Schab z pieczarkami

Opublikowano: 19.03.2024 r., 14:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab i pieczarki na talerzu
Schab z pieczarkami
Schab z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny, rodzinny dodatek mięsny do obiadu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie. Posmakuje większości osób, które go spróbują.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas duszenia 90 min
344 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Cebula - Pół małej sztuki (25 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko, praska do czosnku

Przepis na schab z pieczarkami krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i duś ją na połowie rozgrzanej w garnku oliwie.

Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany tymianek.

Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj go.

Schab pokrój na cienkie paski i włóż do gotującego się wywaru. Po ponownym jego zagotowaniu zmniejsz ogień na średni i przykryj garnek. Mięso gotuj około 90 minut.

Pieczarki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je na złoty kolor na rozgrzanej patelni pozostałej oliwie.

Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru z mięsem na 10 minut przed końcem gotowania.

Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy. Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.

Gotowe danie podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanej kasy oraz surówki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na schab z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat schabu z pieczarkami

Schab z pieczarkami nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Przepis na schab z pieczarkami jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Schab w pieczarkach smakować będzie każdemu. Schab duszony z cebulą jest kruchym, smacznym mięsem.Do przygotowania pieczonego schabu potrzebne będą składniki spożywcze takie jak oliwa z oliwek, cebula, bulion warzywny, schab bez kości, pieczarki, mąka, tymianek i czosnek.

Jak zrobić schab z pieczarkami? Cebulę pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaj posiekany tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej bulion i zagotuj go. Schab pokrój na cienkie plastry i włóż do gorącego wywaru. Wywar ze schabem przykryj i duś przez około 90 minut. Jak przygotować sos? Pieczarki pokrój na małe kawałki i podsmaż na oliwie.Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru na 10 minut przed końcem gotowania.Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy.Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.

Schab w zależności od pochodzenia jest mięsem dość tłustym. W jego składnie znajduje się sporo nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to doskonałe źródło białka, dlatego mięso to jest polecane w diecie sportowców. Znajdziemy tu również pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Są doskonałym źródłem niektórych witamin z grupy B. W mięsie tym znajdziemy również spore ilości żelaza, które niezbędne jest w prewencji i leczeniu anemii. Spożywanie nie tylko żelaza ma wpływ na rozwój tej choroby. Jednak warto dbać o prawidłową podaż tego składnika odżywczego.

Podsumowując pieczony schab w plastrach to idealny pomysł na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Gotowe danie podawać najlepiej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Plastry pieczonego schabu są kruche i doskonale smakują w sosie pieczarkowym. Pieczony schab nadawać będzie się dla osób na diecie redukcyjnej lub na diecie niskowęglowodanowej (w zależności od użytych dodatków).

Alergeny w schabie z pieczarkami

Lista alergenów dla schabu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze schabu z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Schab w zależności od pochodzenia jest mięsem dość tłustym. W jego składnie znajduje się sporo nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to doskonałe źródło białka, dlatego mięso to jest polecane w diecie sportowców. Znajdziemy tu również pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
86.24
344.97
Białko (g)
7.46
29.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
2.24
8.94
Węglowodany przyswajalne (g)
1.87
7.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.27
21.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
6.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
14.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.12
12.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
2.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.30
81.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
5.76
23.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.68
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.30
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.94
Ryboflawina (mg)
0.14
0.57
Niacyna (mg)
3.21
12.85
Foliany (µg (mcg))
3.97
15.88
Beta karoten (µg (mcg))
50.47
201.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
150.17
600.67
Potas (mg)
187.42
749.70
Wapń (mg)
4.80
19.20
Fosfor (mg)
91.26
365.03
Magnez (mg)
12.18
48.73
Żelazo (mg)
0.35
1.39
Cynk (mg)
0.63
2.52
Miedź (mg)
0.09
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z pieczarkami 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z pieczarkami

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cebula
25 g
Pół małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 1850
25 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 25 g
Koszt składników
80.00