Przepis na schab w sosie grzybowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Grzyby przełóż do miseczki i zalej wodą, mocz minimum godzinę.

Schab pokrój na plastry o grubości 3-4 cm.

Rozbij delikatnie mięso i dopraw do smaku.

Podsmaż plastry mięsa na patelni z obu stron.

Dodaj rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w pióra.

Na patelnię wlej 1/2 szklanki bulionu i duś mięso.

Następnie dodaj wcześniej namoczone i przekrojone na pół grzyby.

Sos możesz zagęścić za pomocą śmietanki lub odrobiny mąki.

schab w sosie grzybowym
Schab w sosie grzybowym
Koszt przygotowania dania
64.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
175 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Schab w sosie grzybowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie w sosie grzybowym

Schab w sosie grzybowym to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Przepis na schab po węgiersku w sosie sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad ale nie tylko.

Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i grzybów. Jeśli masz możliwość postaw na świeże grzyby jeśli nie dobrze sprawdzą się także grzyby suszone lub pieczarki, które są łatwo dostępne przez cały rok.

Dodatkowo zaopatrz się w cebulę i czosnek.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Przepis na schab w sosie grzybowym jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu. Pokrój schab w plastry 3-4 cm i delikatnie rozbij, a następnie dopraw.

Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Tak przygotowane mięso obsmażam na patelni z każdej strony. Po chwili dodaj odrobinę bulionu i duś mięso. Dodaj grzyby, dokładnie wymieszaj całą zawartość i podlewaj bulionem, dusząc przez min 30 minut.

Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.

Schab z sosem grzybowym będzie dobry w każdym wydaniu.

Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w sosie grzybowym, nie pozostaje nic innego jak spróbować.

Wartości odżywcze schabu w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
146.01 kcal
175.21 kcal
Białko
15.03 g
18.04 g

Węglowodany w schabie w sosie grzybowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
7.82 g
9.39 g
Węglowodany przyswajalne
4.54 g
5.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.28 g
3.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
5.59 g
6.70 g
Tłuszcze nasycone
1.82 g
2.18 g
Tłuszcze nienasycone
3.77 g
4.53 g
Tłuszcze jednonasycone
2.80 g
3.36 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
1.16 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
36.22 mg
43.46 mg

Witaminy w przepisie na schab w sosie grzybowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
3.24 µg (mcg)
3.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.32 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.54 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
25.18 µg (mcg)
30.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie grzybowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
93.28 mg
111.94 mg
Potas
226.28 mg
271.54 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
9.79 mg
11.75 mg
Żelazo
1.45 mg
1.73 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie grzybowym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie grzybowym

Lista alergenów dla schabu w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania schabu w sosie grzybowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Suszone grzyby
120 g
2 garści
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 6
42.00
Za 120 g
Koszt składników
88.00
Jak oceniasz przepis na schab w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87.7% osób