Schab w sosie porowym

Opublikowano: 03.01.2022 r., 11:05 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie porowym
Schab w sosie porowym
Pyszny, soczysty, idealny pomysł na mięso wieprzowe - genialna propozycja na obiad. Sprawdź ten przepis na schab w sosie porowym. Jest on bardzo prosty w wykonaniu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
334 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
6
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Por 1 sztuka (140 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Przepis na schab w sosie porowym krok po kroku

Mięso umyj, pokrój w cienkie plastry, rozbij tłuczkiem.

Przypraw mięso solą i pieprzem.

Rozgrzej masło na patelni i podsmaż schab. Powinien zmienić kolor i się zarumienić.

Pokrój por w pół plasterki.

Gdy schab nabierze złocistego koloru, dodaj na patelnię por.

Całość duś do miękkości mięsa (około 30 minut) pod przykryciem na niewielkim ogniu. W razie potrzeby dodawaj wodę lub bulion domowy.

Zalej wszystko śmietanką i przypraw przyprawami. Kurkumy, gałki i papryki wystarczy dodać szczyptę.

Duś wszystko bez przykrycia do zredukowania sosu. Dopraw do smaku.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie porowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie porowym

Pyszny, soczysty, idealny pomysł na mięso wieprzowe - genialna propozycja na obiad. Sprawdź ten przepis na schab w sosie porowym. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. Schab w sosie śmietanowo-porowym wychodzi delikatny. Sos jest kremowy, smaczny i aromatyczny. Wykonanie tego schabu z sosem śmietanowo-porowym jest doskonałym pomysłem na coś pysznego, a także łatwego do przygotowania. Dobry na większą imprezę ze znajomymi oraz na obiad z rodziną. Zobacz, jak zrobić schab w sosie porowym i z czym go podawać.

Schab w sosie porowym to mięso wieprzowe w plastrach, najpierw podsmażone na maśle, a następnie duszone z porem i śmietanką. Tak przygotowana potrawa jest smaczna i prosta. Schab należy do mięs niezbyt miękkich, więc ważny jest czas obróbki termicznej. Im dłużej mięso jest duszone, tym staje się ono bardziej miękkie. Jak zrobisz schab w sosie porowym, podawaj go z tym, z czym lubisz. Najbardziej pasują ziemniaki gotowane, kasza lub ryż. Do przepisu na schab w sosie porowym warto dodać ogórka kiszonego lub surówki z kiszonych warzyw. Smaczny pomysł na dodatek do schabu to świeże pieczywo. Pyszny schab w sosie śmietanowo-porowym to ten, który jest podawany na gorąco. Na zimno nie będzie smakował zbyt dobrze.

Schab w sosie porowym znakomicie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu na co dzień. Potrawa ta jest odpowiednia także na różnego rodzaju uroczystości. Jak zrobić schab w sosie porowym? Potrzebna będzie duża i głęboka patelnia. Na początku mięso należy umyć i pokroić w cienkie plastry (około 1,5 centymetra grubości). Tłuczkiem rozbij dobrze mięso i dopraw je solą oraz pieprzem. Na rozgrzane masło wyłóż mięso i smaż kilka minut, by stało się ono złociste. Podczas gdy mięso się smaży, por przekrój wzdłuż, umyj i posiekaj w pół plastry. Dodaj go na patelnię do mięsa, gdy będzie ono zarumienione. Duś wszystko, aż mięso stanie się miękkie (około pół godziny). Najlepiej, gdy będziesz dusić potrawę pod przykryciem i na małym ogniu. Gdyby trzeba było, dodaj wody lub bulionu (by potrawa się nie przypaliła). Mieszaj od czasu do czasu i przewracaj mięso na drugą stronę. Schab należy dusić odpowiednio długo. Jeżeli jest nadal twardy – duś dalej. Jak już mięso będzie miękkie, dolej na patelnię śmietankę, a także przypraw do smaku. Kurkumy, papryki oraz gałki nie trzeba dodawać zbyt dużo. Pozostało teraz zredukować sos. Zwiększ moc palnika, podgrzewaj już bez przykrycia. Przepis na schab w sosie porowym jest dobry do podania, gdy sos osiągnie odpowiednią dla Ciebie konsystencję.

Alergeny w schabie w sosie porowym

Lista alergenów dla schabu w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze schabu w sosie porowym

na 100g gotowej potrawy

Jest to przepis z niskim indeksem glikemicznym. W przepisie znajdzie się spora zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Potrawa ma znikomą ilość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
197.06
335.00
Białko (g)
13.16
22.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
3.04
5.16
Węglowodany przyswajalne (g)
2.75
4.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
14.38
24.45
Tłuszcze nasycone (g)
11.00
18.70
Tłuszcze nienasycone (g)
3.38
5.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.71
4.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.85
83.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
42.90
72.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.93
3.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.99
49.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.66
7.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.30
17.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
167.57
284.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
30.88
52.50
Potas (mg)
243.51
413.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.66
23.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.62
230.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.45
33.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.91
1.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie porowym 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie porowym

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Por
140 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
36.00