Schab w sosie kurkowym

Opublikowano: 10.05.2021 r., 16:54 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie kurkowym podany na białej patelni na szarej ściereczce, obok kurki, gałązki drzewa iglastego, całość na drewnianym blacie.
Schab w sosie kurkowym
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszy schab w sosie kurkowym. Pyszne jesienne danie, pełne smaku lasu. Kremowy sos otula delikatny i rozpływający się schab.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 80 min
178 kcal
Kcal w porcji
219 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (800 g)
  • Kurki świeże (300 g)
  • Cebula 1 średnia (50 g)
  • Masło 2 łyżeczki (14 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 0,5 szklanki (125 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Koperek 2 łyżeczki (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, rózga

Przepis na schab w sosie kurkowym krok po kroku

Na dużej patelni, na której zmieści się 8 kotletów obok siebie, roztop masło.

Do masła dodaj drobno posiekaną cebulę.

Cebulę smaż na bardzo małym ogniu aż będzie delikatnie złota.

Na patelnię wlej bulion i go zagotuj.

Jeśli używasz schabu w kawałku pokrój go na 8 kotletów.

Kotlety ze schabu przełóż na patelnie.

Schab gotuj w bulionie 1 godzinę.

Po tym czasie do schabu dodaj oczyszczone kurki.

Zmniejsz ogień do minimum pod patelnią i dolej śmietankę.

Gotuj około 15-20 minut aż sos trochę zgęstnieje.

Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba a następnie dodaj koperek.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym to jeden z łatwiejszych przepisów na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z kurkami idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Przepis ten będzie idealną propozycją na obiad, codzienny, świąteczny lub uroczysty.

Przepis na schab w kurkach w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które w sezonie jesiennym, bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki nieobsmażeniu kotletów, mięso jest delikatniejsze w smaku a danie lżejsze. Sos śmietanowo kurkowy możesz przygotować na bazie śmietany 12% zamiast śmietanki 30%. Duszony schab w sosie kurkowym z cebulą i koperkiem przypadnie do gustu wielu osobom. W sosie kurkowym możesz przygotować też pieczony schab. Przygotuj sos osobno, możesz go również podać osobno lub po upieczeniu pokroić mięso, dodać do sosu, poddusić 1-2 minuty i podać razem. Taka pieczeń w sosie kurkowym będzie idealną, świąteczną lub uroczystą propozycją na obiad.

Sos kurkowy ze schabem jest nie tylko smaczny ale również dostarcza składników odżywczych. Kurki są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywając je dostarczysz witaminę A, E, C, D, B1, B2 i PP, a także związki mineralne: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, żelazo siarka, chlor, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. W kurkach występuje hitinmannoza, jest to związek, który potrafi niszczyć nawet jaja pasożytów, a także ergosterol, który jest prowitaminą D2 co czyni kurki jednym z najlepszych, roślinnych źródeł tej witaminy. Medycyna ludowa wykorzystywała kurki we wspomaganiu pracy wątroby, poprawie wzroku, łagodzeniu zapalenia spojówek, a także do wzmocnienia odporności i w walce z pasożytami.

Kotlety schabowe w sosie kurkowym to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie duszenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w schabie w sosie kurkowym

Lista alergenów dla schabu w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Pyszne i delikatne w smaku danie, które polecam wszystkim miłośnikom kurek i mięsa. Śmietankę 30% możesz zastąpić śmietaną 12% dzięki czemu zmniejszysz zawartość tłuszczu. Danie jest pyszne i zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kcal)
81.62
178.75
Białko (g)
7.98
17.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany (g)
1.71
3.74
Węglowodany przyswajalne (g)
1.17
2.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz (g)
4.65
10.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
6.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.51
3.31
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.19
2.60
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.71
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.65
53.97
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A (µg (mcg))
11.09
24.28
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.41
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.63
1.38
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.83
1.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.44
9.72
Brak danych dla: kurki świeże, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.37
7.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.22
2.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód (mg)
147.12
322.20
Potas (mg)
210.16
460.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.07
15.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
88.47
193.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.61
25.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.65
1.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie kurkowym 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie kurkowym

Koszt składników
100.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
800 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 800 g
Kurki świeże
300 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
0,5 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Koszt składników
100.00