Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
To będzie niezbędne
patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na schab w sosie chrzanowym krok po kroku

Schab pokrój w plastry.

Rozbij go delikatnie oraz dopraw solą i pieprzem.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor.

Następnie dodaj mięso i podsmaż z obu stron, aż się zarumieni.

Na koniec całość zalej śmietaną, dodaj tarty chrzan i ziele angielskie.

Duś mięso, aż będzie miękkie.

Schab w sosie chrzanowym na patelni
Schab w sosie chrzanowym - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - schab w sosie chrzanowym

W skrócie
Kalorii w porcji
303 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
15

Wartości odżywcze schabu w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Danie zawiera składniki dobrej jakości oraz posiada niski indeks glikemiczny. Jak najbardziej możemy je włączyć do codziennego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
151.98
303.95
Białko (g)
13.85
27.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.07
6.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.79
5.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.06
18.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.70
7.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.36
10.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
8.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
2.54
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.21
96.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
22.02
44.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.69
3.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.57
Witamina E (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.55
43.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.80
9.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.24
12.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.14
10.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
58.81
117.62
Potas (mg)
295.74
591.48
Wapń (mg)
41.81
83.62
Fosfor (mg)
155.62
311.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.83
43.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
0.70
Cynk (mg)
1.08
2.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie chrzanowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla schabu w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Więcej informacji na temat schabu w sosie chrzanowym

Pyszny schab w sosie chrzanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub podczas spotkania rodzinnego. Schab w połączeniu z cebulą, sosem chrzanowym i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić schab w sosie chrzanowym? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy pokroić schab w plastry i delikatnie do rozbić oraz doprawić solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy do niej mięso i smażymy dalej, aż schab zarumieni się z obu stron. Na koniec całość zalewamy śmietaną, dodajemy tarty chrzan i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy. Mięso dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie.

Przepis na schab w sosie chrzanowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Duszony schab w sosie chrzanowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie chrzanowym

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Chrzan
20 g
4 łyżeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Cebula
100 g
cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
33.70
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na schab w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób