Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska

Przepis na schab w plastrach z piekarnika krok po kroku

Schab pokrój na plastry, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do dużej miski.

W drugiej misce wymieszaj olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, 1 płaską łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki soli.

Marynatę przelej do miski ze schabem i dokładnie wymieszaj. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj wywar jarzynowy, cebulę oraz czosnek.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez godzinę.

Gotowy schab pieczony podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab w plastrach z piekarnika podany z sosem na białym talerzu.
Schab w plastrach z piekarnika - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - schab w plastrach z piekarnika

W skrócie
Kalorii w porcji
330 kcal
Wielkość
jednej porcji
215 g
Indeks glikemiczny
31

Wartości odżywcze schabu w plastrach z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Schab w plastrach z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab pieczony stanowi doskonałe źródło białka. Mięso warto podać z dodatkiem świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
153.84
330.76
Białko (g)
12.93
27.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
2.79
6.00
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
5.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
9.84
21.16
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
4.77
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
16.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.54
11.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
4.47
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.73
83.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
4.95
10.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.46
5.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.50
Witamina E (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.58
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.77
10.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.75
8.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
47.52
102.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
73.46
157.93
Potas (mg)
283.34
609.17
Wapń (mg)
11.81
25.39
Fosfor (mg)
140.75
302.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.65
40.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.98
Cynk (mg)
0.97
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w plastrach z piekarnika 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w plastrach z piekarnika

Lista alergenów dla schabu w plastrach z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Więcej informacji na temat schabu w plastrach z piekarnika

Schab w plastrach z piekarnika to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Soczysty schab pieczony w plastrach warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych produktów. Przepis na schab w plastrach z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, bulion warzywny, olej rzepakowy, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz majeranek.

A jak zrobić schab w plastrach z piekarnika? Schab pokrój na plastry, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do dużej miski. W drugiej misce wymieszaj olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, 1 płaską łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki soli. Marynatę przelej do miski ze schabem i dokładnie wymieszaj. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj wywar jarzynowy, cebulę oraz czosnek. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Gotowy schab pieczony podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując: wiesz już, jak przyprawić oraz jak przygotować schab pieczony. Pyszny schab świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepszy schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną np. na bazie buraków lub marchewki. Przepis na smaczny schab jest bardzo prosty, a produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w plastrach z piekarnika

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
150 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na schab w plastrach z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób