Przepis na schab w sosie porowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Mięso umyj, pokrój w cienkie plastry, rozbij tłuczkiem.

Przypraw mięso solą i pieprzem.

Rozgrzej masło na patelni i podsmaż schab. Powinien zmienić kolor i się zarumienić.

Pokrój por w pół plasterki.

Gdy schab nabierze złocistego koloru, dodaj na patelnię por.

Całość duś do miękkości mięsa (około 30 minut) pod przykryciem na niewielkim ogniu. W razie potrzeby dodawaj wodę lub bulion domowy.

Zalej wszystko śmietanką i przypraw przyprawami. Kurkumy, gałki i papryki wystarczy dodać szczyptę.

Duś wszystko bez przykrycia do zredukowania sosu. Dopraw do smaku.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab w sosie porowym
Schab w sosie porowym
Koszt przygotowania dania
18.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
6

Schab w sosie porowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w sosie porowym

Pyszny, soczysty, idealny pomysł na mięso wieprzowe - genialna propozycja na obiad. Sprawdź ten przepis na schab w sosie porowym. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. Schab w sosie śmietanowo-porowym wychodzi delikatny. Sos jest kremowy, smaczny i aromatyczny. Wykonanie tego schabu z sosem śmietanowo-porowym jest doskonałym pomysłem na coś pysznego, a także łatwego do przygotowania. Dobry na większą imprezę ze znajomymi oraz na obiad z rodziną. Zobacz, jak zrobić schab w sosie porowym i z czym go podawać.

Schab w sosie porowym to mięso wieprzowe w plastrach, najpierw podsmażone na maśle, a następnie duszone z porem i śmietanką. Tak przygotowana potrawa jest smaczna i prosta. Schab należy do mięs niezbyt miękkich, więc ważny jest czas obróbki termicznej. Im dłużej mięso jest duszone, tym staje się ono bardziej miękkie. Jak zrobisz schab w sosie porowym, podawaj go z tym, z czym lubisz. Najbardziej pasują ziemniaki gotowane, kasza lub ryż. Do przepisu na schab w sosie porowym warto dodać ogórka kiszonego lub surówki z kiszonych warzyw. Smaczny pomysł na dodatek do schabu to świeże pieczywo. Pyszny schab w sosie śmietanowo-porowym to ten, który jest podawany na gorąco. Na zimno nie będzie smakował zbyt dobrze.

Schab w sosie porowym znakomicie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu na co dzień. Potrawa ta jest odpowiednia także na różnego rodzaju uroczystości. Jak zrobić schab w sosie porowym? Potrzebna będzie duża i głęboka patelnia. Na początku mięso należy umyć i pokroić w cienkie plastry (około 1,5 centymetra grubości). Tłuczkiem rozbij dobrze mięso i dopraw je solą oraz pieprzem. Na rozgrzane masło wyłóż mięso i smaż kilka minut, by stało się ono złociste. Podczas gdy mięso się smaży, por przekrój wzdłuż, umyj i posiekaj w pół plastry. Dodaj go na patelnię do mięsa, gdy będzie ono zarumienione. Duś wszystko, aż mięso stanie się miękkie (około pół godziny). Najlepiej, gdy będziesz dusić potrawę pod przykryciem i na małym ogniu. Gdyby trzeba było, dodaj wody lub bulionu (by potrawa się nie przypaliła). Mieszaj od czasu do czasu i przewracaj mięso na drugą stronę. Schab należy dusić odpowiednio długo. Jeżeli jest nadal twardy – duś dalej. Jak już mięso będzie miękkie, dolej na patelnię śmietankę, a także przypraw do smaku. Kurkumy, papryki oraz gałki nie trzeba dodawać zbyt dużo. Pozostało teraz zredukować sos. Zwiększ moc palnika, podgrzewaj już bez przykrycia. Przepis na schab w sosie porowym jest dobry do podania, gdy sos osiągnie odpowiednią dla Ciebie konsystencję.

Wartości odżywcze schabu w sosie porowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
197.06 kcal
335.00 kcal
Białko
13.16 g
22.37 g

Węglowodany w schabie w sosie porowym

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
3.04 g
5.16 g
Węglowodany przyswajalne
2.75 g
4.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
14.38 g
24.45 g
Tłuszcze nasycone
11.00 g
18.70 g
Tłuszcze nienasycone
3.38 g
5.75 g
Tłuszcze jednonasycone
2.71 g
4.61 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
1.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
48.85 mg
83.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab w sosie porowym

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
42.90 µg (mcg)
72.92 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.46 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.93 mg
3.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
28.99 µg (mcg)
49.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
4.66 mg
7.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
10.30 µg (mcg)
17.51 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
167.57 µg (mcg)
284.88 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie porowym

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
30.88 mg
52.50 mg
Potas
243.51 mg
413.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
13.66 mg
23.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
135.62 mg
230.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
19.45 mg
33.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
1.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.91 mg
1.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie porowym 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie porowym

Lista alergenów dla schabu w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania schabu w sosie porowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Por
140 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na schab w sosie porowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób