Schab w sosie kurkowym
- Schab wieprzowy bez kości (800 g)
- Kurki świeże (300 g)
- Cebula - 1 średnia (50 g)
- Masło - 2 łyżeczki (14 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 0,5 szklanki (125 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Koperek - 2 łyżeczki (8 g)
Przepis na schab w sosie kurkowym krok po kroku
Na dużej patelni, na której zmieści się 8 kotletów obok siebie, roztop masło.
Do masła dodaj drobno posiekaną cebulę.
Cebulę smaż na bardzo małym ogniu aż będzie delikatnie złota.
Na patelnię wlej bulion i go zagotuj.
Jeśli używasz schabu w kawałku pokrój go na 8 kotletów.
Kotlety ze schabu przełóż na patelnie.
Schab gotuj w bulionie 1 godzinę.
Po tym czasie do schabu dodaj oczyszczone kurki.
Zmniejsz ogień do minimum pod patelnią i dolej śmietankę.
Gotuj około 15-20 minut aż sos trochę zgęstnieje.
Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba a następnie dodaj koperek.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat schabu w sosie kurkowym
Schab w sosie kurkowym to jeden z łatwiejszych przepisów na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z kurkami idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Przepis ten będzie idealną propozycją na obiad, codzienny, świąteczny lub uroczysty.
Przepis na schab w kurkach w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które w sezonie jesiennym, bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki nieobsmażeniu kotletów, mięso jest delikatniejsze w smaku a danie lżejsze. Sos śmietanowo kurkowy możesz przygotować na bazie śmietany 12% zamiast śmietanki 30%. Duszony schab w sosie kurkowym z cebulą i koperkiem przypadnie do gustu wielu osobom. W sosie kurkowym możesz przygotować też pieczony schab. Przygotuj sos osobno, możesz go również podać osobno lub po upieczeniu pokroić mięso, dodać do sosu, poddusić 1-2 minuty i podać razem. Taka pieczeń w sosie kurkowym będzie idealną, świąteczną lub uroczystą propozycją na obiad.
Sos kurkowy ze schabem jest nie tylko smaczny ale również dostarcza składników odżywczych. Kurki są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywając je dostarczysz witaminę A, E, C, D, B1, B2 i PP, a także związki mineralne: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, żelazo siarka, chlor, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. W kurkach występuje hitinmannoza, jest to związek, który potrafi niszczyć nawet jaja pasożytów, a także ergosterol, który jest prowitaminą D2 co czyni kurki jednym z najlepszych, roślinnych źródeł tej witaminy. Medycyna ludowa wykorzystywała kurki we wspomaganiu pracy wątroby, poprawie wzroku, łagodzeniu zapalenia spojówek, a także do wzmocnienia odporności i w walce z pasożytami.
Kotlety schabowe w sosie kurkowym to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie duszenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w schabie w sosie kurkowym
Lista alergenów dla schabu w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu w sosie kurkowym
Pyszne i delikatne w smaku danie, które polecam wszystkim miłośnikom kurek i mięsa. Śmietankę 30% możesz zastąpić śmietaną 12% dzięki czemu zmniejszysz zawartość tłuszczu. Danie jest pyszne i zdrowe.
Energia i białka
(219g)
Węglowodany
(219g)
Tłuszcze
(219g)
Witaminy
(219g)
Składniki mineralne
(219g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.