Przepis na schab z żurawiną krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, rozmaryn, pieprz ziołowy, przyprawa gyros
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

W środek schabu wbij długi nóż, tworząc kieszonkę.

W kieszonkę upchnij żurawinę.

W miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj łyżkę rozmarynu, łyżeczkę soli i pieprzu ziołowego, łyżkę ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki gyros i olej rzepakowy.

Gotową marynatą dokładnie natrzyj mięso z wierzchu i schowaj w zamkniętym pojemniku na noc do lodówki.

Następnego dnia na beztłuszczowej patelni podsmaż schab z każdej strony na złoty kolor.

Następnie włóż schab do naczynia żaroodpornego, wlej wino, zamknij naczynie i piecz przez około godzinę w 180 stopniach C.

Często zadawane pytania

Schab z żurawiną podany z pieczonymi ziemniakami i sałatą
Schab z żurawiną
Koszt przygotowania dania
37.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Schab z żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie z żurawiną

Schab z żurawiną to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po godzinie w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie. Będzie smaczny na ciepło oraz na zimno, jako dodatek do kanapek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab z żurawiną, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że ten nadziewany schab będzie naprawdę dobry.

W naszym przepisie używamy całego kawałka schabu. Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem zrób kieszonkę i napakuj ją żurawiną. W tym miejscu możesz użyć żurawiny ze słoika lub suszonej. Następnie w miseczce wymieszaj składniki marynaty i dokładnie nasmaruj nią mięso. Mięso przez noc powinno marynować się w lodówce. Po tym czasie obsmaż je na suchej patelni z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego wino, zamknij naczynie i piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Taki pieczony schab będzie wspaniale pasował do puree z ziemniaków i surówki z młodej kapusty.

Jak widzisz, przepis na schab z żurawiną jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten sprawdzony przepis na schab z piekarnika będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych.

Wartości odżywcze schabu z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
178.92 kcal
268.37 kcal
Białko
15.30 g
22.95 g

Węglowodany w schabie z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.40 g
9.61 g
Węglowodany przyswajalne
6.21 g
9.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.06 g
13.59 g
Tłuszcze nasycone
2.45 g
3.68 g
Tłuszcze nienasycone
6.61 g
9.91 g
Tłuszcze jednonasycone
4.85 g
7.28 g
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
2.63 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.04 g
Cholesterol
46.82 mg
70.23 mg

Witaminy w przepisie na schab z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
0.98 µg (mcg)
1.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.60 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
35.02 mg
52.52 mg
Potas
276.92 mg
415.38 mg
Wapń
8.91 mg
13.37 mg
Fosfor
162.62 mg
243.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.86 mg
29.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
0.65 mg
Cynk
1.12 mg
1.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z żurawiną 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie z żurawiną

Lista alergenów dla schabu z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na schab z żurawiną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa gyros
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania schabu z żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Żurawina w słoiku
200 g
7.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 1
6.09
Za 200 g
Wino białe wytrawne
150 ml
1 kieliszek
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Czosnek
21 g
3 łyżki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 21 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na schab z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób