Przepis na schab po wiedeńsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Mięso pokrój na cienkie plastry, rozbij je i przypraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej mięso, przez kilkanaście minut, do zarumienienia.

Na osobnej patelni wbij jajka i smaż je do ścięcia żółtka.

Kotlety podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Schab po wiedeńsku podany z jajkiem na talerzyku.
schab po wiedeńsku
Koszt przygotowania dania
17.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
776 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Schab po wiedeńsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie po wiedeńsku

Schab po wiedeńsku to wspaniała propozycja na naprawdę smaczne i ciekawe danie mięsne. Choć wygląda jak kotlet schabowy, to jednak podaje się wraz z jajkiem. Idealnie sprawdza się w duecie z ziemniakami, czy warzywnymi frytkami. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kotletów.

Przepis na schab po wiedeńsku jest niezwykle smaczną, ale również prostą potrawą, która wspaniale sprawdza się na rodzinny obiad. Świetnie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. To dobra alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, który nie prezentuje się tak elegancko. To mięso dzięki swojemu smakowi, ale również formie podania sprawdzi się nawet na wszelkiego rodzaju uroczystości. To wspaniała opcja dla każdego miłośnika mięsnych potraw. Kotlet podsmażony i podany z jajkiem wywołuje wspaniałe doznania smakowe. Najlepsze jest w nim również to, że jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po wiedeńsku, który będzie smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania przyda się tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście schab. Najlepiej wybrać kawałki, które zostały pokrojone w plastry. Dzięki temu całość można przygotować znacznie szybciej. Dobrze, by plastry były naprawdę cienkie. Jednak i tak w trakcie przygotowania należy je rozbić, by mięso było bardziej kruche i delikatne. Mięso można smażyć zarówno na maśle, jak i oleju, jednak należy pamiętać, że użycie masła ma negatywne skutki dla układu krwionośnego, bowiem w trakcie smażenia powstają szkodliwe produkty jego utleniania. Najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek. Podobnie z jajkiem. Można też w wersji najbardziej fit usmażyć jajko na wodzie, dzięki czemu będzie zdrowsze i smaczniejsze.

Tak przygotowany schab to wspaniały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Ten kotlet to dobry zamiennik dla tradycyjnego schabowego i równie dobrze sprawdzi się na niedzielne obiady. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszny kotlet schabowy w dużo ciekawszej formie.

Wartości odżywcze schabu po wiedeńsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(338g)
Energia (kalorie)
229.87 kcal
776.96 kcal
Białko
16.41 g
55.46 g

Węglowodany w schabie po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(338g)
Węglowodany
0.23 g
0.77 g
Węglowodany przyswajalne
0.23 g
0.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(338g)
Tłuszcz
17.80 g
60.15 g
Tłuszcze nasycone
4.80 g
16.23 g
Tłuszcze nienasycone
13.00 g
43.92 g
Tłuszcze jednonasycone
10.75 g
36.34 g
Tłuszcze wielonasycone
2.24 g
7.59 g
Cholesterol
156.32 mg
528.35 mg

Witaminy w przepisie na schab po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(338g)
Witamina A
51.22 µg (mcg)
173.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
1.60 mg
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
1.98 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.86 µg (mcg)
2.92 µg (mcg)
Witamina E
1.96 mg
6.63 mg
Retinol
51.22 µg (mcg)
173.13 µg (mcg)
Tiamina
0.40 mg
1.35 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.86 mg
Niacyna
4.62 mg
15.63 mg
Foliany
14.88 µg (mcg)
50.29 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(338g)
Sód
72.79 mg
246.03 mg
Potas
258.47 mg
873.62 mg
Wapń
21.86 mg
73.90 mg
Fosfor
192.75 mg
651.49 mg
Magnez
18.76 mg
63.42 mg
Żelazo
0.90 mg
3.05 mg
Cynk
1.30 mg
4.40 mg
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po wiedeńsku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie po wiedeńsku

Lista alergenów dla schabu po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania schabu po wiedeńsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na schab po wiedeńsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób