- Schab wieprzowy bez kości 500 g
- Bulion warzywny 125 ml pół szklanki
- Olej rzepakowy 50 ml
- Cebula 150 g 1 duża sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy 30 g
Przepis na schab w plastrach z piekarnika krok po kroku
Schab pokrój na plastry, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do dużej miski.
W drugiej misce wymieszaj olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, 1 płaską łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki soli.
Marynatę przelej do miski ze schabem i dokładnie wymieszaj. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj wywar jarzynowy, cebulę oraz czosnek.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez godzinę.
Gotowy schab pieczony podawaj z ulubionymi dodatkami.

-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab duszony z pieczarkami
-
Schab pieczony
Informacje dietetyczne - schab w plastrach z piekarnika
Wartości odżywcze schabu w plastrach z piekarnika
Schab w plastrach z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab pieczony stanowi doskonałe źródło białka. Mięso warto podać z dodatkiem świeżych warzyw.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie w plastrach z piekarnika
Lista alergenów dla schabu w plastrach z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Więcej informacji na temat schabu w plastrach z piekarnika
Schab w plastrach z piekarnika to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Soczysty schab pieczony w plastrach warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych produktów. Przepis na schab w plastrach z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, bulion warzywny, olej rzepakowy, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz majeranek.
A jak zrobić schab w plastrach z piekarnika? Schab pokrój na plastry, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do dużej miski. W drugiej misce wymieszaj olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, 1 płaską łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki soli. Marynatę przelej do miski ze schabem i dokładnie wymieszaj. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj wywar jarzynowy, cebulę oraz czosnek. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Gotowy schab pieczony podawaj z ulubionymi dodatkami.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: wiesz już, jak przyprawić oraz jak przygotować schab pieczony. Pyszny schab świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepszy schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną np. na bazie buraków lub marchewki. Przepis na smaczny schab jest bardzo prosty, a produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Szacunkowy koszt przygotowania schabu w plastrach z piekarnika
Data aktualizacji przepisu: 01.09.2023