Przepis na schab w sosie kurkowym krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, rózga

Na dużej patelni, na której zmieści się 8 kotletów obok siebie, roztop masło.

Do masła dodaj drobno posiekaną cebulę.

Cebulę smaż na bardzo małym ogniu aż będzie delikatnie złota.

Na patelnię wlej bulion i go zagotuj.

Jeśli używasz schabu w kawałku pokrój go na 8 kotletów.

Kotlety ze schabu przełóż na patelnie.

Schab gotuj w bulionie 1 godzinę.

Po tym czasie do schabu dodaj oczyszczone kurki.

Zmniejsz ogień do minimum pod patelnią i dolej śmietankę.

Gotuj około 15-20 minut aż sos trochę zgęstnieje.

Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba a następnie dodaj koperek.

Schab w sosie kurkowym podany na białej patelni na szarej ściereczce, obok kurki, gałązki drzewa iglastego, całość na drewnianym blacie.
Schab w sosie kurkowym
Koszt przygotowania dania
62.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
178 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
16

Schab w sosie kurkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym to jeden z łatwiejszych przepisów na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z kurkami idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Przepis ten będzie idealną propozycją na obiad, codzienny, świąteczny lub uroczysty.

Przepis na schab w kurkach w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które w sezonie jesiennym, bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki nieobsmażeniu kotletów, mięso jest delikatniejsze w smaku a danie lżejsze. Sos śmietanowo kurkowy możesz przygotować na bazie śmietany 12% zamiast śmietanki 30%. Duszony schab w sosie kurkowym z cebulą i koperkiem przypadnie do gustu wielu osobom. W sosie kurkowym możesz przygotować też pieczony schab. Przygotuj sos osobno, możesz go również podać osobno lub po upieczeniu pokroić mięso, dodać do sosu, poddusić 1-2 minuty i podać razem. Taka pieczeń w sosie kurkowym będzie idealną, świąteczną lub uroczystą propozycją na obiad.

Sos kurkowy ze schabem jest nie tylko smaczny ale również dostarcza składników odżywczych. Kurki są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywając je dostarczysz witaminę A, E, C, D, B1, B2 i PP, a także związki mineralne: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, żelazo siarka, chlor, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. W kurkach występuje hitinmannoza, jest to związek, który potrafi niszczyć nawet jaja pasożytów, a także ergosterol, który jest prowitaminą D2 co czyni kurki jednym z najlepszych, roślinnych źródeł tej witaminy. Medycyna ludowa wykorzystywała kurki we wspomaganiu pracy wątroby, poprawie wzroku, łagodzeniu zapalenia spojówek, a także do wzmocnienia odporności i w walce z pasożytami.

Kotlety schabowe w sosie kurkowym to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie duszenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.

Wartości odżywcze schabu w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kalorie)
81.62 kcal
178.75 kcal
Białko
7.98 g
17.48 g

Węglowodany w schabie w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany
1.71 g
3.74 g
Węglowodany przyswajalne
1.17 g
2.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
1.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz
4.65 g
10.18 g
Tłuszcze nasycone
3.07 g
6.72 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.51 g
3.31 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.19 g
2.60 g
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
0.71 g
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
24.65 mg
53.97 mg
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A
11.09 µg (mcg)
24.28 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.63 mg
1.38 mg
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.83 µg (mcg)
1.82 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
4.44 µg (mcg)
9.72 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.37 mg
7.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
1.22 µg (mcg)
2.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód
147.12 mg
322.20 mg
Potas
210.16 mg
460.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
7.07 mg
15.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
88.47 mg
193.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.61 mg
25.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.65 mg
1.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie kurkowym 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie kurkowym

Lista alergenów dla schabu w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania schabu w sosie kurkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
800 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 800 g
Kurki świeże
300 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
0,5 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Koszt składników
100.00
Jak oceniasz przepis na schab w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób