Schab w sosie śmietanowym
- Schab wieprzowy bez kości - 4 kotlety (240 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Bulion drobiowy (200 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na schab w sosie śmietanowym krok po kroku
Schab pokrój na plastry, wzdłuż włókien i rozbij na cieńsze kotlety.
Cebulę pokrój w kostkę a 2 ząbki czosnku drobno posiekaj i podsmaż w garnku z oliwą.
Gdy cebula zacznie mięknąć dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron.
Do garnka dodaj bulion, śmietanę, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki rozmaryny, sól do smaku i wymieszaj.
Przykryj garnek, ustaw jak najmniejszą moc palnika i duś 35 minut.
Na koniec możesz skropić danie sokiem z cytryny.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat schabu w sosie śmietanowym
Schab w sosie śmietanowym to idealny pomysł na obiad. Jeżeli znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe, to przygotuj mięso na kotlety schabowe w sosie śmietanowym.
To danie praktycznie robi się samo. Zaczynamy od pokrojenia schabu w plastry. Pamiętaj, aby mięso zawsze kroić w poprzek włókien, co sprawi, że będzie ono łatwiejsze do dalszego rozdrabniania na talerzu. Mięso, które pokroisz wzdłuż włókien, będzie później bardzo ciężko pokroić na talerzu. Następnie wystarczy rozbić schab, obsmażyć go z cebulką i dodać śmietankę z bulionem. Potem schab już dusi się sam. Możesz go dusić w garnku lub w naczyniu żaroodpornym. Taki pieczony schab na początku najlepiej piec przykryty a pod koniec odkryć i posypać żółtym serem. Zapiekany z serem schab będzie miał chrupką skorupkę na wierzchu, ale też więcej kalorii. Przepis na schab w sosie śmietanowym opisuje jak zrobić tą mniej kaloryczną wersję, czyli duszoną w garnku. Sam sos śmietanowy do schabu także ma sporo kalorii, ponieważ do jego przygotowania użyta jest śmietanka 30%. Duszony schab możesz podawać z kaszą i surówką.
Wybierając schab, pamiętaj, że dobrej jakości mięso powinno być w kolorze różowym, a żyłki tłuszczu białe. Jest on dobrym źródłem witaminy B12 i żelaza. Ich niedobór może prowadzić do anemii (niedokrwistości), na którą głównie narażone są kobiety, ze względu na utratę krwi. Objawami niedokrwistości jest między innymi: osłabienie, problemy z koncentracją, bóle głowy, wypadanie włosów, blada cera, problemy z zapamiętywaniem. Mięso, w tym schab, zawiera żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne, niż te, które znajdziesz w roślinach. Dodatkowo mięso zwiększa wchłanianie żelaza, w tym niehemowego z produktów roślinnych. 100 g schabu ma około 174 kcal, 10 g tłuszczu i 21 g białka. Schab i szynka mają najmniej tłuszczu spośród wieprzowiny. Należy pamiętać, że w dużej mierze są to tłuszcze nasycone oraz cholesterol, który w nadmiernych ilościach może prowadzić do chorób układy krążenia. Czerwone mięso także uznaje się za czynnik zwiększający ryzyko nowotworów, między innymi raka jelita grubego, lecz gotowane czy duszone mięso nie jest tym najgorszym. Najgorzej wypada mięso czerwone, które jest wysokoprzetworzone, na przykład kiełbasy, oraz mięso grillowane, smażone, czy mocno wypieczone, więc gotowane lub duszone czerwone mięso możesz zjeść od czas do czasu .
Alergeny w schabie w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla schabu w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze schabu w sosie śmietanowym
Schab w sosie śmietanowym to danie o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenu, ale wysokokaloryczne. Obniżyć jego kaloryczność możesz poprzez zamianę części śmietanki na chude mleko.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.