Schab w sosie cebulowym

Opublikowano: 20.05.2021 r., 10:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie cebulowym
Schab w sosie cebulowym
Schab w sosie cebulowym to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do dania obiadowego. Schab duszony jest mięsem bardzo delikatnym, dlatego warto go wypróbować.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
290 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula - 5 małych sztuk (250 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 750 (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kostka rosołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, praska do czosnku

Przepis na schab w sosie cebulowym krok po kroku

Schab pokrój na plastry, umyj i osusz. Następnie przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony, do momentu zarumienienia się.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej litr wody, dodaj 2 kostki rosołowe, ziele angielskie oraz liście laurowe i zagotuj.

Gdy bulion zacznie się gotować dodaj do niego podsmażone mięso i zmniejsz ogień (najlepiej na bardzo mały).

Na tłuszczu pozostałym po podsmażeniu mięsa zeszklij pokrojoną cebulę, a następnie przełóż ją do garnka.

Całość duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Gdy całość dobrze się ugotuje wyjmij z garnka mięso, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

Pozostałe składniki wywaru zblenduj, aby powstał grudkowaty wywar cebulowy.

Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do wywaru, aby zagęścić sos. Całość dopraw do smaku i wymieszaj.

Duszony schab podawaj polany sosem, np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie cebulowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie cebulowym

Duszony schab w sosie cebulowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówką ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na te pyszne kotlety w sosie cebulowo śmietanowym jest na prawdę bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przyrządzić. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do zrobienia tego przepisu to schab wieprzowy bez kości, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i kostka rosołowa). Z podanych składników możesz również przygotować schab pieczony lub zapiekany.

A więc jak wykonać przepis na schab w sosie cebulowym? Schab podsmaż na oleju, następnie podgotuj go w bulionie przygotowanym z kostki rosołowej. Cebulkę podsmaż na patelni i dodaj ją do bulionu. Na koniec gotowania wyjmij liście i ziarenka ziela oraz mięso, a pozostały wywar cebulowy zblenduj na gładki sos, który zagęść za pomocą mąki. Przepis jest szybki w przygotowaniu, dlatego warto go wypróbować.

Kotlety schabowe w sosie cebulowym to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Sos cebulowy może być trochę kaloryczny, jednak zawarta w nim cebula dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, która jest niezbędna do poprawy naszej odporności. Jej spożywanie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie jest to okres jesienno-zimowy. Cebula jest również warzywem, które dość długo możemy przechowywać, dlatego jest to przepis uniwersalny, który możemy włączyć do swojego jadłospisu w każdym miesiącu w roku.

Podsumowując schab w sosie cebulowym to dobry pomysł na pyszny dodatek do ziemniaków i surówki z warzyw sezonowych. Jest to przepis uniwersalny. Ponieważ możemy go wykorzystać przez cały rok. Przepis ten świetnie sprawdzi się również jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Danie to świetnie sprawdzi się na diecie niskotłuszczowej, jeśli wybierzemy chudy schab. Dodatkowo będzie to dobra alternatywa na pyszny obiad osób na diecie bezmlecznej.

Alergeny w schabie w sosie cebulowym

Lista alergenów dla schabu w sosie cebulowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze schabu w sosie cebulowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
145.41
290.82
Białko (g)
14.29
28.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.64
11.28
Węglowodany przyswajalne (g)
5.02
10.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.93
13.86
Tłuszcze nasycone (g)
2.15
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
9.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
7.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.52
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 750.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.88
83.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.62
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.31
4.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.50
Witamina E (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.62
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.31
10.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.80
25.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.35
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
31.32
62.65
Potas (mg)
282.50
565.00
Wapń (mg)
12.12
24.25
Fosfor (mg)
153.95
307.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.31
40.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.09
Cynk (mg)
1.05
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie cebulowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie cebulowym

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
250 g
5 małych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 750
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
31.00