Schab w sosie myśliwskim
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Suszone grzyby - namoczone w wodzie (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Ogórki kiszone - 3 sztuki (210 g)
- Przecier pomidorowy z solą (200 g)
- Musztarda (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na schab w sosie myśliwskim krok po kroku
Schab umyj, pokrój w plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.
Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w mące i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju.
Mięso podlej bulionem warzywnym i duś do miękkości mięsa.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w kostkę.
Ogórki pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę.
Następnie do cebuli dodaj boczek, namoczone wcześniej grzyby oraz plasterki ogórków. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 20 minut (sos możesz podlać bulionem, w którym dusił się schab).
W 3 łyżkach wody wymieszaj 2 łyżki mąki.
Następnie na patelnię dodaj przecier pomidorowy, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz zawiesinę z mąki.
Sos dokładnie wymieszaj, ułóż w nim podsmażone mięso i gotuj jeszcze chwilę.
Gotowy schab w sosie myśliwskim podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Schab w sosie
-
Kotlet szwajcarski
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab w sosie musztardowym
-
Roladki schabowe w sosie
-
Schab w sosie kurkowym
-
Schab w kapuście
-
Kruchy schab w sosie
-
Schabowy na parze
-
Schab po szwajcarsku
-
Schab pieczony na kanapki
-
Schab pieczony w mleku
-
Schab w majonezie
-
Schabowy zawijany
-
Schab wolno pieczony
-
Roladki schabowe ze szpinakiem
-
Schab w sosie cebulowym
-
Schab z cukinią
-
Obiad ze schabu
Więcej informacji na temat schabu w sosie myśliwskim
Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Bitki schabowe z grzybami warto podać z dodatkiem ziemniaków lub kaszy oraz z surówką z kapusty czerwonej, lub buraczków. Przepis na schab w sosie myśliwskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: plastry schabu, cebula, grzyby suszone, boczek wędzony, bulion warzywny, ogórki kiszone, przecier pomidorowy, musztarda, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka ostra.
A jak zrobić schab w sosie myśliwskim? Schab umyj, pokrój w plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w mące i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju. Mięso podlej bulionem warzywnym i duś do miękkości mięsa. Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie do cebuli dodaj boczek, namoczone wcześniej grzyby oraz plasterki ogórków. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 20 minut. W 3 łyżkach wody wymieszaj 2 łyżki mąki. Następnie na patelnię dodaj przecier pomidorowy, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz zawiesinę z mąki. Sos dokładnie wymieszaj, ułóż w nim podsmażone mięso i gotuj jeszcze chwilę.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując smaczny schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na danie obiadowe. Schab warto podać podczas spotkań rodzinnych z dodatkiem kaszy lub ziemniaków. Możesz przygotować również schab pieczony z dodatkiem sosu myśliwskiego. Pyszny schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w schabie w sosie myśliwskim
Lista alergenów dla schabu w sosie myśliwskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze schabu w sosie myśliwskim
Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby wykorzystane do przygotowania sosu stanowią bogactwo składników odżywczych.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.