Przepis na schab z kością pieczony krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Bulion warzywny 125 ml 1/2 szklanki
Olej rozgrzej na patelni.
Zeszklij krótko cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Obsmaż krótko kawałek mięsa wraz z warzywami i przełóż do brytfanki.
Podlej mięso bulionem i upiecz mięso w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab duszony z pieczarkami
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Schab z kością pieczony - cechy przepisu
Więcej o schabie z kością pieczony
Schab z kością pieczony to świetna propozycja obiadowa, która sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale też jako świąteczna potrawa.
Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.
Będziesz potrzebować tylko dość spory kawałek schabu i świeże zioła, które nadadzą aromatu i intensywności całej potrawie. Podobnie jak do wielu potraw postawiłam na cebulę i czosnek.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Przepis na schab pieczony z kością nie sprawi Ci problemu, a poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Wystarczy, że kawałek schabu w całości natniesz na górze na krzyż, następnie natrzyj mięso przyprawami i skropl olejem rzepakowym.
Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu.
To idealny moment na dodanie liści laurowych i ziela angielskiego.
Mięso krótko obsmażam wraz z cebulą i czosnkiem na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego.
Jak upiec schab z kością tak, aby był pyszny w smaku?
Podlej mięso niewielką ilością bulionu i upiecz w piekarniku do miękkości. Nie powinno zająć Ci to więcej czasu niż 45 minut. Po tym czasie schab będzie dobry do podania.
Schab pieczony to najlepszy pomysł na wspólny posiłek dla całej rodziny, podawaj go na obiad lub kolację.
Sam widzisz, jaki to jest prosty przepis.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić pieczony schab z kością, nie pozostaje nic innego jak spróbować.
Wartości odżywcze schabu z kością pieczony
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w schabie z kością pieczony
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na schab z kością pieczony
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na schab z kością pieczony
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie z kością pieczony
Lista alergenów dla schabu z kością pieczony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny