Schab w sosie pomidorowym

Opublikowano: 10.03.2022 r., 12:47 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie z bazylią
Schab w sosie pomidorowym
Wypróbuj sprawdzony i łatwy przepis na schab w sosie pomidorowym. Smaczny i szybki w przygotowaniu schab jest fajną propozycją na mięsne danie obiadowe.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
361 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (500 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula - 0,5 małej sztuki (25 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na schab w sosie pomidorowym krok po kroku

Schab oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej.

Podsmaż schab z każdej strony na złoty kolor z dodatkiem pokrojonej w paski cebuli.

Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, podsmaż chwilkę i zalej przecierem pomidorowym.

Dodaj 0,5 szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę cząbru.

Gotuj na małym ogniu 30 minut.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie pomidorowym

Schab w sosie pomidorowym to łatwy i szybki przepis na smaczny i lekki obiad z wykorzystaniem schabu wieprzowego. Duszony schab świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub świąteczny obiad.

Schab jest chudym kawałkiem wieprzowym. Jest on jędrny i kruchy, z delikatnymi przerostami tłuszczu w formie marmurku. Schab jest zbliżony kalorycznością, zawartością tłuszczu i ilością białka do piersi z kurczaka. Schab zawiera małą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest to wartość około 1,5 grama na 100 gramów produktu, zawiera on też niewielkie ilości jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Schab wieprzowy jest źródłem witamin z grupy B, zawiera także fosfor, selen, potas, cynk, sód, magnez, żelazo i miedź. Schab można wykorzystać w całości lub pokrojony na plastry. Cały schab możesz przygotować w formie pieczeni z piekarnika czy mięsa nadziewanego. Popularną propozycją jest pieczony schab nadziewany śliwkami lub morelami. Pieczony schab świetnie sprawdzi się także jako wędlina na kanapki lub jako podawany na zimno do sałatek. Kotlety schabowe w najpopularniejszej formie podawane są jako kotlety schabowe, panierowane i smażone. Kotlety schabowe mogą być smażone, duszone lub gotowane. Gotowany schab jest pysznym daniem, które można wykorzystać w diecie łatwo strawnej. Jedną z wersji duszonego schabu są bitki ze schabu w sosie pomidorowym. Jest to łatwe danie, które możesz podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Do schabu w sosie pomidorowym pasuje także wiele surówek, możesz podać mizerię, pomidory w śmietanie, surówkę z kapust białej, surówkę z kapusty pekińskiej czy duszoną kapustę kiszoną. Przepis na schab w sosie pomidorowym jest niezwykle łatwy i szybki a danie smaczne i wyjątkowe. Danie to mogą bez obaw przygotować nawet początkujący kucharze.

Schab w sosie pomidorowym to fajne i smaczne danie, które możesz podać na codzienny lub świąteczny czy okazjonalny obiad. Dzięki możliwości podania do niego różnych dodatków sprawi, że pogodzisz gusta wszystkich gości.

Alergeny w schabie w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla schabu w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze schabu w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Schab w sosie pomidorowym to fajna i zdrowa propozycja na danie obiadowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
120.60
361.81
Białko (g)
11.00
33.00
Fenyloalanina (mg)
0.45
1.35
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.70
20.11
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
17.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.54
16.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
4.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
11.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
8.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
3.17
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna - typ 450 (tortowa).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.88
92.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
12.44
37.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.23
15.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.55
Witamina E (mg)
0.97
2.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.46
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.55
13.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.67
32.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
141.06
423.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
35.26
105.79
Potas (mg)
382.68
1148.04
Wapń (mg)
13.44
40.32
Fosfor (mg)
126.45
379.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
3.80
Cynk (mg)
0.91
2.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie pomidorowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie pomidorowym

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
25 g
0,5 małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Koszt składników
38.30