Schab z wolnowaru

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny schab na drewnianej desce
Schab z wolnowaru
Schab z wolnowaru to idealny pomysł na naprawdę wspaniały obiad, którego przygotowanie zajmuje sporo czasu, jednak mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 300 min
392 kcal
Kcal w porcji
198 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Tymianek suszony (15 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, wolnowar

Przepis na schab z wolnowaru krok po kroku

Schab pokrój w cienkie plastry, oprósz pieprzem i solą.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso oraz posiekane cebulę i czosnek.

Przełóż do wolnowaru, dodaj przyprawy, tymianek oraz 500 ml wody.

Duś całość przez 5 godzin.

Jak oceniasz przepis na schab z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat schabu z wolnowaru

Schab z wolnowaru to idealny pomysł na naprawdę wspaniały obiad, którego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle miękkie.

Przepis na schab z wolnowaru pozwala stworzyć mięso tak delikatne i aromatyczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Mięso, które z niego powstaje, można przygotować naprawdę szybko, w tym wypadku nie trzeba go wcześniej marynować, dzięki czemu całość robi się ekspresowo. Mięso duszone we wspaniałym i aromatycznym sosie, świetnie sprawdza się na sycący posiłek. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Mięso, które z niego powstaje, można przygotować naprawdę szybko, w tym wypadku nie trzeba go wcześniej marynować, dzięki czemu całość robi się ekspresowo. To wspaniały wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Do tego przepisu używa się mięsa w plastrach, gdyż łatwiej i szybciej się uduszą, a przy tym można je dokładnie skąpać w sosie. To najlepszy pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny posiłek. Tak przygotowane mięso sprawdzi się na obiad. Schab z przepisu jest naprawdę pyszny, a przy tym delikatny. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za zbyt dietetycznymi obiadami, gdyż to mięso, choć fit smakuje po prostu obłędnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab z wolnowaru, który będzie smaczny, soczysty i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego ile czasu gotować schab, by był pyszny. To mięso idealne na obiad dla całej rodziny. To danie, które nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, gdyż długo duszone mięso samo w sobie świetnie smakuje. To dobry pomysł na sycący posiłek, gdyż mięso dostarcza naprawdę sporo białka, dzięki temu jest niezwykle sycące. Całość jest bardzo delikatna, dlatego sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. To świetny pomysł na kolację i na obiad, zwłaszcza uroczysty. Powstaje z niego pyszny i łagodny schab. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Zasmakuje nawet najmłodszym domownikom, ze względu na lekko słodkawy smak.

Alergeny w schabie z wolnowaru

Lista alergenów dla schabu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na schab z wolnowaru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze schabu z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kcal)
197.99
392.03
Białko (g)
16.84
33.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany (g)
3.02
5.99
Węglowodany przyswajalne (g)
2.07
4.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz (g)
13.03
25.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.72
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
9.31
18.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.82
15.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
2.96
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.89
100.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A (µg (mcg))
4.37
8.65
Witamina B6 (mg)
0.60
1.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.80
Witamina C (mg)
2.48
4.91
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.60
Witamina E (mg)
1.34
2.65
Retinol (µg (mcg))
0.76
1.50
Tiamina (mg)
0.53
1.05
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Niacyna (mg)
6.19
12.26
Foliany (µg (mcg))
7.66
15.18
Beta karoten (µg (mcg))
43.21
85.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód (mg)
38.48
76.19
Potas (mg)
324.92
643.34
Wapń (mg)
47.63
94.30
Fosfor (mg)
182.04
360.44
Magnez (mg)
25.66
50.82
Żelazo (mg)
2.83
5.60
Cynk (mg)
1.34
2.65
Miedź (mg)
0.07
0.14
Mangan (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z wolnowaru 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z wolnowaru

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Tymianek suszony
15 g
1.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 15 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
46.00