasmaruj nią mięso. Mięso przez noc powinno marynować się w lodówce. Po tym czasie obsmaż je na suchej patelni z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego wino, zamknij naczynie i piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Taki pieczony schab będzie wspaniale pasował do puree z ziemniaków i surówki z młodej kapusty.
Jak widzisz, przepis na schab z żurawiną jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na schab z piekarnika będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych.
Wartości odżywcze schabu z żurawiną
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w schabie z żurawiną
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na schab z żurawiną
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na schab z żurawiną
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie z żurawiną
Lista alergenów dla schabu z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
W przepisie na schab z żurawiną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa gyros