Schab w sosie węgierskim

Opublikowano: 23.12.2021 r., 12:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim to wbrew pozorom proste i szybkie danie, które da nam delikatne i kruche mięso. Zadbaj o dodatki, a pyszny obiad gotowy.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
80 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości 4 plastry (500 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Bulion wołowy 2 szklanki (500 ml)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na schab w sosie węgierskim krok po kroku

W brytfannie rozgrzej olej rzepakowy.

Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, a następnie plastry schabu.

Dodaj pokrojone w słupki papryki.

Obsmaż mięso z obu stron, zalej całość bulionem.

Dodaj sos sojowy i aromatyczne przyprawy.

Duś mięso przez minimum godzinę.

Na końcu do sosu dodaj koncentrat pomidorowy.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie węgierskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Przepis na schab w sosie węgierskim sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad, ale nie tylko.

Wbrew pozorom, przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka łatwo dostępnych warzyw. Ja postawiłam na aromatyczną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Oprócz tego dodaj papryki w dowolnym kolorze, najlepiej pokroić je w słupki lub większe kawałki, tak aby podczas duszenia się całkowicie nie rozpadły.

Przepis na schab po węgiersku jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu.

Kawałek mięsa dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Jeśli nie masz czasu, zacznij smażyć mięso od razu po przyprawieniu. Dodaj warzywa i zalej szklanką bulionu. To idealny moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.

Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.

Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w sosie węgierskim, Twoja kolej.

Alergeny w schabie w sosie węgierskim

Lista alergenów dla schabu w sosie węgierskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze schabu w sosie węgierskim

na 100g gotowej potrawy

Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej kruche i delikatne będzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
66.73
80.08
Białko (g)
8.15
9.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.78
3.34
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
2.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
2.48
2.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
1.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
1.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
1.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.40
Cholesterol (mg)
22.48
26.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
26.64
31.97
Witamina B6 (mg)
0.32
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.21
Witamina C (mg)
22.07
26.48
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.16
Witamina E (mg)
0.30
0.36
Retinol (µg (mcg))
0.34
0.40
Tiamina (mg)
0.24
0.29
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Niacyna (mg)
3.19
3.83
Foliany (µg (mcg))
11.00
13.20
Beta karoten (µg (mcg))
273.85
328.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
216.76
260.11
Potas (mg)
218.96
262.75
Wapń (mg)
10.72
12.86
Fosfor (mg)
92.65
111.18
Magnez (mg)
14.40
17.28
Żelazo (mg)
0.39
0.47
Cynk (mg)
0.61
0.73
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie węgierskim 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie węgierskim

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
52.00