Schab wolno pieczony
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na schab wolno pieczony krok po kroku
Mięso dokładnie umyj, oczyść, a następnie osusz.
Natrzyj mięso olejem rzepakowym i przyprawami.
Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około godzinę.
Schab delikatnie obsmaż z każdej strony dosłownie po 2 min.
Przełóż mięso do brytfanny i upiecz w piekarniku w 80 st. C przez 2 h.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu wolno pieczonemu
Schab wolno pieczony to idealny dodatek do pieczywa, który nie będzie zabierał konserwantów i barwników, ale też idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla dużego grona ludzi postaw właśnie na schab wolno pieczony, jest to delikatne i kruche mięso, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Zatem, jak zrobić schab wolno pieczony?
Do jego przygotowania będą potrzebne ci tylko dwa składniki, a mianowicie duży kawałek mięsa oraz olej rzepakowy. Ważne są tutaj przyprawy, ja postawiłam oczywiście na podstawowe takie jak sól i pieprz, ale też papryka wędzona, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, jest to moja propozycja przyprawienia mięsa, jeśli masz swoje ulubione zioła, oczywiście możesz je wykorzystać.
Pierwszej kolejności mięso dokładnie umyj, oczyść, a następnie osusz. Natrzyj mięso olejem rzepakowym i przyprawami. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około godzinę. Schab delikatnie obsmaż z każdej strony dosłownie po 2 min.
Przełóż mięso do brytfanny i upiecz w piekarniku w 80° przez 2 h. Tak przygotowany przepis na schab wolno pieczony będzie idealnym pomysłem na obiad, ale też jako wędlina do pieczywa. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu mięsa mamy pewność, że jest ono wolne od koncertów i barwników. Jeśli chcesz aby mój sprawdzony przepis był propozycją obiadową, wystarczy, że dodasz do niego dodatki. Koniecznie postaw na źródło węglowodanów może to być ryż, kasza, makaron lub ziemniaczane puree sam zadecyduj, co najbardziej lubisz. Oczywiście nie zapominaj o dodatku świeżych warzyw, może to być gotowa surówka lub duszone, lub gotowane warzywa.
Sam Widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszny może być schab. Będzie on dobry dla wszystkich domowników, ponieważ jest delikatny i soczysty. Jednym słowem jest po prostu najlepszy pamiętaj jednak o odpowiednim odczekaniu przed jego obróbką termiczna wszystko po to żeby mięso było delikatne i nie sprawiało problemu w spożyciu. Po takiej obróbce schab będzie smaczny.
Alergeny w schabie wolno pieczonym
Lista alergenów dla schabu wolno pieczonemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na schab wolno pieczony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze schabu wolno pieczonemu
Do przygotowania schabu możesz postawić na dowolne przyprawy, a jeśli nie masz na nie pomysłu, wykorzystaj moją propozycję.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.