Schab w sosie chrzanowym
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Chrzan - 4 łyżeczki (20 g)
- Cebula - cebula (100 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na schab w sosie chrzanowym krok po kroku
Schab pokrój w plastry.
Rozbij go delikatnie oraz dopraw solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor.
Następnie dodaj mięso i podsmaż z obu stron, aż się zarumieni.
Na koniec całość zalej śmietaną, dodaj tarty chrzan i ziele angielskie.
Duś mięso, aż będzie miękkie.
Więcej informacji na temat schabu w sosie chrzanowym
Pyszny schab w sosie chrzanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub podczas spotkania rodzinnego. Schab w połączeniu z cebulą, sosem chrzanowym i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić schab w sosie chrzanowym? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy pokroić schab w plastry i delikatnie do rozbić oraz doprawić solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy do niej mięso i smażymy dalej, aż schab zarumieni się z obu stron. Na koniec całość zalewamy śmietaną, dodajemy tarty chrzan i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy. Mięso dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie.
Przepis na schab w sosie chrzanowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Duszony schab w sosie chrzanowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w schabie w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla schabu w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze schabu w sosie chrzanowym
Danie zawiera składniki dobrej jakości oraz posiada niski indeks glikemiczny. Jak najbardziej możemy je włączyć do codziennego menu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.