Schab w sosie węgierskim
- Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (500 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na schab w sosie węgierskim krok po kroku
W brytfannie rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, a następnie plastry schabu.
Dodaj pokrojone w słupki papryki.
Obsmaż mięso z obu stron, zalej całość bulionem.
Dodaj sos sojowy i aromatyczne przyprawy.
Duś mięso przez minimum godzinę.
Na końcu do sosu dodaj koncentrat pomidorowy.
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Kaszanka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Dania ze schabu
Więcej informacji na temat schabu w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.
Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.
Przepis na schab w sosie węgierskim sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad, ale nie tylko.
Wbrew pozorom, przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i kilka łatwo dostępnych warzyw. Ja postawiłam na aromatyczną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Oprócz tego dodaj papryki w dowolnym kolorze, najlepiej pokroić je w słupki lub większe kawałki, tak aby podczas duszenia się całkowicie nie rozpadły.
Przepis na schab po węgiersku jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu.
Kawałek mięsa dopraw do smaku, ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, a następnie obsmaż krótko w brytfannie. Jeśli nie masz czasu, zacznij smażyć mięso od razu po przyprawieniu. Dodaj warzywa i zalej szklanką bulionu. To idealny moment na dodanie do wywaru liści laurowych i ziela angielskiego.
Teraz pozostaje dusić mięso przez około godzinę. Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Pokrój go na kawałki i podawaj z sosem. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.
Schab po węgiersku w każdym wydaniu będzie bardzo dobry.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab w sosie węgierskim, Twoja kolej.
Alergeny w schabie w sosie węgierskim
Lista alergenów dla schabu w sosie węgierskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze schabu w sosie węgierskim
Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej kruche i delikatne będzie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.