Schab w sosie grzybowym

Opublikowano: 23.11.2021 r., 17:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
schab w sosie grzybowym
Schab w sosie grzybowym
Schab w sosie grzybowym będzie niezwykle miękki i delikatny. Sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla każdego członka rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
175 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Suszone grzyby 2 garści (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na schab w sosie grzybowym krok po kroku

Grzyby przełóż do miseczki i zalej wodą, mocz minimum godzinę.

Schab pokrój na plastry o grubości 3-4 cm.

Rozbij delikatnie mięso i dopraw do smaku.

Podsmaż plastry mięsa na patelni z obu stron.

Dodaj rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w pióra.

Na patelnię wlej 1/2 szklanki bulionu i duś mięso.

Następnie dodaj wcześniej namoczone i przekrojone na pół grzyby.

Sos możesz zagęścić za pomocą śmietanki lub odrobiny mąki.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie grzybowym

Schab w sosie grzybowym to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami.

Przepis na schab po węgiersku w sosie sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad ale nie tylko.

Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu i grzybów. Jeśli masz możliwość postaw na świeże grzyby jeśli nie dobrze sprawdzą się także grzyby suszone lub pieczarki, które są łatwo dostępne przez cały rok.

Dodatkowo zaopatrz się w cebulę i czosnek.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Przepis na schab w sosie grzybowym jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu. Pokrój schab w plastry 3-4 cm i delikatnie rozbij, a następnie dopraw.

Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Tak przygotowane mięso obsmażam na patelni z każdej strony. Po chwili dodaj odrobinę bulionu i duś mięso. Dodaj grzyby, dokładnie wymieszaj całą zawartość i podlewaj bulionem, dusząc przez min 30 minut.

Po tym czasie schab będzie pyszny i delikatny. Schab będzie bardzo smaczny z dodatkiem kaszy gruboziarnistej lub delikatnego ziemniaczanego puree. Nie zapominaj o dodatku dużej porcji warzyw. Mogą to być warzywa gotowane na parze np. brokuły lub domowa surówka z białej kapusty, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych.

Schab z sosem grzybowym będzie dobry w każdym wydaniu.

Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w sosie grzybowym, nie pozostaje nic innego jak spróbować.

Alergeny w schabie w sosie grzybowym

Lista alergenów dla schabu w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz możliwość skorzystaj ze świeżych grzybów, jeśli nie dobrze sprawdzą się także suszone. Pamiętaj jednak aby je wcześniej namoczyć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
146.01
175.21
Białko (g)
15.03
18.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
7.82
9.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.54
5.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.28
3.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.59
6.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
4.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
3.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.16
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.22
43.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
3.24
3.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.54
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.18
30.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
93.28
111.94
Potas (mg)
226.28
271.54
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.79
11.75
Żelazo (mg)
1.45
1.73
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie grzybowym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie grzybowym

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Suszone grzyby
120 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 6
42.00
Za 120 g
Koszt składników
88.00