Schab w sosie śliwkowym

Opublikowano: 03.10.2024 r., 13:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty schab z sosem śliwkowym
Schab w sosie śliwkowym
Schab w sosie śliwkowym to najlepsza propozycja obiadowa dla całej rodziny, którą przygotujesz w krótkim czasie. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 40 min
163 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Śliwki suszone (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (10 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 g)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Miód - 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Sos sojowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na schab w sosie śliwkowym krok po kroku

Schab oczyść i osusz. Przypraw mięso solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Odstaw na około 30 minut.

W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Obsmaż schab z każdej strony. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

W tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.

Dodaj suszone śliwki i miód, a następnie wlej czerwone wino. Gotuj na średnim ogniu.

Dodaj bulion drobiowy oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut. W tym czasie sos powinien się zagęścić.

Przelej sos śliwkowy na schab w naczyniu żaroodpornym.

Piecz mięso w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie śliwkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie śliwkowym

Nie ma nic lepszego niż schab w sosie śliwkowym na rodzinny obiad. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na schab w sosie śliwkowym na obiad. Mój dzisiejszy sos może powstać z powideł śliwkowych do schabu, jednak ja wykorzystałam odrobinę czerwonego, wytrawnego wina i zapewniam cię, że sos będzie równie pyszne, jak sos z powideł śliwkowych do schabu.

Mój dzisiejszy schab duszony powstanie z niewielu produktów, które w prosty sposób dostaniesz w każdym sklepie.

Zatem, jak zrobić schab w sosie śliwkowym? Schab oczyść i osusz. Przypraw mięso solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Odstaw na około 30 minut. W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Obsmaż schab z każdej strony. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. W tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj suszone śliwki i miód, a następnie wlej czerwone wino. Gotuj na średnim ogniu. Dodaj bulion drobiowy oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut. W tym czasie sos powinien się zagęścić. Przelej sos śliwkowy na schab w naczyniu żaroodpornym. Piecz mięso w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny.

Nasze mięso jest gotowe do spożycia. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak bardzo smaczne ono jest.

Alergeny w schabie w sosie śliwkowym

Lista alergenów dla schabu w sosie śliwkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze schabu w sosie śliwkowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis na sos śliwkowy jest uniwersalny, możesz go podać z dowolnym rodzajem mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
136.07
163.29
Białko (g)
11.81
14.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
6.47
7.76
Węglowodany przyswajalne (g)
5.96
7.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.66
6.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.41
2.90
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
3.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
3.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
0.75
Cholesterol (mg)
37.93
45.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
11.21
13.46
Witamina B6 (mg)
0.43
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.34
Witamina C (mg)
0.92
1.10
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.26
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.30
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.67
9.20
Tiamina (mg)
0.37
0.44
Ryboflawina (mg)
0.12
0.14
Niacyna (mg)
4.39
5.26
Foliany (µg (mcg))
1.15
1.39
Beta karoten (µg (mcg))
49.79
59.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
103.64
124.37
Potas (mg)
257.45
308.94
Wapń (mg)
9.98
11.97
Fosfor (mg)
128.70
154.44
Magnez (mg)
18.07
21.68
Żelazo (mg)
0.45
0.54
Cynk (mg)
0.88
1.06
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie śliwkowym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie śliwkowym

Koszt składników
120.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Śliwki suszone
200 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Wino czerwone wytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Koszt składników
120.50