Przepis na schab sous vide krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży garnek, tłuczek do mięsa, cyrkulator, worki do pakowania próżniowego, zgrzewarka próżniowa

Wlej do garnka wodę. Zacznij gotować. Cyrkulator wyłóż na krawędź garnka. Ustaw na nim czas 50 minut oraz 55 stopni Celsjusza.

Mięso pokrój w równe plastry.

Tłuczkiem rozbij mięso.

Każdy kotlet przypraw solą i pieprzem (nie przesadzaj z ilością).

Włóż mięso w worki i zapakuj próżniowo za pomocą zgrzewarki.

Jak woda będzie już odpowiednio ciepła (55 stopni Celsjusza), włóż do niej mięso.

Gotuj mięso przez 50 minut.

Po tym czasie mięso jest gotowe do dalszego wykorzystania.

Propozycja podania: sos kurkowy, ziemniaki puree oraz surówka.

Schab sous vide
Schab sous vide
Koszt przygotowania dania
20.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Schab sous vide - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie sous vide

Delikatny, dobry schab sous vide to mięso wolno gotowane w niskiej temperaturze. Jest to dobry i zdrowy pomysł na dodatek do obiadu lub na kanapki. Schab wolno gotowany jest bardzo smaczny, a mięso jest niezwykle miękkie. Odpowiedni będzie do dań na zimno i na gorąco. Poznaj przepis na schab sous vide, świetny na obiad. Do przygotowania go potrzeba specjalnego sprzętu. Jest to bowiem metoda, polegająca na gotowaniu mięsa w niskiej temperaturze zapakowanego próżniowo. Zobacz, ile czasu gotować i jak zrobić schab sous vide.

Schab sous vide to sposób przygotowania mięsa pochodzący z kuchni molekularnej. Pochodzi on z Francji i oznacza gotowanie w próżni. Co ważne, temperatura gotowania nigdy nie przekracza 100 stopni Celsjusza. Z tego względu, ten sposób przygotowywania potraw, określany jest inaczej jako „wolne gotowanie”, a także gotowanie „w niskiej temperaturze”. Dużym plusem takiej obróbki jedzenia jest to, że wartości odżywcze zostają w potrawie, a nie uwalniają się do wody. Ponadto, gotowany produkt równomiernie się ogrzewa. Jest dobrze ugotowany, soczysty i pyszny.

Schab wolno gotowany w niskiej temperaturze to znakomity pomysł na obiad, który jest zdrowy i lekki. Dodatkowo sposób wykorzystania go jest duży. Nie wiesz, jak zrobić schab sous vide i ile czasu gotować mięso? Ważne jest to, by mieć cyrkulator, specjalne worki do gotowania próżniowego, a także zgrzewarkę próżniową. Bez nich gotowanie w próżni jest niemożliwe. Na samym początku wlej wodę do garnka i zacznij gotować. Cyrkulator wstaw na krawędzi garnka i ustaw odpowiednie parametry. Schab będzie wolno gotowany w niskiej temperaturze: 55 stopni Celsjusza przez 50 minut. Do przepisu na schab sous vide użyj plastrów schabu. Ponadto dodaj przyprawy: pieprz i sól. Najpierw rozbij mięso tłuczkiem, a następnie, bardzo delikatnie przypraw mięso z każdej strony.

UWAGA! Przypraw należy używać ostrożnie, ponieważ gotowanie sous vide wzmacnia smak przypraw.

Tak przygotowane mięso włóż do worków i zapakuj próżniowo zgrzewarką. Włóż do garnka, dopiero w momencie, gdy temperatura wody wyniesie 55 stopni Celsjusza. Ile czasu mięso potrzebuje na ugotowanie? 50 minut. Schab jest gotowy do podania.

Schab sous vide jest najlepszym pomysłem na coś pysznego i odżywczego. Przepis na schab sous vide warto podać na obiad. Świetnie pasuje z ziemniakami puree, kluskami śląskimi bądź kaszą. Do tego zestawu pasują sosy (kurkowy, grzybowy, pieczarkowy lub inny ulubiony). Jak zrobisz schab sous vide, koniecznie podawaj go także z surówką lub ogórkiem kiszonym. Świetny będzie jako wędlina na kanapki.

Wartości odżywcze schabu sous vide

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
155.00 kcal
155.00 kcal
Białko
21.60 g
21.60 g
Fenyloalanina
0.91 mg
0.91 mg

Węglowodany w schabie sous vide

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.94 g
6.94 g
Tłuszcze nasycone
3.08 g
3.08 g
Tłuszcze nienasycone
3.86 g
3.86 g
Tłuszcze jednonasycone
2.98 g
2.98 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
0.88 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.04 g
Cholesterol
67.00 mg
67.00 mg

Witaminy w przepisie na schab sous vide

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
1.00 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.73 mg
0.73 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.13 mg
Retinol
1.00 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Tiamina
0.67 mg
0.67 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
7.99 mg
7.99 mg
Foliany
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab sous vide

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
48.00 mg
48.00 mg
Potas
373.00 mg
373.00 mg
Wapń
7.00 mg
7.00 mg
Fosfor
226.00 mg
226.00 mg
Magnez
26.00 mg
26.00 mg
Żelazo
0.50 mg
0.50 mg
Cynk
1.55 mg
1.55 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Mangan
0.01 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu sous vide 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie sous vide

Lista alergenów dla schabu sous vide przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab sous vide

Cena przygotowania schabu sous vide

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
800 g
8 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 800 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na schab sous vide
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób