Schab z szynkowara
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
Przepis na schab z szynkowara krok po kroku
Schab dokładnie umyj i usuń z niego błonki. Natrzyj go przyprawami i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Włóż mięso do szynkowara i szczelnie go zamknij.
Szynkowar włóż na garnek i zalej go gorącą wodą powyżej poziomu mięsa.
Mięso parz na małym ogniu około 2 godzin. Następnie odstaw go do wystygnięcia.
Zimny szynkowar otwórz i wyjmij z niego mięso.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat schabu z szynkowara
Pyszny schab z szynkowara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do kanapek. Marynowane mięso z szynkowara jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić schab z szynkowara? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso należy dokładnie umyć i usunąć z niego błonki. Następnie nacieramy je przyprawami i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Kolejnym krokiem jest przełożenie go do szynkowara, który szczelnie zamykamy. Szynkowar wkładamy do garnka i zalewamy go gorącą wodą powyżej poziomu mięsa. Ile czasu powinniśmy je parzyć? Aby schab był soczysty, powinniśmy parzyć go około 2 godzin. Następnie odkładamy go do ostudzenia. Zimny szynkowar otwieramy i wyjmujemy z niego mięso.
Przepis na schab z szynkowara nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on z przypraw między innymi papryki ostrej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia.
Schab i przyprawy odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w schabie z szynkowara
Lista alergenów dla schabu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z szynkowara
Wartości odżywcze schabu z szynkowara
Schab z szynkowara to doskonała alternatywa dla wędlin, którą możemy włączyć do menu na stałe.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.