Schab z pieczarkami
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Cebula - Pół małej sztuki (25 g)
- Bulion warzywny (750 ml)
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Pieczarki (300 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (25 g)
Przepis na schab z pieczarkami krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i duś ją na połowie rozgrzanej w garnku oliwie.
Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany tymianek.
Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj go.
Schab pokrój na cienkie paski i włóż do gotującego się wywaru. Po ponownym jego zagotowaniu zmniejsz ogień na średni i przykryj garnek. Mięso gotuj około 90 minut.
Pieczarki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je na złoty kolor na rozgrzanej patelni pozostałej oliwie.
Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru z mięsem na 10 minut przed końcem gotowania.
Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy. Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.
Gotowe danie podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanej kasy oraz surówki ze świeżych warzyw.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu z pieczarkami
Schab z pieczarkami nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Przepis na schab z pieczarkami jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Schab w pieczarkach smakować będzie każdemu. Schab duszony z cebulą jest kruchym, smacznym mięsem.Do przygotowania pieczonego schabu potrzebne będą składniki spożywcze takie jak oliwa z oliwek, cebula, bulion warzywny, schab bez kości, pieczarki, mąka, tymianek i czosnek.
Jak zrobić schab z pieczarkami? Cebulę pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaj posiekany tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej bulion i zagotuj go. Schab pokrój na cienkie plastry i włóż do gorącego wywaru. Wywar ze schabem przykryj i duś przez około 90 minut. Jak przygotować sos? Pieczarki pokrój na małe kawałki i podsmaż na oliwie.Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru na 10 minut przed końcem gotowania.Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy.Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.
Schab w zależności od pochodzenia jest mięsem dość tłustym. W jego składnie znajduje się sporo nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to doskonałe źródło białka, dlatego mięso to jest polecane w diecie sportowców. Znajdziemy tu również pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Są doskonałym źródłem niektórych witamin z grupy B. W mięsie tym znajdziemy również spore ilości żelaza, które niezbędne jest w prewencji i leczeniu anemii. Spożywanie nie tylko żelaza ma wpływ na rozwój tej choroby. Jednak warto dbać o prawidłową podaż tego składnika odżywczego.
Podsumowując pieczony schab w plastrach to idealny pomysł na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Gotowe danie podawać najlepiej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Plastry pieczonego schabu są kruche i doskonale smakują w sosie pieczarkowym. Pieczony schab nadawać będzie się dla osób na diecie redukcyjnej lub na diecie niskowęglowodanowej (w zależności od użytych dodatków).
Alergeny w schabie z pieczarkami
Lista alergenów dla schabu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze schabu z pieczarkami
Schab w zależności od pochodzenia jest mięsem dość tłustym. W jego składnie znajduje się sporo nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to doskonałe źródło białka, dlatego mięso to jest polecane w diecie sportowców. Znajdziemy tu również pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.