Schab w sosie cebulowym
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 5 małych sztuk (250 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Mąka pszenna typ 750 (30 g)
Przepis na schab w sosie cebulowym krok po kroku
Schab pokrój na plastry, umyj i osusz. Następnie przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony, do momentu zarumienienia się.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej litr wody, dodaj 2 kostki rosołowe, ziele angielskie oraz liście laurowe i zagotuj.
Gdy bulion zacznie się gotować dodaj do niego podsmażone mięso i zmniejsz ogień (najlepiej na bardzo mały).
Na tłuszczu pozostałym po podsmażeniu mięsa zeszklij pokrojoną cebulę, a następnie przełóż ją do garnka.
Całość duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Gdy całość dobrze się ugotuje wyjmij z garnka mięso, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Pozostałe składniki wywaru zblenduj, aby powstał grudkowaty wywar cebulowy.
Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do wywaru, aby zagęścić sos. Całość dopraw do smaku i wymieszaj.
Duszony schab podawaj polany sosem, np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat schabu w sosie cebulowym
Duszony schab w sosie cebulowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówką ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na te pyszne kotlety w sosie cebulowo śmietanowym jest na prawdę bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przyrządzić. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do zrobienia tego przepisu to schab wieprzowy bez kości, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i kostka rosołowa). Z podanych składników możesz również przygotować schab pieczony lub zapiekany.
A więc jak wykonać przepis na schab w sosie cebulowym? Schab podsmaż na oleju, następnie podgotuj go w bulionie przygotowanym z kostki rosołowej. Cebulkę podsmaż na patelni i dodaj ją do bulionu. Na koniec gotowania wyjmij liście i ziarenka ziela oraz mięso, a pozostały wywar cebulowy zblenduj na gładki sos, który zagęść za pomocą mąki. Przepis jest szybki w przygotowaniu, dlatego warto go wypróbować.
Kotlety schabowe w sosie cebulowym to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Sos cebulowy może być trochę kaloryczny, jednak zawarta w nim cebula dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, która jest niezbędna do poprawy naszej odporności. Jej spożywanie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie jest to okres jesienno-zimowy. Cebula jest również warzywem, które dość długo możemy przechowywać, dlatego jest to przepis uniwersalny, który możemy włączyć do swojego jadłospisu w każdym miesiącu w roku.
Podsumowując schab w sosie cebulowym to dobry pomysł na pyszny dodatek do ziemniaków i surówki z warzyw sezonowych. Jest to przepis uniwersalny. Ponieważ możemy go wykorzystać przez cały rok. Przepis ten świetnie sprawdzi się również jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Danie to świetnie sprawdzi się na diecie niskotłuszczowej, jeśli wybierzemy chudy schab. Dodatkowo będzie to dobra alternatywa na pyszny obiad osób na diecie bezmlecznej.
Alergeny w schabie w sosie cebulowym
Lista alergenów dla schabu w sosie cebulowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- kostka rosołowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
Wartości odżywcze schabu w sosie cebulowym
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.