Schab w sosie myśliwskim

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie i frytki
Schab w sosie myśliwskim
Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab w sosie warto podać z dodatkiem kaszy lub ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
538 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Suszone grzyby - namoczone w wodzie (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Ogórki kiszone - 3 sztuki (210 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Musztarda (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia

Przepis na schab w sosie myśliwskim krok po kroku

Schab umyj, pokrój w plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.

Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w mące i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju.

Mięso podlej bulionem warzywnym i duś do miękkości mięsa.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Boczek pokrój w kostkę.

Ogórki pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie do cebuli dodaj boczek, namoczone wcześniej grzyby oraz plasterki ogórków. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 20 minut (sos możesz podlać bulionem, w którym dusił się schab).

W 3 łyżkach wody wymieszaj 2 łyżki mąki.

Następnie na patelnię dodaj przecier pomidorowy, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz zawiesinę z mąki.

Sos dokładnie wymieszaj, ułóż w nim podsmażone mięso i gotuj jeszcze chwilę.

Gotowy schab w sosie myśliwskim podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie myśliwskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie myśliwskim

Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Bitki schabowe z grzybami warto podać z dodatkiem ziemniaków lub kaszy oraz z surówką z kapusty czerwonej, lub buraczków. Przepis na schab w sosie myśliwskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: plastry schabu, cebula, grzyby suszone, boczek wędzony, bulion warzywny, ogórki kiszone, przecier pomidorowy, musztarda, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka ostra.

A jak zrobić schab w sosie myśliwskim? Schab umyj, pokrój w plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w mące i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju. Mięso podlej bulionem warzywnym i duś do miękkości mięsa. Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie do cebuli dodaj boczek, namoczone wcześniej grzyby oraz plasterki ogórków. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 20 minut. W 3 łyżkach wody wymieszaj 2 łyżki mąki. Następnie na patelnię dodaj przecier pomidorowy, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz zawiesinę z mąki. Sos dokładnie wymieszaj, ułóż w nim podsmażone mięso i gotuj jeszcze chwilę.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując smaczny schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na danie obiadowe. Schab warto podać podczas spotkań rodzinnych z dodatkiem kaszy lub ziemniaków. Możesz przygotować również schab pieczony z dodatkiem sosu myśliwskiego. Pyszny schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w schabie w sosie myśliwskim

Lista alergenów dla schabu w sosie myśliwskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze schabu w sosie myśliwskim

na 100g gotowej potrawy

Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby wykorzystane do przygotowania sosu stanowią bogactwo składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
143.47
538.00
Białko (g)
11.97
44.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
8.34
31.27
Węglowodany przyswajalne (g)
5.91
22.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
9.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
6.67
25.01
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
8.14
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
16.87
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
12.25
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
4.62
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.18
105.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
7.81
29.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
1.13
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.92
7.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.58
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.04
3.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
1.12
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.41
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.71
13.92
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.27
27.27
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
69.45
260.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
385.93
1447.23
Potas (mg)
230.42
864.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.70
32.63
Fosfor (mg)
113.61
426.04
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.70
62.64
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
5.28
Cynk (mg)
0.81
3.04
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie myśliwskim 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie myśliwskim

Koszt składników
98.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Suszone grzyby
100 g
namoczone w wodzie
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Ogórki kiszone
210 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 210 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Musztarda
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
98.50