Schab z grilla
- Schab wieprzowy bez kości (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na schab z grilla krok po kroku
Mięso przełóż do miski.
Do mięsa dodaj oliwę, musztardę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj, rozprowadzając marynatę po całej powierzchni mięsa.
Włóż do lodówki na minimum godzinę.
Mięso grilluj na grillu z każdego strony, co kilka minut obracając za pomocą szczypców.
Więcej informacji na temat schabu z grilla
Schab z grilla to pyszny i nieodłączny element każdego wspólnego rodzinnego grillowania, czy spotkania z przyjaciółmi na działce i świeżym powietrzu. Szybki i prosty w przygotowaniu, podawany w towarzystwie grillowanych lub świeżych warzyw posmakuje wszystkim, również dzieciom.
Jak przygotować schab na grilla? Przepis nie jest skomplikowany i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie przypraw, dzięki którym pieczony schab z grilla elektrycznego będzie smakowity i aromatyczny. To, jaki rodzaj przypraw będzie dominować i odpowiadać w największym stopniu za smak i aromat mięsa jest zależne od indywidualnych preferencji i dalej duże pole do popisu i manewru. A więc odpowiedź na to jak przyprawić grillowany wieprzowy schab z kością nie będzie jednoznaczna, ale dzięki temu możemy przygotować kilka wersji, dzięki czemu każdy gość znajdzie coś dla siebie. Marynata do schabu na grilla osób preferujących ostre i pikantne smaki powinna uwzględniać ostrzejsze przyprawy takie jak na przykład papryka mielona, papryczki chilli lub jalapenos, a także duże ilości czosnku. Mięso można zamarynować również w miodzie, dzięki czemu po grillowaniu będzie złociste, chrupiące i słodkawe. Aby zamarynować kotlety schabowe z grilla można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw przeznaczone docelowo specjalnie do mięs wieprzowych i schabu na grilla. Dzięki nim marynata będzie miała wyrazisty smak i aromat, a mięso będzie kruche i smaczne. Jak prawidłowo marynować wieprzowy schab przeznaczony na grilla? Oliwę z oliwek extra virgin wystarczy wymieszać z wybranymi przyprawami, odrobiną musztardy i wybranymi dodatkami, ziołami i przyprawami. Następnie w marynacie należy obtoczyć kawałki mięsa i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym bardziej wyrazisty smak mięsa po upieczeniu, dlatego, mięso można przygotować już dzień wcześniej przed planowanym grillem i marynować całą noc.
Schab z grilla idealnie smakuje w towarzystwie grillowanych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, cukinii, czy bakłażana, a także pieczarek. Można podawać go również z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład ze szpinaku, rukoli i pomidorków koktajlowych, czy domowymi frytkami.
Alergeny w schabie z grilla
Lista alergenów dla schabu z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze schabu z grilla
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.