Przepis na schab suszony krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Sok z cytryny 20 ml 2 łyżki stołowe
Schab pokrój w cienkie plastry.
W misce umieść schab, olej rzepakowy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę ostrą oraz kurkumę.
Wlej sok z cytryny i wymieszaj całość.
Plastry schabu umieść na blasze.
Susz schab w temperaturze 80 st. C przez 2 godziny.
Zmniejsz temperaturę do 60 st. C i susz jeszcze 2 godziny.
Schab przechowuj w lodówce.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Schab po warszawsku
-
Dania ze schabu

(liczba kalorii)
Schab suszony - cechy przepisu
Więcej o schabie suszonym
Schab suszony to bardzo dobry pomysł na domową przekąskę dla całej rodziny. Tradycyjny schab to najlepsza wędlina przygotowana w domu. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy. Przepis na schab suszony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, czosnek, majeranek, papryka ostra, kurkuma, olej rzepakowy, sok z cytryny, sól, pieprz.
Jak zrobić schab suszony? Schab pokrój w cienkie plastry. W misce umieść schab, olej rzepakowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę ostrą oraz kurkumę. Wlej sok z cytryny i wymieszaj całość. Plastry schabu umieść na blasze. Susz schab w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz jeszcze 2 godziny. Schab przechowuj w lodówce.
Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Cytryna to warzywo pochodzące z Chin. Cytryny są źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Błonnik wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Cytrynę warto dodawać do tłustych mięs i sosów.
Podsumowując pyszny schab suszony to sprawdzony przepis na przekąskę dla całej rodziny. Schab to doskonała przekąska na imprezę w domu. Schab jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez ponad tydzień.
Wartości odżywcze schabu suszonego
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w schabie suszonym
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na schab suszony
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na schab suszony
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie suszonym
Lista alergenów dla schabu suszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab suszony