Schab po zbójnicku

Opublikowano: 20.12.2021 r., 19:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab po zbójnicku z warzywami
Schab po zbójnicku
Schab po zbójnicku to świetna alternatywa dla tradycyjnego kotleta, w tym wydaniu mięso jest ciekawsze i smaczniejsze. Dodatkowo wspaniale się prezentuje.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
298 kcal
Kcal w porcji
191 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Pomidor - 1 mały pomidor (160 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe - 8 szt (24 g)
  • Ser Feta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Przepis na schab po zbójnicku krok po kroku

Schab podziel na 4 plastry i każdy rozbij przy pomocy tłuczka.

Każdy kawałek natrzyj przyprawami.

Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je, następnie każdy kawałek schabu wymocz w masie jajecznej, a następnie oprósz bułką tartą.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety z obu stron, by były rumiane.

Kotlety rozłóż w naczyniu żaroodpornym.

Pomidora pokrój na 8 plastrów, a oliwki na mniejsze kawałki.

Na każdym kotlecie umieść po dwa plastry pomidora i po dwie oliwki.

Na wierzch każdego kotleta pokrusz ser feta.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na schab po zbójnicku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat schabu po zbójnicku

Schab po zbójnicku to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Ten rodzaj mięsa jest w Polsce dość popularny, zwykle w postaci kotletów. Jednak choć mają one swoich wielbicieli, istnieje wiele osób, które szukają ciekawej alternatywy. Ten przepis będzie idealną opcją. Zawiera sposób na tradycyjne kotlety w nowoczesnej odsłonie, pełnej warzyw i sera.

Przepis na schab po zbójnicku to świetna opcja na posiłek dla całej rodziny. Tak przygotowane kotlety są niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć pozornie przypominają tradycyjną wersję, różnią się dodatkiem warzyw. W tej recepturze dodaje się do nich pomidory i oliwki, które wspaniale komponują się z delikatnym mięsem. Całość dopełnia obecność sera solankowego typu feta, który przełamuje nieco nudną kompozycję. Ser pod wpływem temperatury nieco się roztapia, przez co jeszcze lepiej łączy się z warzywami. W tej wersji schab najpierw jest smażony, a dopiero później pieczony, dzięki czemu jest niezwykle chrupiący.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po zbójnicku, by był niezwykle pyszny i aromatyczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To świetna opcja dla każdego, kto nie boi się kulinarnych eksperymentów i ma już dość tradycyjnej kuchni. W tym daniu nie ma mowy o nudzie. I choć może się ono wydawać niezwykle skomplikowane, to wcale takie nie jest. Choć trzeba przyznać, że proces jego przygotowania jest dość czasochłonny. Jednak efekt jest zdecydowanie tego wart. Do tego dania najlepiej wybrać mięso jak najlepszej jakości, gdyż to ono w nim króluje. Świetnie sprawdzi się schab cienko pokrojony, by kotlety były naprawdę delikatne i smaczne. Konieczne jest również dobre rozbicie struktury mięsa, za pomocą tłuczka. Kotlety, choć poddane podwójnej obróbce termicznej są niezwykle delikatne i naprawdę soczyste. Nie wysychają i nie stają się twarde.

To idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. By kotlet po zbójnicku był jeszcze bardziej zbilansowany, warto postawić na połączenie go z ziemniakami lub kaszą, a także dodanie surówki. Ten dobry i prosty przepis sprawi, że zwykły schabowy zmieni się w niezwykle ciekawe danie, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Alergeny w schabie po zbójnicku

Lista alergenów dla schabu po zbójnicku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze schabu po zbójnicku

na 100g gotowej potrawy

To danie nie jest zbyt zdrowe, ze względu na obróbkę termiczną, a także dużą ilość czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(191g)
Energia (kcal)
156.54
298.99
Białko (g)
14.66
28.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(191g)
Węglowodany (g)
8.79
16.79
Węglowodany przyswajalne (g)
8.02
15.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(191g)
Tłuszcz (g)
6.62
12.65
Tłuszcze nasycone (g)
3.27
6.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
6.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.46
4.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.69
Cholesterol (mg)
67.24
128.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(191g)
Witamina A (µg (mcg))
29.36
56.08
Witamina B6 (mg)
0.45
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.72
Witamina C (mg)
2.85
5.45
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.69
Witamina E (mg)
0.42
0.79
Retinol (µg (mcg))
20.09
38.37
Tiamina (mg)
0.47
0.90
Ryboflawina (mg)
0.23
0.44
Niacyna (mg)
5.04
9.63
Foliany (µg (mcg))
19.69
37.62
Beta karoten (µg (mcg))
99.79
190.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(191g)
Sód (mg)
209.38
399.91
Potas (mg)
277.87
530.73
Wapń (mg)
63.57
121.41
Fosfor (mg)
175.88
335.93
Magnez (mg)
22.50
42.98
Żelazo (mg)
1.18
2.26
Cynk (mg)
1.28
2.44
Miedź (mg)
0.09
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po zbójnicku 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po zbójnicku

Koszt składników
48.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Pomidor
160 g
1 mały pomidor
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.13
Za 160 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
24 g
8 szt
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 24 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
48.80