Schab w kapuście
- Schab wieprzowy bez kości - 9 plastrów (700 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Kapusta kiszona (800 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
Przepis na schab w kapuście krok po kroku
Pokrojony w plastry schab oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Otocz w mące i podsmaż na oleju, aż się zarumieni. Mięso odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu wytopienia tłuszczu, aż będzie chrupiący.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż razem z boczkiem.
Kapustę lekko odciśnij, posiekaj w mniejsze kawałki i wrzuć na patelnie.
Dodaj 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz.
Smaż przez około 5 minut.
Naczynie żaroodporne natłuść.
Wyłóż połową przygotowanej kapusty z boczkiem.
Na to połóż przygotowany schab i przykryj pozostałą kapustą.
Przykryj naczynie i piecz przez 60 minut w 190 stopniach C.
Po tym czasie odkryj i piecz jeszcze 10 minut.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po godzinie w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab w kapuście, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab w kapuście będzie naprawdę dobry.
Mięso natrzyj przyprawami: papryką słodką, granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą i otocz w mące. Obsmaż na oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Tak przygotowane mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą. Kiszoną kapustę lekko odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj na patelnie i smaż z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę przygotowanej kapusty. Na to wyłóż mięso i przykryj je pozostałą kapustą. Piecz pod przykryciem przez 60 minut w 190 stopniach C. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut, by powstały płyn lekko odparował.
Jak widzisz, przepis na schab w kapuście jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wszystko przygotujesz na jednej patelni. Ten sprawdzony przepis na mięso pieczone w kiszonej kapuście będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych.
Alergeny w schabie w kapuście
Lista alergenów dla schabu w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze schabu w kapuście
Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.