Schab po wiedeńsku
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na schab po wiedeńsku krok po kroku
Mięso pokrój na cienkie plastry, rozbij je i przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej mięso, przez kilkanaście minut, do zarumienienia.
Na osobnej patelni wbij jajka i smaż je do ścięcia żółtka.
Kotlety podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat schabu po wiedeńsku
Schab po wiedeńsku to wspaniała propozycja na naprawdę smaczne i ciekawe danie mięsne. Choć wygląda jak kotlet schabowy, to jednak podaje się wraz z jajkiem. Idealnie sprawdza się w duecie z ziemniakami, czy warzywnymi frytkami. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kotletów.
Przepis na schab po wiedeńsku jest niezwykle smaczną, ale również prostą potrawą, która wspaniale sprawdza się na rodzinny obiad. Świetnie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. To dobra alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, który nie prezentuje się tak elegancko. To mięso dzięki swojemu smakowi, ale również formie podania sprawdzi się nawet na wszelkiego rodzaju uroczystości. To wspaniała opcja dla każdego miłośnika mięsnych potraw. Kotlet podsmażony i podany z jajkiem wywołuje wspaniałe doznania smakowe. Najlepsze jest w nim również to, że jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab po wiedeńsku, który będzie smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania przyda się tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście schab. Najlepiej wybrać kawałki, które zostały pokrojone w plastry. Dzięki temu całość można przygotować znacznie szybciej. Dobrze, by plastry były naprawdę cienkie. Jednak i tak w trakcie przygotowania należy je rozbić, by mięso było bardziej kruche i delikatne. Mięso można smażyć zarówno na maśle, jak i oleju, jednak należy pamiętać, że użycie masła ma negatywne skutki dla układu krwionośnego, bowiem w trakcie smażenia powstają szkodliwe produkty jego utleniania. Najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek. Podobnie z jajkiem. Można też w wersji najbardziej fit usmażyć jajko na wodzie, dzięki czemu będzie zdrowsze i smaczniejsze.
Tak przygotowany schab to wspaniały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Ten kotlet to dobry zamiennik dla tradycyjnego schabowego i równie dobrze sprawdzi się na niedzielne obiady. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszny kotlet schabowy w dużo ciekawszej formie.
Alergeny w schabie po wiedeńsku
Lista alergenów dla schabu po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze schabu po wiedeńsku
To opcja, która dostarcza naprawdę sporo tłuszczu, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(338g)
Węglowodany
(338g)
Tłuszcze
(338g)
Witaminy
(338g)
Składniki mineralne
(338g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.