Schab z wolnowaru
- Schab wieprzowy bez kości (600 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Tymianek suszony (15 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na schab z wolnowaru krok po kroku
Schab pokrój w cienkie plastry, oprósz pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso oraz posiekane cebulę i czosnek.
Przełóż do wolnowaru, dodaj przyprawy, tymianek oraz 500 ml wody.
Duś całość przez 5 godzin.
Więcej informacji na temat schabu z wolnowaru
Schab z wolnowaru to idealny pomysł na naprawdę wspaniały obiad, którego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle miękkie.
Przepis na schab z wolnowaru pozwala stworzyć mięso tak delikatne i aromatyczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Mięso, które z niego powstaje, można przygotować naprawdę szybko, w tym wypadku nie trzeba go wcześniej marynować, dzięki czemu całość robi się ekspresowo. Mięso duszone we wspaniałym i aromatycznym sosie, świetnie sprawdza się na sycący posiłek. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Mięso, które z niego powstaje, można przygotować naprawdę szybko, w tym wypadku nie trzeba go wcześniej marynować, dzięki czemu całość robi się ekspresowo. To wspaniały wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Do tego przepisu używa się mięsa w plastrach, gdyż łatwiej i szybciej się uduszą, a przy tym można je dokładnie skąpać w sosie. To najlepszy pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny posiłek. Tak przygotowane mięso sprawdzi się na obiad. Schab z przepisu jest naprawdę pyszny, a przy tym delikatny. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za zbyt dietetycznymi obiadami, gdyż to mięso, choć fit smakuje po prostu obłędnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab z wolnowaru, który będzie smaczny, soczysty i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego ile czasu gotować schab, by był pyszny. To mięso idealne na obiad dla całej rodziny. To danie, które nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, gdyż długo duszone mięso samo w sobie świetnie smakuje. To dobry pomysł na sycący posiłek, gdyż mięso dostarcza naprawdę sporo białka, dzięki temu jest niezwykle sycące. Całość jest bardzo delikatna, dlatego sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. To świetny pomysł na kolację i na obiad, zwłaszcza uroczysty. Powstaje z niego pyszny i łagodny schab. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Zasmakuje nawet najmłodszym domownikom, ze względu na lekko słodkawy smak.
Alergeny w schabie z wolnowaru
Lista alergenów dla schabu z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na schab z wolnowaru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze schabu z wolnowaru
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.