Przepis na schab w sosie chrzanowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
To będzie niezbędne
patelnia, pokrywka do patelni

Schab pokrój w plastry.

Rozbij go delikatnie oraz dopraw solą i pieprzem.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor.

Następnie dodaj mięso i podsmaż z obu stron, aż się zarumieni.

Na koniec całość zalej śmietaną, dodaj tarty chrzan i ziele angielskie.

Duś mięso, aż będzie miękkie.

Schab w sosie chrzanowym na patelni
Schab w sosie chrzanowym
Koszt przygotowania dania
15.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Schab w sosie chrzanowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w sosie chrzanowym

Pyszny schab w sosie chrzanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub podczas spotkania rodzinnego. Schab w połączeniu z cebulą, sosem chrzanowym i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić schab w sosie chrzanowym? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy pokroić schab w plastry i delikatnie do rozbić oraz doprawić solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy do niej mięso i smażymy dalej, aż schab zarumieni się z obu stron. Na koniec całość zalewamy śmietaną, dodajemy tarty chrzan i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy. Mięso dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie.

Przepis na schab w sosie chrzanowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Duszony schab w sosie chrzanowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze schabu w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
151.98 kcal
303.95 kcal
Białko
13.85 g
27.70 g

Węglowodany w schabie w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.07 g
6.14 g
Węglowodany przyswajalne
2.79 g
5.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.06 g
18.13 g
Tłuszcze nasycone
3.70 g
7.41 g
Tłuszcze nienasycone
5.36 g
10.72 g
Tłuszcze jednonasycone
4.09 g
8.18 g
Tłuszcze wielonasycone
1.27 g
2.54 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol
48.21 mg
96.43 mg

Witaminy w przepisie na schab w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
22.02 µg (mcg)
44.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.46 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.69 mg
3.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
21.55 µg (mcg)
43.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.41 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.80 mg
9.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.24 µg (mcg)
12.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.14 µg (mcg)
10.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
58.81 mg
117.62 mg
Potas
295.74 mg
591.48 mg
Wapń
41.81 mg
83.62 mg
Fosfor
155.62 mg
311.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.83 mg
43.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
0.70 mg
Cynk
1.08 mg
2.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie chrzanowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla schabu w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania schabu w sosie chrzanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Chrzan
20 g
4 łyżeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Cebula
100 g
cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
33.70
Jak oceniasz przepis na schab w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób