Schab po wiedeńsku

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab po wiedeńsku podany z jajkiem na talerzyku.
Schab po wiedeńsku
Schab po wiedeńsku to wspaniała propozycja na naprawdę smaczne i ciekawe danie mięsne. Choć wygląda jak kotlet schabowy, to jednak podaje się wraz z jajkiem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
776 kcal
Kcal w porcji
338 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na schab po wiedeńsku krok po kroku

Mięso pokrój na cienkie plastry, rozbij je i przypraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej mięso, przez kilkanaście minut, do zarumienienia.

Na osobnej patelni wbij jajka i smaż je do ścięcia żółtka.

Kotlety podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Jak oceniasz przepis na schab po wiedeńsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat schabu po wiedeńsku

Schab po wiedeńsku to wspaniała propozycja na naprawdę smaczne i ciekawe danie mięsne. Choć wygląda jak kotlet schabowy, to jednak podaje się wraz z jajkiem. Idealnie sprawdza się w duecie z ziemniakami, czy warzywnymi frytkami. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kotletów.

Przepis na schab po wiedeńsku jest niezwykle smaczną, ale również prostą potrawą, która wspaniale sprawdza się na rodzinny obiad. Świetnie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. To dobra alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, który nie prezentuje się tak elegancko. To mięso dzięki swojemu smakowi, ale również formie podania sprawdzi się nawet na wszelkiego rodzaju uroczystości. To wspaniała opcja dla każdego miłośnika mięsnych potraw. Kotlet podsmażony i podany z jajkiem wywołuje wspaniałe doznania smakowe. Najlepsze jest w nim również to, że jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po wiedeńsku, który będzie smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania przyda się tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście schab. Najlepiej wybrać kawałki, które zostały pokrojone w plastry. Dzięki temu całość można przygotować znacznie szybciej. Dobrze, by plastry były naprawdę cienkie. Jednak i tak w trakcie przygotowania należy je rozbić, by mięso było bardziej kruche i delikatne. Mięso można smażyć zarówno na maśle, jak i oleju, jednak należy pamiętać, że użycie masła ma negatywne skutki dla układu krwionośnego, bowiem w trakcie smażenia powstają szkodliwe produkty jego utleniania. Najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek. Podobnie z jajkiem. Można też w wersji najbardziej fit usmażyć jajko na wodzie, dzięki czemu będzie zdrowsze i smaczniejsze.

Tak przygotowany schab to wspaniały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Ten kotlet to dobry zamiennik dla tradycyjnego schabowego i równie dobrze sprawdzi się na niedzielne obiady. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszny kotlet schabowy w dużo ciekawszej formie.

Alergeny w schabie po wiedeńsku

Lista alergenów dla schabu po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze schabu po wiedeńsku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza naprawdę sporo tłuszczu, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(338g)
Energia (kcal)
229.87
776.96
Białko (g)
16.41
55.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(338g)
Węglowodany (g)
0.23
0.77
Węglowodany przyswajalne (g)
0.23
0.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(338g)
Tłuszcz (g)
17.80
60.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.80
16.23
Tłuszcze nienasycone (g)
13.00
43.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.75
36.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
7.59
Cholesterol (mg)
156.32
528.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(338g)
Witamina A (µg (mcg))
51.22
173.13
Witamina B6 (mg)
0.47
1.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.98
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.86
2.92
Witamina E (mg)
1.96
6.63
Retinol (µg (mcg))
51.22
173.13
Tiamina (mg)
0.40
1.35
Ryboflawina (mg)
0.25
0.86
Niacyna (mg)
4.62
15.63
Foliany (µg (mcg))
14.88
50.29
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(338g)
Sód (mg)
72.79
246.03
Potas (mg)
258.47
873.62
Wapń (mg)
21.86
73.90
Fosfor (mg)
192.75
651.49
Magnez (mg)
18.76
63.42
Żelazo (mg)
0.90
3.05
Cynk (mg)
1.30
4.40
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po wiedeńsku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po wiedeńsku

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
44.00