Schab w kapuście kiszonej

Opublikowano: 21.01.2022 r., 20:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie polskiej kuchni
Schab w kapuście kiszonej
Schab w kapuście to bardzo treściwe i pyszne danie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. Przygotuj delikatne mięso dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
232 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, brytfanna

Przepis na schab w kapuście kiszonej krok po kroku

Schab pokroić w plastry o grubości 3-4 cm.

Delikatnie rozbij, dopraw do smaku i obsmaż na patelni z olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę.

Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wrzuć liścia laurowe i ziele angielskie, obsmażaj 10 minut.

Przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry schabu i jeszcze jedną warstwę kapusty.

Piecz mięso w piecu przez około 60 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na schab w kapuście kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat schabu w kapuście kiszonej

Schab w kapuście kiszonej to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej Twojej rodziny. Przepis na schab w kapuście kiszonej będzie też idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 3-4 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i olej.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się zbyt kwaśna, możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.

W moim daniu nie zabraknie aromatycznej cebuli i czosnku. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Jeśli już mamy wybrane mięso należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.

Następnie obsmaż krótko plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na końcu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i duś 10-20 minut. W tym czasie nasze mięso stanie się miękkie, a kapusta krucha.

Następnie, przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry schabu i kolejną warstwę kapusty.

Po niecałej godzinie pyszny obiad dla całej Twojej rodziny gotowy.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na dobry, pieczony schab.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w kapuście kiszonej, postaw na ulubione dodatki i zaserwuj danie rodzinie.

Alergeny w schabie w kapuście kiszonej

Lista alergenów dla schabu w kapuście kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab w kapuście kiszonej

Wartości odżywcze schabu w kapuście kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Większość rodzajów mięsa możesz przygotowywać w podobny sposób. Jako dodatek postaw na sporą porcję warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
92.98
232.45
Białko (g)
10.63
26.57
Fenyloalanina (mg)
0.44
1.11
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.75
6.86
Węglowodany przyswajalne (g)
1.29
3.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.25
10.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
3.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.71
6.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.01
5.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.75
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Cholesterol (mg)
31.31
78.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.93
2.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.51
18.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.47
Witamina E (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.47
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.81
9.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.13
30.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.83
9.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
331.65
829.14
Potas (mg)
264.31
660.77
Wapń (mg)
20.06
50.14
Fosfor (mg)
117.74
294.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.93
47.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
2.37
Cynk (mg)
0.83
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w kapuście kiszonej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w kapuście kiszonej

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
45.00